Newsletter Final List

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας!

Εγγραφή στο Newsletter Final List feed
29 ΔΕΚ 2015 | 09:00

Τους πληρώνουν «χρυσούς» επειδή...φεύγουν από την εταιρεία

Αυτός είναι ο τρόπος για να γίνετε πλούσιοι - Κεντρική Εικόνα/Video

Οι αποζημιώσεις για εθελουσία αποχώρηση αποτελεί συνήθη τακτική στις επιχειρήσεις σε περιπτώσεις περικοπών. Έτσι συχνά βλέπουμε εργοδότες να καταβάλλουν σημαντικά ποσά προκειμένου να καταργήσουν θέσεις εργασίας ή να «απαλλαγούν» από εργαζομένους από τους οποίους δεν είναι ευχαριστημένοι. Αυτό που δεν έχουμε συνηθίσει και το οποίο τείνουν όλο και περισσότερο να εφαρμόζουν ειδικά οι start ups επιχειρήσεις είναι οι «αποχαιρετιστήριες επιταγές» που χορηγούνται σε εργαζομένους οι οποίοι αποχωρούν με αποκλειστικά δική τους πρωτοβουλία.

Αυτή είναι η περίπτωση της Julie Tracy, η οποία εργαζόταν επί τρία χρόνια στην εταιρεία Adore Me,  μια start up επιχείρηση που πουλά εσώρουχα μέσω διαδικτύου. Η νεαρή γυναίκα αποφάσισε να παραιτηθεί από την εταιρεία για να ταξιδέψει στον κόσμο και η διεύθυνση της επιχείρησης διοργάνωσε ένα πάρτυ αποχαιρετισμού σε ένα γειτονικό μπαρ. Η πραγματική έκπληξη όμως για το απερχόμενο στέλεχος δεν ήταν η γιορτή αλλά μια επιταγή 10.000 δολαρίων, την οποία της πρόσφερε εκείνο το βράδυ η εταιρεία ως «αποχαιρετιστήριο δώρο».  

«Ξέσπασα σε κλάματα. Ξαφνιάστηκα πάρα πολύ. Προφανώς με έχουν βάλει τουλάχιστον 1000 φωτογραφίες σε αυτή τη φάση…Ήταν καταπληκτικό», αναφέρει η Tracy περιγράφοντας την εμπειρία της.

Σαφώς το μεγάλο ποσόν που προσφέρει η Adore Me προσφέρει αποτελεί μια ασυνήθιστα μεγάλη παροχή για τους υπαλλήλους που αποχωρούν. Και η Tracy δεν είναι η μοναδική εργαζόμενη της εταιρείες που έλαβε τέτοιο «δώρο».

Άλλος ένας υπάλληλος της εταιρείας πήρε μια τέτοια επιταγή μέσα στον ίδιο μήνα, κατά την αποχώρησή του. «Θέλουμε να επιβραβεύουμε οποιονδήποτε έχει δουλέψει σκληρά στην επιχείρηση», σημειώνει ο Morgan Hermand-Waiche, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η επιδίωξη να διαμορφωθεί ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον αποτελεί πρωταρχικό στόχο για πολλές επιχειρήσεις και για το λόγο αυτό ενσωματώνουν τέτοιες τακτικές στην οργανωσιακή τους κουλτούρα. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή τακτική που στοχεύει τόσο στο υπάρχον όσο και στο μελλοντικό προσωπικό και αναζητά να δημιουργήσει «πιστά» στελέχη.

Ο Hermand –Waiche, αντίθετα με τις ενστάσεις πολλών σε αυτή την πολιτική- υπογραμμίζει ότι τα 10.000 δολάρια αποτελούν για κάποιον κίνητρο να παραμείνει στη δουλειά. Ή μήπως όχι; Γιατί, «σε μια δεύτερη ανάγνωση» θα μπορούσε αυτό το ποσόν να ωθήσει κάποιους σε παραίτηση προκειμένου να το λάβουν και κατόπιν να αναζητήσουν εργασία στον ανταγωνισμό….

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, το «δώρο» αυτό προσφέρεται επιλεκτικά σε κάποιους από αυτούς που αποχωρούν και προσθέτει ότι «κανένας υπάλληλος δεν θα ήθελε να φύγει από μια εταιρεία που συμπεριφέρεται με τόσο καλό τρόπο στους υπαλλήλους τους;».

Σε θέματα ανταμοιβών υπαλλήλων όμως, υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από τα τμήματα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. «Για ποιο λόγο να πληρώσεις κάποιον για να φύγει τη στιγμή που θέλεις να τον κρατήσεις;», σημειώνει ο Bruce Elliott, διευθυντής του οργανισμού Society of Human Resource Management. Τα χρήματα μπορεί να ωθήσουν έναν ικανό υπάλληλο να φύγει και να απευθυνθεί στον ανταγωνισμό, όπως σημειώνει και προσθέτει ότι, «οι start ups έχουν ενσωματώσει πολλές καινοτόμες πολιτικές προσφέροντας πλεονεκτήματα και παροχές προκειμένου να δημιουργήσουν ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον, ωστόσο, δεν θεωρώ ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι σωστή».

Για το θέμα της εργασιακής δέσμευσης έχουν γίνει πολλές μελέτες και πολλές από αυτές καταδεικνύουν ότι κάποιες παροχές και «δώρα» μπορεί να εξισορροπούν τους χαμηλούς μισθούς ή τις υπερωρίες. Για παράδειγμα, η εταιρεία Adore Me δεν αποκαλύπτει τι μισθό δίνει στους υπαλλήλους της παρά το γεγονός ότι ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι αρκετά γενναιόδωρη. Άλλες επιχειρήσεις προσφέρουν δωρεάν πρωινό κάθε Δευτέρα, μαθήματα yoga εντός του εργασιακού χώρου και δωρεάν μεταφορά με ταξί σε περίπτωση που δουλεύουν υπερωρίες.

«Η επιταγή που δίνουμε δεν διαφέρει πολύ από ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας ή τις γονικές παροχές που μπορεί να προσφέρουν άλλες επιχειρήσεις. Είναι ένας τρόπος να πούμε «ευχαριστώ». Ίσως έτσι μια μέρα να επιστρέψουν ή να μιλήσουν με καλά λόγια για την εταιρεία σε φίλους, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά», σημειώνει ο κ. Hermand-Waiche.

Κάτι ακόμη που δεν πρέπει να αγνοείται είναι το γεγονός ότι πολλές φορές οι εργαζόμεοι επιστρέφουν στην παλιά τους δουλειά και αποτελούν κέρδος για την επιχείρηση καθώς είναι ήδη εκπαιδευμένοι, μυημένοι στην οργανωσιακή κουλτούρα και έτοιμοι να ενσωματωθούν στο εργασιακό περιβάλλον.

Best of Internet