Οι Ευρωπαίοι αγοράζουν περισσότερα αυτοκίνητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Ευρωπαίοι αγοράζουν περισσότερα αυτοκίνητα

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Μάρτιο ανέβηκαν στο υψηλότερο επίπεδο για τον μήνα, καθώς η Fiat Chrysler Automobiles NV και η Renault SA εκμεταλλεύτηκαν την στέρεη οικονομία για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Τον περασμένο μήνα στις ευρωπαϊκές χώρες πωλήθηκαν 1,94 εκατ. αυτοκίνητα, μια αύξηση της τάξης του 11% σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). Η Fiat και η Renault κέρδισαν μερίδια αγοράς εις βάρος των ηγετών στην περιοχή, Volkswagen AG και PSA Group.

Η μείωση της ανεργίας και 15 συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση των καταναλωτών. Ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων της Ευρώπης μετά τη Γερμανία, δεν έδειξε να πτοείται από το Brexit και κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 8,4%.

Ωστόσο, αυτή η ανοδική τάση δεν θα συνεχιστεί για πολύ, καθώς η επαναφορά από τη ζημιά του 2013, όταν η αγορά έπεσε στα χαμηλά δύο δεκαετιών, σταδιακά ατονεί. Οι ετήσιες παραδόσεις νέων οχημάτων στα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι χαμηλότερες από το ρεκόρ του 2007, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να μοιράζονται τα αυτοκίνητά τους ή να αναζητούν εναλλακτικές στην αγορά δικού τους οχήματος. Οι αναλυτές της LMC Automotive προβλέπουν αύξηση πωλήσεων 2,7% το 2017, μειωμένη σε σχέση με το 7,4% των τριών πρώτων μηνών του έτους.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 11% τον Μάρτιο. Η Γαλλία, εν μέσω κρίσιμης προεκλογικής περιόδου, ανέβηκε 7%. Στην Ιταλία οι παραδόσεις αυτοκινήτων εκτοξεύτηκαν στο 18%. Τα στοιχεία του ACEA συγκεντρώνονται από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην Μάλτας, με τις προσθήκες της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας.

Οι ευρωπαϊκές πωλήσεις της Volkswagen δεν συμβάδισαν με την υπόλοιπη αγορά, ανεβαίνοντας 6,2%. Το μερίδιό της ομίλου έπεσε στο 21,4% από το 22,4% έναν χρόνο πριν, και η εταιρεία δείχνει να μην έχει ξεπεράσει το περίφημο σκάνδαλο των ρύπων.

Η γαλλική PSA, που τον περασμένο μήνα συμφώνησε να εξαγοράσει το ευρωπαϊκό τμήμα της General Motors, είδε το μερίδιο αγοράς της, μαζί με εκείνο της Opel που ανήκει στην αμερικάνικη εταιρείας, να πέφτει στο 16,1% από το 16,9%.

Η Fiat Chrysler, χάρη στα δημοφιλή Jeep Renegade και Fiat 500X ανέβασε το μερίδιό της στο 6,8% από 6,3%. Το SUV Captur και το minivan Scenic βοήθησαν τη Renault να φτάσει στο 9,5% από το περσινό 9,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider