Κατακτούν και τους Ευρωπαίους τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατακτούν και τους Ευρωπαίους τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το ότι οι Αμερικανοί αγκαλιάζουν όλο και περισσότερο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι γνωστό. Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να τους μιμούνται.

Οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη ανέβηκαν 38% στο πρώτο τρίμηνο του 2017, όταν μοντέλα όπως το βελτιωμένο Zoe της Renault κέρδισαν το κοινό στη Γερμανία και την Ισπανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ολόκληρο το 2016 η αύξηση ήταν μόλις 2,9%.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων με μπαταρία αυξήθηκαν από 23.703 σε 36.627 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Ελβετία, ανακοίνωσε χθες η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Αύξηση που δεν μπορεί να συγκριθεί, βέβαια, με την αντίστοιχη στις ΗΠΑ, όπου οι πωλήσεις ανέβηκαν 49% στα 40.700 αυτοκίνητα.

Κατασκευαστές όπως οι γερμανικές Volkswagen, BMW και Daimler ανταγωνίζονται στη διεύρυνση του ηλεκτρικού τους στόλου, προκειμένου να ανταποκριθούν στους αυστηρότερους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων και να αφήσουν πίσω το πρόσφατο σκάνδαλο της VW. Οι πωλήσεις δεν συμβαδίζουν ακόμη με τους στόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών και των αμφιβολιών των καταναλωτών για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους δίνουν κίνητρα στους καταναλωτές και επενδύουν στην τεχνολογία γρήγορης φόρτισης.

Από τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, η αύξηση πωλήσεων ήταν μεγαλύτερη στη Γερμανία – πάνω από 50%, με 5.060 ηλεκτρικά αυτοκίνητα από 2.332. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 47% και στην Ισπανία 45%. Πάντως, όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα που πωλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο αντιστοιχούν σε λιγότερο από 1% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Η βελτιωμένη έκδοση του αυτοκινήτου πόλης Zoe (φωτογραφία) που κυκλοφόρησε η Renault κοστίζει 23.600 ευρώ και μπορεί να καλύψει 400 χιλιόμετρα με μία φόρτιση, σε σχέση με τα 240 χλμ. του προηγούμενου μοντέλου.

Αν δίπλα μαζί με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπολογίσουμε τα υβριδικά κι εκείνα που κινούνται με φυσικό αέριο ή με LPG (υγροποιημένο αέριο πετρελαίου), οι πωλήσεις για το πρώτο τρίμηνο έχουν αυξηθεί 36% στα 235.438 οχήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider