Η έλλειψη στα τσιπς προκαλεί πανικό στους Ιάπωνες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η έλλειψη στα τσιπς προκαλεί πανικό στους Ιάπωνες

Η ζήτηση για πατατάκια στην Ιαπωνία ανέβηκε στα ύψη αυτές τις ημέρες, με τα σακουλάκια να πωλούνται online έως και 6 φορές την αξία τους στα καταστήματα, όταν η εταιρεία Calbee ανέστειλε την πώληση μερικών από τα πιο γνωστά της brands.

Tα τσιπς της Calbee με γεύση πίτσα έφτασαν να πωλούνται έναντι του εξωφρενικού ποσού των 1.250 γιεν (10,70 ευρώ) το σακουλάκι στον ιστότοπο της ιαπωνικής Yahoo, την ώρα που η κανονική τιμή τους δεν ξεπερνά τα 200 γιεν (1,70 ευρώ). Ενώ το Twitter γέμισε με φωτογραφίες από τα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η κρίση ξέσπασε όταν η Calbee ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αναστείλει προσωρινά την πώληση 15 brands, λόγω της κακής σοδειάς πατάτας από την περιοχή Χοκάιντο, μια από τις σημαντικότερες παραγωγούς στη χώρα. Το νησί στον ιαπωνικό βορρά πλήγηκε από αριθμό-ρεκόρ τυφώνων την περσινή χρονιά (φωτογραφία).

Η Calbee, με αγοραία αξία 507,9 δισ. γιεν (4,35 δισ. ευρώ) ανήκει κατά 20% στην PepsiCo και έχει μερίδιο 73% στην αγορά των τσιπς.

Τα πατατάκια είναι μεγάλη υπόθεση στην Ιαπωνία, μια χώρα που είναι επίσης γνωστή για τα κράκερ ρυζιού senbei και τα γλυκά στικς Pocky. Τα τσιπς της Calbee ήταν τα πιο δημοφιλή σνακ στη χώρα σύμφωνα με περσινή έρευνα.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανεκκινήσουμε τις πωλήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, που διευκρίνισε ότι η Calbee σκέφτεται να ζητήσει από τους πατατοπαραγωγούς στο νότιο νησί Κιούσου να συγκεντρώσουν νωρίτερα τη σοδειά τους, ενώ μελετά και την εισαγωγή πατάτας από το Ηνωμένο Βασίλειο – ωστόσο οι περιορισμοί στη χρήση εισαγόμενων προϊόντων δεν τη βοηθούν να λύσει το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο.

Η μικρότερη ανταγωνίστρια εταιρεία Koike-ya επίσης ανέστειλε την πώληση εννέα προϊόντων της. Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η Koike-ya χρησιμοποιεί μόνο ντόπιες πατάτες και δεν πρόκειται να καταφύγει σε εισαγωγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider