Δεν «τράβηξαν» τα τάμπλετ της Microsoft

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν «τράβηξαν» τα τάμπλετ της Microsoft

Το σχέδιο του Σάτια Ναντέλα να αναμορφώσει τη Microsoft ως μια εταιρεία cloud computing βρήκε ένα απροσδόκητο εμπόδιο στο τρίτο τρίμηνο, όταν οι απογοητευτικές πωλήσεις των τάμπλετ Surface και η μειωμένη ζήτηση για υπηρεσίες υποστήριξης εταιρικού λογισμικού είχαν επίπτωση στο ρυθμό ανάπτυξής της.

Οι προσαρμοσμένες πωλήσεις στην περίοδο που έληξε το Μάρτιο έφτασαν τα 23,56 δισ. δολάρια, λίγο κάτω από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών. Η αστοχία αυτή ήταν αρκετή για να προβληματίσει τους επενδυτές – οι μετοχές της εταιρείας έπεσαν 1,4% μετά την ανακοίνωση των αριθμών, ενώ πριν είχαν ανέβει σε ύψη ρεκόρ εξαιτίας των επενδύσεων στο cloud computing.

Αν και κάποια τμήματά της υστέρησαν, η Microsoft είχε ένα ακόμη τρίμηνο έντονης ζήτησης για ιντερνετικές εκδόσεις του λογισμικού Office και της υπηρεσίας Azure για εκτέλεση και αποθήκευση εφαρμογών και δεδομένων των πελατών της. Οι πωλήσεις της Azure ανέβηκαν 93%, ενώ του Office 365 45%. Η Microsoft έχει επενδύσει δισεκατομμύρια σε κέντρα δεδομένων για να μπορεί να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες και τώρα συγκεντρώνει πελάτες προκειμένου να τα γεμίσει. Όσο για την αγορά των προσωπικών υπολογιστών, τομέας που χάλαγε την εικόνα της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Τα κέρδη στο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρίου ήταν 73 σεντς ανά μετοχή, ξεπερνώντας τα 70 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι είχαν υπολογίσει τις πωλήσεις στα 23,56 δισ. δολάρια. Αλλά τα τάμπλετ Surface, το αδύναμο σημείο της εταιρείας στις πωλήσεις, επισκίασε τις καλύτερες επιδόσεις σε άλλους τομείς.

Η σειρά Surface Pro, ένας συνδυασμός τάμπλετ και λάπτοπ με αποσπώμενο πληκτρολόγιο έχει αρχίσει να γερνάει. Το Pro 3 έχει αρχίσει να αποσύρεται ενώ η τελευταία έκδοση, το Pro 4 κυκλοφόρησε το 2015. Η Microsoft είχε υποεκτιμήσει το πόσο γρήγορα θα πέσουν οι πωλήσεις όσο γερνούν τα προϊόντα. Τα έσοδα από το Surface μειώθηκαν κατά 26% και οι πωλήσεις του τμήματος More Personal Computing, που περιλαμβάνει τα Surface και τις παιχνιδομηχανές Xbox έπεσαν 7,4% στα 8,84 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider