Ποιες χώρες θα κυριαρχήσουν οικονομικά το 2017

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες χώρες θα κυριαρχήσουν οικονομικά το 2017

Οι ειδικοί αναμένουν περισσότερα καλά νέα απ’ ότι κακά σε ότι αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, κυρίως λόγω της ισχυρής ανάκαμψης που αναμένεται να σημειώσουν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής αλλά και λόγω μιας οικονομικής επιτάχυνσης που αναμένεται στις ΗΠΑ. Οι οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας αναμένεται, επίσης, να συνεχίσουν την επέκτασή τους και φέτος αν και με οριακά χαμηλότερους ρυθμούς από το 2016.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Bloomberg αναμένεται ότι φέτος 62 οικονομίες θα βελτιωθούν σε σχέση με πέρυσι, ενώ 33 οικονομίες θα υποχωρήσουν. Κοντά στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται η Αργεντινή και η Βραζιλία, που και οι δύο αναμένεται να αντιστρέψουν την περσινή συρρίκνωση των οικονομιών τους σε ανάπτυξη, μαζί με την Νιγηρία και τη Ρωσία λόγω της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου από το χαμηλό 13ετίας που έπιασαν τον Ιανουάριο του 2016.

Παρότι η Βενεζουέλα έρχεται στην πρώτη θέση για την μεγαλύτερη βελτίωση της οικονομίας της φέτος –αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί κατά 7,5 μονάδες βάσης σε σχέση με πέρυσι– η χώρα αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση με υψηλό πληθωρισμό και ελλείψεις σε φαγητό και άλλα βασικά αγαθά.

Η χώρα-πρότυπο για το 2017 είναι μάλλον η Βραζιλία, καθώς η οικονομία της χώρας ανακάμπτει από την χειρότερη ύφεση του τελευταίου αιώνα. Η οικονομία της χώρας που αμαυρώθηκε από το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς της ιστορίας της, που είχε ως αποτέλεσμα και την καταγγελία ακόμα και του προέδρου της, βελτιώνεται καθημερινά λόγω της ανάκαμψης των τιμών εμπορευμάτων. Ο τωρινός πρόεδρος της χώρας Μικέλ Τεμέρ προσπαθεί να συμμαζέψει τα οικονομικά του κράτους και να προωθήσει τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα. Μια παρόμοια δυναμική δείχνει φέτος και η Αργεντινή όπου η ανάπτυξη πρόκειται να επιταχυνθεί κατά περισσότερο από 5 μονάδες βάση φέτος, αν και επιβαρυντικός παράγοντας είναι ο υψηλός πληθωρισμός.

Κάποιες άλλες χώρες δεν έχουν πολλούς λόγους να γιορτάζουν. Για παράδειγμα στην Ισλανδία η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 4% φέτος από 7,1% που ήταν πέρσι. Υποχώρηση της ανάπτυξης αναμένεται και στη Ρουμανία, την Ισπανία και το Μεξικό.

Οι ΗΠΑ οδεύουν πως μια αξιοπρεπή ανάπτυξη κατά 2,3% ενώ οι αναδυόμενες αγορές της Κίνας και της Ινδίας θα παραμείνουν παραδείγματα προς μίμηση με την οικονομία τους να αναπτύσσεται φέτος κατά περισσότερο από 6,5%. Πάντως και η ανάπτυξη και των δύο οικονομιών αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2017 σε σχέση με το 2016.

Η ταχύτητα της ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής μπορεί να είναι λίγο παραπλανητική, καθώς υπάρχουν λίγα σημάδια πραγματικής δύναμης στην οικονομία της χώρας. Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης που αναμένεται φέτος οφείλεται κυρίως στο πόσο άσχημο ήταν για την οικονομία της χώρας το 2016, έτος κατά το οποίο σημειώθηκαν πολύμηνες ξηρασίες και εργατικές απεργίες.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, στο μεταξύ, θα πρέπει να ετοιμαστούν για υποχώρηση της οικονομικής τους ανάπτυξης. Μεταξύ αυτών και η Βρετανία που αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα που ξεχωρίζει στην Ευρώπη σε ότι αφορά την οικονομική της ανάπτυξη είναι η Γαλλία, της οποίας οι προεδρικές εκλογές παρακολουθούνται στενά ως ένα κρίσιμο σημείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider