Ο ποδοσφαιριστής που χτίζει βιοδιυλιστήριο στις ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ποδοσφαιριστής που χτίζει βιοδιυλιστήριο στις ΗΠΑ

Η GFBiochemicals, η ιταλική εταιρεία που συνίδρυσε ο Γάλλος ποδοσφαιριστής της Κρίσταλ Πάλας Ματιέ Φλαμινί το 2008 με τον Πασκουάλε Γκρανάτα, θα χτίσει ένα βιοδιυλιστήριο στις ΗΠΑ που θα παράγει πλαστικά και διαλύτες χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η GFBiochemicals (GF όπως green future, δηλαδή πράσινο μέλλον) θα συνεργαστεί με την εταιρεία βιοτεχνολογίας American Process Inc. για να μετατρέψει έναν παλιό βιομηχανικό χώρο σε βιοδιυλιστήριο για την επεξεργασία βιομάζας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο εταιρείες.

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Καζέρτα της Ιταλίας, περίπου 45 χιλιόμετρα από τη Νάπολη, παράγεται λεβουλινικό οξύ, ένα οικολογικό χημικό που μπορεί να υποκαταστήσει το πετρέλαιο και να βοηθήσει στην παρασκευή φαρμάκων, καλλυντικών και συντηρητικών για τις τροφές. Η αξία της συγκεκριμένης αγοράς εκτιμάται από την εταιρεία στα 20 δισ. δολάρια.

Οι δύο εταιρείες δεν αποκάλυψαν το ύψος της επένδυσης. Το νέο βιοδιυλιστήριο θα μπορεί να παράγει από 50.000 μέχρι 200.000 τόνους λεβουλινικού οξέως το χρόνο, πολλούς περισσότερους από τους 10.000 τόνους που η GFBiochemicals παράγει στην Ιταλία.

Ο 33χρονος μέσος Ματιέ Φλαμινί ξεκίνησε την καριέρα του από την Μαρσέιγ, και συνέχισε στις Άρσεναλ, Μίλαν και ξανά Άρσεναλ πριν υπογράψει τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κρίσταλ Πάλας. Η ενασχόλησή του με την GFBiochemicals αποκαλύφθηκε το 2015. «Για επτά χρόνια δεν το έχω αναφέρει σε κανέναν. Όταν πήρα μεταγραφή στην Μίλαν το 2008 γνώρισα τον Πασκουάλε, γίναμε πολύ καλοί φίλοι και πάντα είχαμε κατά νου να κάνουμε κάτι μαζί», είχε δηλώσει τότε ο ποδοσφαιριστής.

«Ήμουν πάντα κοντά στη φύση και με ανησυχούσαν περιβαλλοντικά θέματα, όπως η αλλαγή του κλίματος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο Πασκουάλε ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. Προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση του προβλήματος. Ύστερα από λίγο καιρό βρήκαμε το λεβουλινικό οξύ. Πρόκειται για ένα χημικό που προσδιορίζεται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ως ένα από τα 12 που έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν την βενζίνη σε όλες τις μορφές της. Ερευνητές μας είπαν ότι είναι το μέλλον και κάνοντας αυτήν την έρευνα φτάσαμε μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη και επιτυχία.

Είμαστε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που το παράγουμε βιομηχανικά. Ξεκινήσαμε την παραγωγή φέτος το καλοκαίρι. Το παράγουμε από ξύλα και καλαμπόκια. Έριξα πολλά λεφτά πάνω σε αυτό. Ήταν μεγάλο το ρίσκο, αλλά για να επιτύχεις πρέπει να ρισκάρεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider