Και, ξαφνικά, όλα βαίνουν καλώς στην Ευρωζώνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και, ξαφνικά, όλα βαίνουν καλώς στην Ευρωζώνη

Όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή, και όπως φαίνεται έτσι θα παραμείνουν.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η εβδομάδα ξεκίνησε με κατακόρυφη άνοδο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ενώ σήμερα η κατασκευαστική εμπιστοσύνη στη Γαλλία άγγιξε υψηλό εξαετίας. Ύστερα από την αποφυγή του χειρότερου σεναρίου στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, οι δύο κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης, έχουν πλέον το περιβάλλον που χρειάζονται για να ανθίσουν πλήρως.

Ενώ η πολιτική βρίσκεται σε πρώτο πλάνο μέχρι στιγμής φέτος, οι αριθμοί παρουσιάζουν ένα ανοδικό μομέντουμ στη ζώνη του ευρώ. Κάτι που αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και μέχρι τώρα είχε αποφύγει να εκφράσει την αισιοδοξία της. Πλέον, με την αντιευρωπαΐστρια Μαρίν Λεπέν να χάνει πιθανότατα από τον Εμανουέλ Μακρόν στις 7 Μαΐου, τα στελέχη της ΕΚΤ ίσως μπορέσουν να γίνουν πιο εκδηλωτικά όσον αφορά τη στροφή στην οικονομία.

«Τα πολιτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη δίνουν μάχες σε αχαρτογράφητο έδαφος, αλλά τα περιστέρια και τα γεράκια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνουν ακόμη τις ίδιες, παλιές μάχες», σχολιάζει ο Ντέιβιντ Πάουελ, οικονομολόγος του Bloomberg. «Οι τελευταίοι θετικοί αριθμοί για την οικονομία στην Ευρωζώνη έχουν αυξήσει τις πιθανότητες να κερδίσουν έδαφος οι σκληροπυρηνικοί».

Ωστόσο, η πολιτική θα συνεχίσει να είναι στο προσκήνιο για κάποιους μήνες ακόμη, με εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο και στην Ιταλία στις αρχές του 2018.

Τι θα πει η ΕΚΤ

Το ένα τρίτο των οικονομολόγων που απάντησαν σε έρευνα του Bloomberg πριν από τις γαλλικές εκλογές δήλωσε ότι αναμένει πως η ΕΚΤ θα αλλάξει τη ρητορική της για την ισορροπία των ρίσκων μετά από τη σύσκεψη της ερχόμενης Πέμπτης. Ο Πρόεδρος Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει ότι «τείνουν προς τα κάτω» ενώ ο συνάδελφός του Μπενουά Κερέ προτιμά να τα περιγράφει ως «ισορροπημένα».

Το μομέντουμ της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας εξαετίας με τη Γαλλία να προσπερνάει τη Γερμανία, δείγμα του ότι η ανάκαμψη εξαπλώνεται. H Bundesbank ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι προοπτικές για τον γερμανικό κατασκευαστικό κλάδο είναι «εξαιρετικά αισιόδοξες», ενώ οι προοπτικές εξαγωγών για τη βιομηχανία παραμένουν «ευνοϊκές».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα αποκαλυφθούν μέσα στην εβδομάδα πιθανόν να δώσουν μια ιδέα για το πόσο γρήγορα – ή αργά – θα κινηθεί η ΕΚΤ. Οι αριθμοί της Ευρωζώνης που ανακοινώνονται την Παρασκευή – μία μέρα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για την πολιτική της – προβλέπεται να δείξουν ότι η αύξηση του βασικού πληθωρισμού ανέβηκε στο 1% για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Καλός οιωνός, ωστόσο οι αρμόδιοι είναι πιθανό να ισχυριστούν ότι οι αυξητικές τάσεις δεν είναι αρκετά ισχυρές. Επίσης, ίσως επιλέξουν να προσέξουν τις εκφράσεις τους μέχρι την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider