Η Tesla θέλει να «συντρίψει» τις BMW και Mercedes

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Tesla θέλει να «συντρίψει» τις BMW και Mercedes

Σχεδόν ένα χρόνο πριν ο Έλον Μασκ παρουσίασε επίσημα το πιο σημαντικό αυτοκίνητο της Tesla μέχρι σήμερα: Το Model 3 αξίας 35.000 δολαρίων. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της αμερικανικής εταιρείας έχει την δυνατότητα επιτάχυνσης τόσο γρήγορης όσο και αυτής των «συμβατικών» σπορ σεντάν πολυτελείας της BMW και της Mercedes, χωρίς μάλιστα να είναι πιο ακριβό.

Αφού έλαβε περίπου 400.000 καταθέσεις των 1.000 δολαρίων, ο Μασκ αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή του νέου οχήματος. Και μετά αποφάσισε να την αυξήσει και άλλο. Τώρα, τρεις μήνες πριν από την επίσημη έναρξη της παραγωγής ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Tesla φαίνεται να πιστεύει ότι όχι μόνο μπορεί να φτάσει τις επιδόσεις των κορυφαίων ΒMW και Mercedes στις ΗΠΑ αλλά και να τους ξεπεράσει και μάλιστα μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Μασκ δήλωσε σε ενημέρωση των αναλυτών ότι η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή «1.000 αμαξιών την εβδομάδα τον Ιούλιο, 2.000 την εβδομάδα τον Αύγουστο και 4.000 την εβδομάδα τον Σεπτέμβριο». Στη συνέχεια η Tesla σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στα 5.000 αμάξια την εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους και στα 10.000 αμάξια την εβδομάδα μέχρι το τέλος του 2018. Αυτή την στιγμή η εταιρεία μπορεί να κατασκευάσει 2.000 Model S και Model X την εβδομάδα.

Για να πετύχει όλους τους στόχους της η Τesla Θα πρέπει να κατασκευάσει περίπου 430.000 Model 3 μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Περισσότερα από όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν πέρσι σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και αν τα μισά Model 3 κατευθυνθούν προς άλλες χώρες, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ βάσει των στόχων του Μασκ θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις της BMW 3 Series και της Mercedes C class μαζί.

Το να καταφέρει να πουλήσει τόσα πολλά σεντάν αξίας 35.000 δολαρίων στις ΗΠΑ «θα είναι άνευ προηγουμένου βάσει των όσων γνωρίζουμε για την αγορά αυτοκινήτου και το πώς οι άνθρωποι ξοδεύουν τα χρήματά τους», δήλωσε ο Σαλίμ Μόρσι, αναλυτής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Bloomberg New Energy Finance. «Μπορεί να γίνει αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα γίνει», τόνισε.

Σχεδόν κάθε αναλυτής της Wall Street συμφωνεί με αυτή την απόψη. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι δεν πιστεύουν ότι η Tesla μπορεί να πουλήσει μισό εκατομμύριο αμάξια του χρόνου και ο Μασκ έχει μια μακρά ιστορία του να μην πετυχαίνει τους στόχους του. Ακόμη και έτσι όμως το σχέδιό του έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

O Μασκ, πάντως, υπενθυμίζει ότι όταν παρουσίασε το Model S, οι προμηθευτές της Tesla πίστευαν ότι δεν θα πουλούσε περισσότερα από 3.000 αυτοκίνητα και θα χρεοκοπούσε. Όμως ακόμη και αν η εταιρεία καταφέρει, αντίθετα με όλα τις προβλέψεις, να παράγει 500.000 αυτοκίνητα το 2018, παραμένει το ερώτημα του ποιος θα τα αγοράσει.

Αυτό που μένει να φανεί και το οποίο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις είναι το πόσο «αυτόνομο» θα είναι το νέο μοντέλο της Tesla. Οι αναλυτές αναμένουν με αγωνία να δουν τις δυνατότητες που θα έχει ο «αυτόματος πιλότος» της εταιρείας στο Model 3. Η εταιρεία σκοπεύει τα αυτοκίνητά της μέχρι το τέλος του 2017 να μπορούν να διασχίσουν τις ΗΠΑ χωρίς καθόλου ανθρώπινη παρέμβαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider