Η British Airways καταργεί τα… διαβατήρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η British Airways καταργεί τα… διαβατήρια

Η British Airways καταργεί τον έλεγχο ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους επιβάτες της στο αεροδρόμιο του Heathrow στο Λονδίνο μέσω συστημάτων αναγνώρισης προσώπων.

Βιομετρικά συστήματα στην περιοχή ελέγχου του Τερματικού Σταθμού 5 καταγράφουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου των ταξιδιωτών μαζί με το εισιτήριο τους και στη συνέχεια μια σάρωση προσώπου στην πύλη επιβίβασης επιβεβαιώνει την ταυτότητα του επιβάτη χωρίς να χρειάζεται αυτός να δείξει κάποιο έγγραφο, αναφέρει η British Airways σε γράμμα προς το προσωπικό της εταιρείας. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να κάνει πιο γρήγορη την επιβίβαση και να αποφεύγονται λάθη, προσθέτει.

Αυτή την στιγμή τρεις πύλες χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα και ο στόχος είναι ακόμη 33 πύλες να διαθέτουν αναγνώριση προσώπων μέσα στους επόμενους μήνες. Το σύστημα θα χρησιμοποιείται αρχικά μόνο για πτήσεις εσωτερικού στην Αγγλία με στόχο να επεκταθεί και στις διεθνείς πτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η British Airways ήδη λειτουργεί συστήματα αυτοματοποιημένου check-in και μεταφοράς βαλιτσών τόσο στο αεροδρόμιο του Heathrow όσο και στο αεροδρόμιο του Gatwick. Οι κινήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο του πλάνου αναδιοργάνωσης της εταιρείας που έχει εκπονήσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άλεξ Κρουζ που περιλαμβάνει επενδύσεις για την βελτίωση της πρόσβασης των επιβατών.

«Η προσθήκη αυτόματων πυλών μαζί με τους αυτοματοποιημένους χώρους αποθήκευσης αποσκευών είναι μόνο δύο από τους τρόπους με τους οποίους επενδύουμε σε τομείς που έχουν μεγάλη αξία για τους πελάτες μας», σημειώνει ο Τρόι Γουoρφιλντ, διευθυντής εξυπηρέτησης πελατών της αεροπορικής.

Το σύστημα σάρωσης προσώπων του Heathrow ξεκινά την λειτουργία τους καθώς νέα μέτρα ασφαλείας τίθενται σε ισχύ στα αεροδρόμια των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Μεταξύ αυτών και η απαγόρευση σε ταξιδιώτες από κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής του να μεταφέρουν laptops και άλλες μεγάλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Πάντως η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων είναι κάτι που η βιομηχανία αερομεταφορών εξετάζει παγκοσμίως. Το αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού δοκιμάζει λογισμικό που θα επιτρέπει το πιο γρήγορο έλεγχο διαβατηρίων, ενώ η KLM το ολλανδικό τμήμα του ομίλου Air France-KLM έχει ξεκινήσει δοκιμαστική χρήση του συγκεκριμένου συστήματος στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ. Παρόμοια συστήματα μπαίνουν σε λειτουργία στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Ακόμη, πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια εξετάζουν μεθόδους έρευνας για εκρηκτικά υλικά χωρίς να είναι απαραίτητο να βγουν τα μπουκάλια με υγρά από τις χειραποσκευές. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν βελτιώσουν την ασφάλεια αλλά και να κάνουν κάπως καλύτερο τον έλεγχο των επιβατών που για πολλούς είναι και το χειρότερο μέρος του ταξιδιού τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider