Μπροστά σε ράλι ο χρυσός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπροστά σε ράλι ο χρυσός

Ράλι για τον χρυσό βλέπουν οι αναλυτές που εκτιμούν πως η τιμή του πολύτιμου μετάλλου μπορεί να εκτιναχθεί στα επίπεδα που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, καθώς ο αυξημένος πληθωρισμός και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια που επικρατούν θα αυξήσουν την ζήτηση.

Η Incrementum AG αναφέρει ότι ο χρυσός μπορεί να είναι στα πρώτα στάδια μια ανοδικής πορείας που μπορεί να οδηγήσει την τιμή του στα 1.400 με 1.500 δολάρια την ουγγιά. Η τιμή σποτ του χρυσού την Τετάρτη έφτασε τα 1.249 δολάρια την ουγγιά, ενώ το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματευόταν στα 1.400 δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2013.

Η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει άνοδο φέτος, καθώς οι επενδυτές υπολογίζουν το ρίσκο της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις κρίσιμες και αβέβαιες εκλογές που είναι προγραμματισμένες στην Ευρώπη καθώς και τη διαδικασία του Brexit. Με αυτό τον φόντο οι επενδυτές αναζητούν σημάδια πληθωρισμού, που μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων των τραπεζών. Μια διαδικασία στην οποία φαίνεται ότι έχει μπει σταθερά η Federal Reserve, που ανέβασε τα επιτόκια αυτό τον μήνα και ετοιμάζει άλλες δύο ανοδικές αναθεωρήσεις μέσα στο 2017.

«Για το βραχυπρόθεσμο διάστημα βρισκόμαστε σε μια τεχνικά “νεκρή ζώνη”», αναφέρει ο επικεφαλής της Incrementum, Ρόναλντ-Πήτερ Στόεφερλ. «Η πραγματική βελτίωση της κατάστασης μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται στις αρχές του καλοκαιριού. Βρισκόμαστε τα πολύ αρχικά στάδια μιας πορείας ανόδου, οπότε όλοι είναι κάπως επιφυλακτικοί ή και λίγο αρνητικοί, αλλά αυτή η κατάσταση θα βελτιωθεί», συμπληρώνει.

Το στοίχημα του πληθωρισμού

Παραδοσιακά, ο χρυσός θεωρείται ως ένα αποτελεσματικό ανάχωμα έναντι του αυξανόμενου πληθωρισμού, επειδή η αξία του αυξάνεται κάτι το οποίο βοηθά τους κατόχους του να διατηρούν την περιουσία τους. Αν και τα αυξημένα επιτόκια τυπικά ανεβάζουν το δολάριο και μπορούν να βλάψουν τον χρυσό, η τιμή του μετάλλου έχει αυξηθεί και κατά την διάρκεια παλαιότερων αυξητικών κύκλων των επιτοκίων. Ακόμη και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ σχετικά με την δύναμη του δολαρίου μπορεί να είναι θετικές για τον χρυσό, αναφέρει ο Στόεφερλ, ο οποίος διαχειρίζεται 30 εκατ. ελβετικά φράγκα που είναι επενδυμένα στο Incrementum Inflation Diversifier Fund. «Με το που λάβουμε σήμερα για αυξητικές τάσεις στον πληθωρισμό, θα επενδύσουμε σε ευαίσθητα στον πληθωρισμό περιουσιακά στοιχεία όπως το ασήμι, ο χρυσός, η ενέργεια και γενικότερα ο τομέας των εμπορευμάτων», τονίζει ο ίδιος.

Δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη του, πάντως. Η Societe Generale προτείνει την πώληση στα ράλι τιμών καθώς βλέπει ότι η τιμή του θα υποχωρήσει εν μέσω σύσφιξης της οικονομικής πολιτικής της Fed και των τελικά αδύναμων επιπτώσεων των πολιτικών εξελίξεων. Η τράπεζα εκτιμά ότι η τιμή του χρυσού το τέταρτο τρίμηνο του έτους θα πιάσει κατά μέσο όρο το 1.125 δολάρια την ουγγιά. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είναι ότι η τιμή του χρυσού το ίδιο διάστημα θα κυμαίνεται πέριξ των 1.230 δολαρίων.

Νωρίτερα φέτος, η BNP Paribas – η οποία πέρσι έπεσε μέσα στις προβλέψεις της– επίσης εμφανίστηκε επιφυλακτική. Η τιμή του χρυσού μπορεί πιθανότατα να υποχωρήσει καθώς η Fed ανεβάζει τα επιτόκια είχε αναφέρει η τράπεζα τον προηγούμενο Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider