Ανώμαλη προσγείωση περιμένει τους «ταύρους»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανώμαλη προσγείωση περιμένει τους «ταύρους»

Οι κλυδωνισμοί που βίωσε η παγκόσμια ανάπτυξη υποχωρούν και μαζί με αυτούς και σβήνει και η αίγλη των ενεργειακών μετοχών, οι οποίες έκαναν «χρυσούς» όσους ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν υψηλό ρίσκο τους τελευταίους έξι μήνες.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ολοένα περισσότερα στελέχη στρατηγικής σε μια κρίσιμη περίοδο: η έλλειψη θετικών οικονομικών εκπλήξεων σε συνδυασμό με τις ανησυχητικές αυξήσεις των τιμών μπορεί να δοκιμάσουν σκληρά την «εμπιστοσύνη» των αγορών στην κυβέρνηση Τραμπ –την ώρα μάλιστα που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος αποσύρει το νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση του κλάδου Υγείας.

«Πιστεύω ότι οι αγορές θα εγκλωβιστούν σε έναν φαύλο κύκλο: από τη μία η εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με τις αναπτυξιακές πολιτικές στις ΗΠΑ και η επιβράδυνση των θετικών στοιχείων για την οικονομία και από την άλλη οι “απογειωμένες” εκτιμήσεις των οικονομολόγων», σχολιάζει ο Τζούλιαν Μπρίτζντεν, διευθύνων σύμβουλος της ανεξάρτητης εταιρείας ερευνών Macro Intelligence 2 Partners.

«Οι αγορές έχουν πάθει εμμονή με το ρυθμό επιτάχυνσης της ανάπτυξης και συχνά αδιαφορούν για τα απόλυτα επίπεδα», προσθέτει ο Μπρίτζντεν, ο οποίος προέβλεψε σωστά την πανωλεθρία των αγορών το 2015.

Η μεταβλητότητα στους δείκτες οικονομικών εκπλήξεων, για παράδειγμα, οι οποίοι φαίνεται να οδηγούν σε παρερμηνείες, επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τη μεταβλητότητα στις εκτιμήσεις των αναλυτών παρά από τις δραματικές μεταβολές στην ποιότητα των δεδομένων. Ως εκ τούτου, η υπερβολική ευφορία που κατακλύζει τις παγκόσμιες αγορές λόγω των οικονομικών στοιχείων, απειλεί τις αποδόσεις των μετοχών σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο –που αποτελεί βασική πηγή βελτίωσης των δεικτών οικονομικών εκπλήξεων που θεωρείται ότι αποκαλύπτουν πρώτοι τις ενδείξεις αύξησης της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία– μπορεί να χρειαστεί καιρός για να εκδηλωθεί, υποστηρίζει ο ίδιος.

Οι αγορές προετοιμάζονται για διόρθωση, όπως φαίνεται από τις ενδείξεις για την πορεία της μεταποίησης και του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες –οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις υψηλότατες προσδοκίες, σημειώνει ο Μάρτιν Ένλαντ, στέλεχος συναλλαγματικής πολιτικής της Nordea Markets στη Στοκχόλμη.

«Οι αγορές έχουν ήδη αντιδράσει σε μια σειρά από θετικές εκπλήξεις, όπως είδαμε, την ώρα που οι τιμές καταναλωτή και παραγωγού συνεχίζουν να αυξάνονται», προειδοποιεί.

Η ανάκαμψη στις τιμές της ενέργειας είναι ο βασικός παράγοντας ανόδου του ονομαστικού πληθωρισμού αυτό το έτος, δίνοντας ώθηση στις τιμές των ομολόγων και τις προσδοκίες για τις μετοχές και τον πληθωρισμό. Η ανοδική αυτή επίδραση, όμως, θα αποδυναμωθεί έως τον Μάιο, εκτιμά.

Μετά την υποχώρηση της κερδοφορίας επί σειρά ετών στις ΗΠΑ, ο πήχης ενίσχυσης της κερδοφορίας έχει εκτιναχθεί –κυρίως λόγω της ανάκαμψης του πετρελαίου. Αυτές οι προσδοκίες για τα έσοδα του 2017 είναι μια τάση που προϋπήρχε της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 για το επόμενο 12μηνο άρχισαν να ενισχύονται τον Μάρτιο του 2016, αφού είχαν «πιάσει πάτο». Η παρατεταμένη διατήρηση της τιμής του αργού σε χαμηλά επίπεδα μπορεί, όμως, να δοκιμάσει σκληρά τις αυξημένες προσδοκίες για τις ενεργειακές μετοχές.

Αναμφίβολα, τα θετικά στοιχεία για τους μισθούς στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, σε συνδυασμό με τη διευρυμένη άνοδο στις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ θα δώσουν ώθηση στον βασικό πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, φέτος αναμένεται ελαφρά ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης –το οποίο σημαίνει ότι μειώνεται η εξάρτηση του υπόλοιπου κόσμου από τις ΗΠΑ για επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Μπορεί, όμως, να αποδειχθεί ότι οι επενδυτές που τοποθετούνται σε στοιχεία ενεργητικού με υψηλή εξάρτηση από την ανάπτυξη, είναι πολύ αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας παραγωγής και τις πιέσεις στις τιμές, προειδοποιούν οι αναλυτές.

«Η αρχική εκτίμηση των επενδυτών ήταν ότι το μείγμα πολιτικής του Τραμπ στις ΗΠΑ θα τροφοδοτούσε ένα ράλι βραχυπρόθεσμα στην αμερικανική ανάπτυξη –και μαζί με αυτό και ράλι στις επενδύσεις υψηλού κινδύνου», εξηγεί η Στρικάλα Κουτσογκόβινταν, στέλεχος στρατηγικής στην Barclays. «Εδώ και τρεις μήνες, φαίνεται πως η υπεραισιοδοξία των επενδυτών έχει αρχίσει να υποχωρεί ελαφρώς όσον αφορά στην αμερικανική ανάπτυξη και την πορεία των μετοχών, μετά τη σταθερή αναθεώρηση των προσδοκιών για τις πολιτικές σε νομισματική και δημοσιονομικό επίπεδο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.