Οι εταιρείες κάνναβης «πετάνε» στην Αυστραλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εταιρείες κάνναβης «πετάνε» στην Αυστραλία

Υπάρχει μια κινητικότητα στην χρηματιστηριακή αγορά της Αυστραλίας. Οι τιμές των μετοχών που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια και την παραγωγή της φαρμακευτικής μαριχουάνας έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά περισσότερο από 130% στο Σίδνει φέτος. Πρόκειται για αύξηση εξαπλάσια από αυτή που έχουν σημειώσει οι αντίστοιχες μετοχές στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η απίστευτη πορεία των εν λόγω μετοχών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόσφατη χαλάρωση των ρυθμίσεων στην Αυστραλία σχετικά με τις εισαγωγές κάνναβης για την αντιμετώπιση ασθενειών από την επιληψία έως τον καρκίνο.

Η αναδυόμενη αγορά κάνναβης της Αυστραλίας είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με αυτή των ΗΠΑ, όπου περισσότερες από τις μισές πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη φαρμακευτική χρήση του φυτού. Παρότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύς χώρος για ανάπτυξη, οι εταιρείες παραμένουν στο έλεος των Ρυθμιστικών Αρχών, σύμφωνα με την Peak Asset Management. Μόνο μια πολιτεία της Αυστραλίας, το Queensland, έχει επιτρέψει σε ειδικούς ιατρούς να συνταγογραφούν προϊόντα κάνναβης σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται σε συμβατικές θεραπείες.

«Η αγορά είναι ενθουσιασμένη από τις προοπτικές του τομέα», αναφέρει ο Νηβ Ντάγκαν, διευθύνων σύμβουλος της Peak Asset Management με έδρα τη Μελβούρνη. Ο ίδιος έχει επενδύσει ένα πολύ μικρό μέρος των κεφαλαίων ύψους 76 εκατ. δολαρίων που διαχειρίζεται σε μετοχές κάνναβης. «Ο βασικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν αυτές οι μετοχές είναι κυρίως ρυθμιστικός», αναφέρει.

Ο ενθουσιασμός των επενδυτών δεν φαίνεται να καταλαγιάζει. Η εταιρεία Hydroponics Co. Ltd, που κατασκευάζει συστήματα φωτισμού και θερμοκήπια για την καλλιέργεια κάνναβης, πρόκειται να συγκεντρώσει κεφάλαια μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς τον επόμενο μήνα. Η ζήτηση έχει υπερκαλύψει τρεις φορές την προσφορά μετοχών ύψους 8 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας. Η μετοχή θα μπει στο Χρηματιστήριο με την ονομασία THC, συντομογραφία της τετραϋδροκανναβινόλης, της ουσίας που «φτιάχνει» τους χρήστες κάνναβης.

Η αρχική ζήτηση για φαρμακευτική μαριχουάνα στην Αυστραλία μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. αυστραλιανά δολάρια τον χρόνο, εκτιμά μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνει. Αν τα φαρμακευτικά προϊόντα με βάση την κάνναβη διαδοθούν ευρύτερα, τότε σε μια δεκαετία η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί στα 300 εκατ. αυστραλιανά δολάρια τον χρόνο, ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, Μάικλ Κατζ. Ακόμη και έτσι η αγορά κάνναβης της Αυστραλίας θα παραμείνει πολύ μικρή σε σχέση με την αγορά των ΗΠΑ που μπορεί να αξίζει σχεδόν 21 δισ. δολάρια μέχρι το 2020.

Οι «παίχτες» της βιομηχανίας κάνναβης της Αυστραλίας είναι μικροί με την μέση κεφαλαιοποίησή τους να μην ξεπερνά τα 80 εκατ. αυστραλιανά δολάρια ακόμη και μετά από την αύξηση της τάξης του 136% που έχουν σημειώσει φέτος οι τιμές των μετοχών των εταιρειών του κλάδου.

Η Stemcell United, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή παραδοσιακών κινεζικών φαρμάκων από φυτά, αύξησε προσωρινά την κεφαλαιοποίησή της στα 150 εκατ. αυστραλιανά δολάρια, από 5 εκατ. αυστραλιανά δολάρια που ήταν παλαιότερα. Πλέον η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας που ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί στην φαρμακευτική κάνναβη φτάνει τα 92 εκατ. δολάρια Αυστραλίας.

Οι μετοχές της MMJ PhytoTech έχουν σημειώσει άνοδο 191% φέτος. Εκτός από την Αυστραλία η εταιρεία δραστηριοποιείται και στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η μετοχή της Auscann Group Holdings έχει σημειώσει άνοδο 207% από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Η εταιρεία έχει ως βασικό της μέτοχο την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο Canopy Growth, η οποία ήταν και η πρώτη εταιρεία Κάνναβη της Αυστραλίας η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπεράσε το 1 δισ. δολάρια πέρσι.

Ο Τζον Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Red Leaf Securities, μια συμβουλευτικής εταιρείας στο Σίδνει που έχει αναλάβει την πώληση των μετοχών της Hydroponics Co., στοιχηματίζει ότι οι κανονισμοί σχετικά με την φαρμακευτική κάνναβη θα χαλαρώσουν και άλλο στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider