Τα μαύρα ταξί του Λονδίνου γίνονται… πράσινα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μαύρα ταξί του Λονδίνου γίνονται… πράσινα

Εκτός από εμβληματικά, τα μαύρα ταξί του Λονδίνου γίνονται και οικολογικά. Η κινεζική London Taxi Co. ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο στη βρετανική αγορά στα τέλη του έτους.

Η θυγατρική της Geely Automobile Holdings έχει επενδύσει περισσότερες από 300 εκατ. λίρες στο Ansty Technology Park –ένα εργοστάσιο ηλεκτροκίνητων οχημάτων στο Κόβεντρι της Αγγλίας με δυναμικότητα παραγωγής 20.000 αυτοκινήτων ετησίως.

Το μεγάλο ατού των «πράσινων» ταξί είναι ότι θα βοηθήσουν να μειωθεί σημαντικά η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λονδίνο, την ώρα μάλιστα που ο δήμαρχος Σαντίκ Καν δρομολογεί την απόσυρση των πιο ρυπογόνων οχημάτων. Από τον Ιανουάριο 2018, όλα τα νέα ταξί θα πρέπει να εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους. Εάν δεν αντικατασταθούν από ηλεκτροκίνητα μοντέλα, τα 23.000 ταξί που κυκλοφορούν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας θα αναλογούν στο 1/5 περίπου των συνολικών ρύπων μονοξειδίου του αζώτου το 2020.

«Το καινούργιο μας εργοστάσιο έχει μια σειρά από πρωτιές», δηλώνει ο Καρλ Πίτερ Φόρστερ, πρόεδρος της LTC. «Είναι το πρώτο εργοστάσιο αυτοκινήτων που ανοίγει στη Βρετανία εδώ και μία δεκαετία, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων οχημάτων στη Βρετανία και η πρώτη σημαντική επένδυση στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία».

Το εργοστάσιο διαθέτει φωτοβολταϊκά έκτασης 850 τετραγωνικών μέτρων για την κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια και την τροφοδότηση 20 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Εκτός από το Λονδίνο, η Geely έχει κάνει μια «βόλτα» στις ευρωπαϊκές πόλεις –από το Παρίσι ως το Βερολίνο– με έμφαση σε αυτές που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το «καθαρό ταξί» θα διατεθεί στη Βρετανία το δ’ τρίμηνο και στον υπόλοιπο κόσμο στις αρχές του 2018.

Η αρχή μεταφορών του Λονδίνου και η βρετανική κυβέρνηση έχουν εξαγγείλει κίνητρα έως 7.500 λίρες για τη αντικατάσταση των συμβατικών ταξί με οικολογικά μοντέλα.

Παρότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα η τελική τιμή του ταξί, η Geely διαβεβαιώνει ότι θα είναι «εξαιρετικά ανταγωνιστική» και τα πράσινα ταξί θα έχουν χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου από τα βενζινοκίνητα ή τα πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider