To Star Wars «αποκαθηλώνει» το Avatar

Viber Whatsapp Μοιράσου το
To Star Wars «αποκαθηλώνει» το Avatar

Κέρδη από άλλο γαλαξία έφερε εν τέλει η ταινία «Star Wars: The Force Awakens», αφού κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ εισπράξεων στις ΗΠΑ -ξεπέρασε τα 800 εκατ. δολάρια-, χαρίζοντας στη Walt Disney Co. τα «δικαιώματα» της μεγαλύτερης κινηματογραφικής αγοράς παγκοσμίως.

Η έβδομη ταινία της σειράς και η πρώτη από τότε που η Disney απέκτησε το franchise το 2012, ξεπέρασε μόνο στην Αμερική το προηγούμενο ρεκόρ των 760,5 εκατ. δολαρίων, που κατείχε το «Avatar» από το 2009.

Ανά τον κόσμο η νέα ταινία έχει φθάσει το 1,5 δισ. δολάρια σε εισπράξεις έπειτα από τρεις εβδομάδες προβολής και έχει καταλάβει ήδη την τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Η επιτυχία φάνηκε ήδη από το πρώτο σαββατοκύριακο όπου σημείωσε ρεκόρ εισιτηρίων. Σύμφωνα μάλιστα με τους αναλυτές, με την έναρξη της προβολής της στην Κίνα το Σάββατο, η ταινία θα απειλήσει και το παγκόσμιο ρεκόρ εισπράξεων του «Avatar», το οποίο ανέρχεται σε 2,8 δισ. δολάρια.

«Ενώ η αύξηση των εσόδων είναι καλή είδηση ​​για την βιομηχανία του κινηματογράφου, η εξάρτηση που δημιουργεί για τις λεγόμενες tentpole ταινίες, δηλαδή τις ακριβές παραγωγές που συνοδεύονται από τεράστιες προωθητικές καμπάνιες και αναμένονται να κόψουν πλήθος εισιτηρίων- θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα προβλήματα της βιομηχανίας για το επόμενο έτος. Οι συγκεκριμένες πρωτιές ίσως ωθήσουν τα studio του Hollywood να πιέσουν για ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο απο τις πωλήσεις» αναφέρει ο αναλυτής Benjamin Mogil της Stifel Nicolaus & Co.

Η σκέψη δεν είναι παράλογη αν αναλογιστεί κανείς πως οι 20 πιο προσοδοφόρες ταινίες στις ΗΠΑ το προηγούμενο έτος, αντιπροσώπευαν το 50% των συνολικών εισπράξεων, πάνω δηλαδή από το 42% των δύο προηγούμενων χρόνων. «Η επιτυχία της ταινίας θα κάνει τα μεγάλα στούντιο να απαιτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των εισπράξεων των πιο δημοφιλών ταινιών τους» συμπληρώνει ο Mogil.

Η τεράστια, επιτυχία της ταινίας, ήδη από την πρώτη ημέρα προβολής της, ώθησε μέχρι και τους αναλυτές να ανακσευάσουν τις προβλέψεις τους για την μετοχή της Disney το 2016 - επαναπροσδιορίζοντας την τιμή της σε 5,65 δολάρια από 5,60 δολάρια. Επιπλέον η Disney θα μπορούσε να αποδειχτεί η κυρίαρχος του box office για την φετινή χρονιά αφού εκτός από το Star Wars αναμένεται στις 17 Ιουνίου η πρεμιέρα του «Finding Dory», η συνέχεια της μεγάλης επιτυχίας του «Ψάχνοντας τον Νέμο» ενώ θα ακολουθήσει κι άλλο «Star Wars» τον Δεκέμβρη.

«Πράγματι το "The Force awaken" υπήρξε όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει η Disney για την επανεκκίνηση του« Star Wars», τόσο όσον αφορά τις επιδόσεις του box-office όσο και την παγκόσμια αναγνώριση, συμπληρώνει ο Mogil. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη πως τα συνολικά έσοδα για την Disney και τους συνεργάτες της, από τους κινηματογράφους μέχρι τους κατασκευαστές των επίσημων παιχνιδιών της ταινίας, μόνο για τον πρώτο χρόνο υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider