«Χρυσές δουλειές» για τις low cost αεροπορικές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χρυσές δουλειές» για τις low cost αεροπορικές

Κάποιοι τις ονομάζουν «low cost», άλλοι «discount flights» ενώ τελευταία ακούγεται και ο χαρακτηρισμός «low service». Ο λόγος γίνεται φυσικά για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους όπως είναι η Easy Jet, η Rayanair, η Vueling, η Airberlin κλπ οι οποίες μπορεί να διαθέτουν αεροπορικά εισιτήρια που ξεκινούν από 19 ευρώ. Και όπως είναι αναμενόμενο, σε εποχή κρίσης, οι εταιρείες αυτές κάνουν «χρυσές» δουλειές.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Ryanair, η οποία εδρεύει στην Ιρλανδία και ιδρύθηκε το 1985 από τους Christopher Ryan, Liam Lonergan και Tony Ryan (απ' τον οποίο πήρε το όνομα της). Η εταιρεία διαθέτει στόλο τριακοσίων αεροσκαφών τύπου Boeing 737-800 και εκτελεί πάνω από 1100 αεροπορικά δρομολόγια σε Ευρώπη και Μαρόκο.

Το 2015 η εταιρεία ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια πελάτες σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 17% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η εταιρεία αναπτύχθηκε με ρυθμό διπλάσιο από εκείνον της EasyJet. Kαι οι δύο εταιρείες, οι οποίες αποτελούν τις μεγαλύτερες low cost αεροπορικές στην Ευρώπη, επικεντρώθηκαν στην προσέλκυση του διαδικτυακού κοινού και οι προσπάθειές τους είχαν στόχο να πάρουν μερίδιο από τον ανταγωνισμό.

Έτσι η Ryanair από τα 86,4 εκατομμύρια επιβάτες που είχε το 2014 έφθασε τα 101,4 εκατομμύρια ενώ η EasyJet σημείωσε αύξηση 7% με τους επιβάτες της να φθάνουν τα 69,8 εκατομμύρια. Οι στόλοι και των δύο εταιρειών πέταξαν με πληρότητα που ξεπερνά το 90% ενώ όπως αναφέρει η ιρλανδική εταιρεία οι φόροι μειώθηκαν το Δεκέμβριο εξαιτίας της επίθεσης στο Παρίσι.

Η εταιρεία, κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επιβατών καθώς επέκτεινε τα χειμερινά δρομολόγια ενώ απευθύνθηκε και στους πελάτες που ταξιδεύουν από την Βόρεια Ευρώπη στη Μεσόγειο κατά την off season καλοκαιρινή περίοδο. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να αυξήσει την επιβατική της κίνηση κατά το γ’ τρίμηνο του 2015.

Κατά το παράδειγμα της αγγλικής EasyJet, η Ryanair προσάρμοσε τις υπηρεσίες της στο επιχειρηματικό κοινό προσφέροντας υπηρεσίες speedy boarding, την προκράτηση θέσεων κλπ. Ακόμη, ο συντελεστής φορτίου επιβατών (ο οποίος αποτελεί μέτρο για τον υπολογισμό της πληρότητας του αεροσκάφους), αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες κατά τα τελευταία δύο έτη ενώ και η δυναμικότητα του στόλου αυξήθηκε κατά 33% με την προσθήκη νέων πτήσεων και αεροσκαφών, όπως σημειώνει ο αναλυτής της εταιρείας Nomura, James Hollins. Ο συντελεστής πληρότητας διαμορφώθηκε στο 92% για την Rayanair το 2015 ενώ για την EasyJet στο 90,8%.

Ειδικά τον Δεκέμβριο, η κίνηση για την Rayanair αυξήθηκε κατά 25% (7,5 εκατομμύρια άτομα) ωθούμενη από την μείωση των φόρων που ήρθε ως συνέπεια της τρομοκρατικής επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Από την άλλη, η EasyJet ανακοίνωσε 4,6% αύξηση κερδών (4,85 εκατομμύρια επιβάτες), αντίθετα από τις προβλέψεις οι ποίες έκαναν λόγο για μείωση των κρατήσεων εξαιτίας της επίθεσης στο Παρίσι.

Οι μετοχές της EasyJet σημείωσαν πτώση 3,1% την Πέμπτη στο Λονδίνο ενώ της Ryanair υποχώρησαν 4,1% καθώς ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα τριών μηνών υπό το βάρος της οικονομικής ύφεσης στην Κίνα και της επίδρασης που αυτή ασκεί στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider