Το νερό θα είναι το «νέο πετρέλαιο» του διαστήματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το νερό θα είναι το «νέο πετρέλαιο» του διαστήματος

Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής στρέφονται στο διάστημα για να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους και να παράξουν ενέργεια. Κράτη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία αναπτύσσουν διαστημικά προγράμματα ενώ ιδιώτες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για εξερεύνηση στο διάστημα, αναφέρει ο Τομ Τζέιμς, συνεργάτης της Navitas Resources. Αυτό θα μπορούσε να τους προσφέρει μια βάση στο να αποθεματοποιήσουν υδάτινους πόρους και να χρησιμοποιήσουν πόρους οι οποίοι θα τους επιστρέψουν να κάνουν παραγωγή και στο διάστημα.

«Το νερό είναι το νέο πετρέλαιο του διαστήματος», αναφέρει ο Τζέιμς στη Σιγκαπούρη. «Οι επενδύσεις της Μέσης Ανατολής στο διάστημα αυξάνονται στην προσπάθειά της να κάνει μια μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στο πετρέλαιο σε μια οικονομία που βασίζεται στη γνώση», αναφέρει.

Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, το κόστος για τον εξοπλισμό στο διάστημα θα μπορούσε να κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια και να φθάσει τα 2,6 δις. ενώ θα έπρεπε να συγχρονιστούν οι ενέργειες για τις εξορύξεις στη γη. Όπως εκτιμά ο Τζέιμς Γκόλντμαν οι περισσότερες πηγές θα μπορούσαν να υποβληθούν σε επεξεργασία και να χρησιμοποιηθούν στο διάστημα αν και ίσως να ήταν πιο οικονομικό κάποια στοιχεία όπως είναι ο λευκόχρυσος να στέλνονται πίσω στη γη.

«Η εξόρυξη στο διάστημα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να μπορέσει να εμπορευματοποιηθεί αλλά έχει τις προοπτικές να διευκολύνει περεταίρω την πρόσβαση στο διάστημα» o Poponak, αναλυτής της Goldman. «Το νερό και ο λευκόχρυσος είναι μέταλλα τα οποία υπάρχουν σε αφθονία και έχουν υψηλές διασπαστικές ιδιότητες.

Η Navitas αναμένει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν δορυφόρους για την εξερεύνηση σπάνιων μετάλλων και ευγενών αερίων στους αστεροειδείς. Ένας μόνο αστεροειδής μπορεί να περιλαμβάνει 175 φορές περισσότερο λευκόχρυσο από τα ορυχεία που υπάρχουν στη γη σε έναν χρόνο, αναφέρει η Goldman, παραθέτοντας ένα project το οποίο συνδέεται με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Αυτή η ποσότητα λευκόχρυσου θα μπορούσε να κοστίζει από 25 έως 50 δις δολάρια. Όπως αναφέρει ο Τζέιμς σε μια συνέντευξή του ύστερα από μια διάλεξη στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό στην αγορά «σε περίπτωση που τελείωνε ο λευκόχρυσος θα μπορούσε κάποιος να στραφεί σε έναν αστεροειδή αλλά προφανώς αυτή είναι μια λύση που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μια φορά. Δεν νομίζω ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα έμπαιναν δεύτερη φορά στη διαδικασία να ασχοληθούν με αυτό», σημειώνει.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για πλατίνα έπεσαν 0,6% στα 972,10 δολάρια η ουγγιά τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Στο μακροπρόθεσμο διάστημα, τα περισσότερα από τα εμπορεύματα που θα εξορυγνύονται στο διάστημα θα παραμένουν εκεί για να τροφοδοτήσουν την οικονομία χαμηλής τροχιάς στο διάστημα η οποία θα αφορά στους δορυφόρους και τους διαστημικούς σταθμούς. Με βάσει αυτό το σενάριο, το νερό που θα συγκεντρωνόταν στο διάστημα θα μπορούσε να καταστεί πολύτιμο καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο πυραύλων για διαστημικά ταξίδια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider