Πώς «διαβάζουν» οι αναλυτές την νίκη Μακρόν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς «διαβάζουν» οι αναλυτές την νίκη Μακρόν

Οι Γάλλοι γιορτάζουν το αποτέλεσμα του πρώτου εκλογικού γύρου και μαζί τους γιορτάζουν και οι αγορές. Ο φιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν και αναδεικνύεται –σύμφωνα με τα προγνωστικά– σε φαβορί για την προεδρία της χώρας.

Ας δούμε, όμως, πώς «διαβάζουν» το εκλογικό αποτέλεσμα έγκριτοι αναλυτές της αγοράς:

Οι αναλυτές της Citigroup, μεταξύ των οποίων και ο Τζόναθαν Σταμπς, εκτιμούν ότι ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται να επωφεληθεί από την υποχώρηση στο πριμ πολιτικού κινδύνου και την μείωση των spread στα κρατικά ομόλογα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μάλιστα, οι γαλλικές τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν αποδόσεις κατά 10% υψηλότερες από την αγορά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Πολλοί δε υποστηρίζουν ότι η νίκη του φιλελεύθερου Μακρόν στη Γαλλία ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή των επενδυτών στην Ευρώπη –κυρίως από το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο αναλυτής μετοχών Πίτερ Όπενχάιμερ από την Goldman Sachs σημειώνει σε σημερινή του έκθεση ότι η αβεβαιότητα για τις γαλλικές εκλογές δεν έχουν εμποδίσει τις γαλλικές μετοχές από το καταγράψουν κέρδη 4,1% από την αρχή του έτους (δείκτης CAC 40). Ο ίδιος αναμένει ράλι ανακούφισης και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκού δείκτες, με τις γαλλικές και ιταλικές τράπεζες να βγαίνουν οι πλέον κερδισμένες των εκλογών στη Γαλλία.

Η BlackRock και ο Ρίτσαρντ Τέρνιλ «βλέπουν» το αποτέλεσμα στη Γαλλία ως μια θετική έκπληξη για τα στοιχεία υψηλού κινδύνου σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο:

Ο Μακρόν, ο οποίος θεωρείται ότι με τις πολιτικές του θα ευνοήσει την επιχειρηματικότητα και την βαθύτερη ενοποίηση στην ΕΕ, αναμένεται να σημάνει την υποχώρηση του πολιτικού κινδύνου στην Ευρώπη, επισημαίνει η BlackRock. Ωστόσο, παραμένει ένα ψήγμα αβεβαιότητας μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Μαΐου. Εφόσον αναδειχθεί στον επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας, όπως αναμένεται ευρέως, ίσως αντιμετωπίσει εμπόδια στη Βουλή όσον αφορά στην υλοποίηση της ατζέντας τους, εάν δεν έχει εξασφαλίσει μια στέρεη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τη Mirabaud Securities, μια σειρά από κλάδους θα επωφεληθούν από το εκλογικό αποτέλεσμα, μεταξύ των οποίων οι τράπεζες, ο κλάδος λιανικής, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς και οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Όπως υπογραμμίζει με τη σειρά της η Nomura Holdings, η απομάκρυνση και μόνο του κινδύνου για Frexit –δηλαδή έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ– αρκεί για να δώσει τον τόνο της ανόδου στις αγορές, αφού σηματοδοτεί τη δραστική μείωση του συστημικού κινδύνου στη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider