Οι επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή στις αγορές

Οι πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν με την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και τον τερματισμό όλων των αεροπορικών συνδέσεων και των εμπορικών δεσμών ύστερα από την εκτέλεση σιιτών από το σαουδαραβικό καθεστώς που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία μεταξύ των οποίων και του σιίτη ιερωμένου Sheikh Nimr al-Nimr το Σάββατο στη Ριάντ, σηματοδοτεί μια νέα εποχή ρήξης, της βαθύτερης εδώ και 30 έτη.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έδωσε περιθώριο 48 ωρών στους Ιρανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν από τη Σαουδική Αραβία ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσαν διαδηλωτές στην πρεσβεία της χώρας στην Τεχεράνη. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στην εκτέλεση του Nimr, η οποία προκάλεσε σειρά αντιδράσεων από την πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει να ξεπερνά τις «κόκκινες γραμμές» των δύο κρατών και η κατάσταση είναι έκρυθμη με τον κίνδυνο να επιδεινωθεί η ένταση στην Υεμένη, η οποία βρίσκεται σε εμφύλιο και τη Συρία όπου διασταυρώνουν «τα ξίφη τους η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σινιτικό Ιράν.

«Η ένταση κορυφώνεται και δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί κανείς να ξέρει πότε θα τελειώσει», αναφέρει ο πρώην πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας, Robert Jordan.

Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές

Οι αντιδράσεις στον υπόλοιπο κόσμο είναι ανάμεικτες. Χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία, κάλεσαν τα δύο κράτη να χαμηλώσουν τους τόνους. Η γερμανική κυβέρνηση, δια μέσου του εκπροσώπου της Steffen Seibert στο Βερολίνο ανέφερε ότι «η πόρτα της διπλωματίας» πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για τα δύο κράτη.

Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε ενώ οι αγορές σε Κίνα, Ιαπωνία και Ευρώπη βυθίστηκαν κατά την πρώτη ημέρα των συναλλαγών για το 2016. Ενώ τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στην κινεζική οικονομία, η προοπτική επιδείνωσης της κατάστασης στην Μέση Ανατολή ήταν αυτή που αρχικά προκάλεσε την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές. Η τιμή του πετρελαίου έφθασε στα 38,50 δολάρια το βαρέλι σημειώνοντας αύξηση 3%, προτού ξαναπέσει.

Από την πλευρά των επενδύσεων, τα νέα δεν είναι καλά. «Ο κόσμος υπολόγιζε στην επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο κρατών και την εξομάλυνση της κατάστασης», όπως σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών στο Λίβανο, Jihad Azour, και συμπληρώνει ότι «είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να λήξει από τη μια στιγμή στην άλλη».

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να αποπρσανατολίσουν και οποιαδήποτε προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στη Συρία όπου Σουνίτες στρατιώτες προελαύνουν με την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας ενώ το Ιράν υποστηρίζει το καθεστώς Assad. «Ουσιαστικά το Ιράν είναι απομονωμένο και θα είναι αυτό που θα υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες», αναφέρει ο Ghanem Nuseibeh, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Cornerstone Global Associates. Η κρίση αυτή μπορεί να προκαλέσει μια βραχυπρόθεσμη άνοδο της τιμής το πετρελαίου από 1 έως 3 δολάρια το βαρέλι σε μια αγορά στην οποία υπάρχει υπερπροσφορά όπως σημειώνει ο John Auers, αντιπρόεδρος της εταιρείας Turner, Mason & Co. Παράλληλα, εκφράζει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο η Σαουδική Αραβία θα αλλάξει την μακροπρόθεσμη πολιτική της στην (υπερ)παραγωγή πετρελαίου και την πίεση που ασκεί στις τιμές προς τα κάτω, πλήττοντας το Ιράν την ώρα που αυτό προσπαθεί να ενισχύσει την παραγωγή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider