Ποιες εταιρείες θα χτίσουν το τείχος του Τραμπ;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες εταιρείες θα χτίσουν το τείχος του Τραμπ;

Το μήκους 3.140 χιλιομέτρων τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, που θέλει να κατασκευάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών τσιμεντοβιομηχανιών και κατασκευαστικών εταιρειών. Αλλά και αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός των δικών τους τειχών.

Η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία του Μεξικού, Cemex, δεν θα συμμετέχει παρόλο που θα μπορούσε να κερδίσει πολλά, διατηρώντας εργοστάσια και στις δύο πλευρές των συνόρων. Το ίδιο ισχύει και για τη γαλλική κατασκευαστική Vinci, που σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «ευαισθησίες των εργαζόμενων». Όσο για τη γαλλοελβετική τσιμεντοβιομηχανία LafargeHolcim που εκδήλωσε ενδιαφέρον, οι αντιδράσεις έρχονται τόσο από τους υπαλλήλους όσο και από τον υποψήφιο Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που την προειδοποίησε να μείνει μακριά.

Πολιτικοί των Δημοκρατικών από την πολιτεία της Καλιφόρνια προχώρησαν ακόμη παραπέρα, απειλώντας να κόψουν δεσμούς με τις εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο. «Αν συμμετάσχουν σε κάτι τόσο επιβλαβές για την οικονομία και το περιβάλλον της Καλιφόρνια, δεν θέλουμε να ξαναδουλέψουμε μαζί τους», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρικάρντο Λάρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν το Κονγκρέσο εγκρίνει τα 25 δισ. δολάρια που απαιτούνται για την κατασκευή του τείχους, πολλοί θα θέλουν ένα μερίδιο. Αλλά όλο και περισσότερες εταιρείες βάζουν στη ζυγαριά το πιθανό κέρδος και το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής.

Στο Μεξικό υπάρχουν πολλές εταιρείες που θα μπορούσαν να κερδίσουν από τη συμμετοχή τους στο έργο, όπως η Cemex και η Grupo Cementos de Chihuahua που διαθέτουν εργοστάσια κοντά στα σύνορα και από τις δύο πλευρές τους, ή οι χαλυβουργίες Altos Hornos de Mexico και Industrias CH. Αλλά ο φόβος των αντιδράσεων από την κυβέρνηση και τον κόσμο θα τις αποτρέψει από το να καταθέσουν προσφορές.

Στις ΗΠΑ, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες διατηρούν χαμηλό προφίλ. Οι Fluor Corp., Chicago Bridge and Iron Co. και KBR Inc. είναι από τις λίγες εισηγμένες στο χρηματιστήριο που έχουν εκδηλώσει δημοσίως ενδιαφέρον, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες στο Bloomberg.

Πάντως η R.E. Staite Engineering με έδρα το Σαν Ντιέγκο αψηφά τις απειλές των πολιτικών της Καλιφόρνια και επιμένει ότι θα διεκδικήσει το έργο. Άλλωστε την πόλη της έχει επιλέξει το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προκειμένου να χτιστούν δείγματα τειχών από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Τα τείχη αυτά θα πρέπει να είναι ανθεκτικά σε αξίνες, να εμποδίζουν το σκαρφάλωμα και το σκάψιμο τούνελ και να είναι αισθητικά ευχάριστα, τουλάχιστον στη βόρεια πλευρά τους.

Ενώ η πίεση που ασκείται στις μεγάλες εταιρείες, ανοίγει την πόρτα σε μικρότερες όπως η KWR Construction της Αριζόνα, που σκοπεύει να καταθέσει προσφορά. Η εταιρεία έχει ήδη χτίσει τρία μίλια φραγμάτων που εμποδίζουν τη διέλευση αυτοκινήτων από το Μεξικό, και έχει εγκαταστήσει προβολείς σε μήκος 10 μιλίων. Όπως δηλώνει ο διευθυντής της, Αλ Άντερσον, οι εργαζόμενοι έχουν πέσει θύματα προπηλακισμών και επίθεσης με πέτρες, ενώ έχουν σημειωθεί και κλοπές οχημάτων της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider