Γιατί τα hedge funds κλείνουν το ένα μετά το άλλο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί τα hedge funds κλείνουν το ένα μετά το άλλο

Άλλο ένα hedge fund του Λονδίνου βάζει «λουκέτο», λυγίζοντας υπό το βάρος των «φτωχών» αποδόσεων που επιφύλασσε για τους διαχειριστές του το 2015. Αυτό που καταδίκασε το fund αποτυχία είναι ότι δραστηριοποιήθηκε σε μια αγορά που τη διαμορφώνουν οι υπολογιστές και τα funds δεικτών.

«Καταλήξαμε στη θλιβερή διαπίστωση ότι η τρέχουσα αγορά, η οποία κινείται με βάση αλγόριθμους, αποκλίνει ολοένα περισσότερο από τη θεμελιώδη επενδυτική προσέγγιση που στηρίζεται στην έρευνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Martin Taylor, επικεφαλής επενδύσεων της βρετανικής Nevsky Capital που βαίνει προς κλείσιμο. Η αμυντική προσέγγιση (bear market) που άρχισε να επικρατεί το 2011 στα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών απειλεί τελικά να κατακλύσει και τις ανεπτυγμένες αγορές», επισημαίνει.

Το fund που διαχειρίζονται ο Martin Taylor και ο Nick Barnes ποντάρει στις διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές. Το 2013, κατέγραφε αποδόσεις της τάξης του 18,1%, αλλά το 2014 έκλεισε με ζημιές 1,4%. Τους πρώτους 11 μήνες του προηγούμενου έτους, το fund ανέκτησε 0,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η Nevsky Capital ακολουθεί τον δρόμο που τράβηξαν πολλά άλλα –άλλοτε ανθηρά– funds, όπως είναι η BlueCrest Capital Management του δισεκατομμυριούχου Michael Platt, η Seneca Capital του Doug Hirsch και η SAB Capital Management του Scott Bommer, που επέστρεψαν τα χρήματα στους πελάτες τους και έβαλαν λουκέτο, ενισχύοντας μια παγκόσμια τάση στην αγορά των hedge funds.

Η απόφαση της Nevsky Capital συμπίπτει με την εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος από τους επενδυτές για μετοχικά hedge funds μακροπρόθεσμου ορίζοντα, τα οποία είχαν καθαρές εισροές 31,5 δισ. δολαρίων το πρώτο 10μηνο του 2015 –ποσό που αντιστοιχεί στο 42% των συνολικών τοποθετήσεων σε hedge funds για το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurekahedge.

Με βάση τα στοιχεία της Hedge Fund Research Inc, το γ’ τρίμηνο του 2015 ρευστοποιήθηκαν 257 funds, από 200 το προηγούμενο τρίμηνο, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των «χρεοκοπημένων» funds στα 674, από 661 το 2014.

«Αν το επιχειρηματικό σου μοντέλο δεν μπορεί να εξασφαλίσει αποδόσεις υψηλότερες από τους δείκτες, έχεις πρόβλημα», εξηγεί ο καθηγητής Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού του Cass Business School, Andrew Clare. «Αν το επιχειρηματικό σου μοντέλο προσπαθεί να συναγωνιστεί τους υπολογιστές που λαμβάνουν τις αποφάσεις ένα δισεκατομμύριο φορές ταχύτερα από τους ανθρώπους, έχοντας ενσωματώσει ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερες πληροφορίες, ουσιαστικά βαίνεις προς εξαφάνιση», προειδοποιεί.

Ο Taylor ξεκίνησε με αυτή τη σύνθεση του fund το 2011 με στόχο να διαχειρίζεται έως 800 εκατ. δολάρια, «γυρίζοντας την πλάτη» στο χαρτοφυλάκιο 3,3 δισ. δολαρίων που είχε συσσωρευτεί στο hedge fund του, το οποίο ξεκίνησε το 2000. Το 2012, το fund του κατέγραψε τη διόλου ευκαταφρόνητη απόδοση του 14,6%.

Η Nevsky σκοπεύει να ρευστοποιήσει το χαρτοφυλάκιό της έως τα τέλη Ιανουαρίου. Η ετήσια \18,4% που κατέγραφε ετησίως μετά το 2000 είναι σχεδόν διπλάσια από τις αποδόσεις που καταγράφουν τα αντίστοιχα hedge funds, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη HFRX Index, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Nevsky.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider