Τα hedge funds «αγαπούν» την Ισλανδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα hedge funds «αγαπούν» την Ισλανδία
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, η αγορά αυτή εξασφαλίζει την αποπληρωμή του ομολόγου αξίας 84 δις. κορόνων στο Δημόσιο.

Δεν είχε περάσει ούτε μια εβδομάδα από την πλήρη άρση των capital controls στην Ισλανδία και ένας μεγάλος αριθμός από hedge funds και η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, έσπευσαν να αγοράσουν ένα σημαντικό μερίδιο από μια υπό ανακεφαλαιοποίηση τράπεζα επενδύοντας 450 εκατ. δολαρίων.

Η Arion Bank, η οποία προήλθε από τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία της Kaupthing Bank ύστερα από την κρίση η οποία ρήμαξε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας το 2008, ανέφερε την Κυριακή ότι ο μεγαλύτερος μέτοχός της πούλησε μερίδιο 10% σε καθένα από τα hedge funds Attestor Capital και Taconic Capital Advisors UK ενώ συνδεδεμένοι φορείς με την Och-Ziff Capital Management Group και Goldman Sachs αγόρασαν το 6,6% και το 2,6% αντίστοιχα.

«Αυτό είναι καίριας σημασίας για το διακανονισμό των χρεοκοπημένων τραπεζών, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας σε τηλεφωνική συνέντευξη τη Δευτέρα. «Δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία της Ισλανδίας όταν έχουμε ξένους επενδυτές να τοποθετούν χρήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα», σημειώνει.

Η αγορά πραγματοποιείται σε διάστημα που δεν ξεπερνά την μία εβδομάδα αφότου ήρθησαν εντελώς τα capital controls στη χώρα, τα οποία είχαν επιβληθεί ύστερα από την κατάρρευση της Kaupthing και δύο άλλων τραπεζών της χώρας υπό το βάρος χρέους ύψους 85 δισ. δολαρίων, στέλνοντας την οικονομία σε ελεύθερη πτώση.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε διένεξη με κάποια αμερικανικά funds τα οποία διακρατούν περίπου 100 δις κορώνες τα οποία μπλοκαρίστηκαν και δεν μπορούν να βγουν εκτός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, η αγορά αυτή εξασφαλίζει την αποπληρωμή του ομολόγου αξίας 84 δις. κορόνων στο Δημόσιο.

Αυτό το deal είναι η μεγαλύτερη επένδυση μετοχών από ξένους επενδυτές στην Ιστορία της Ισλανδίας, σημείωσε ο Paul Copely, διευθύνων σύμβουλος της Kaupthing

Πιθανότατα η Arion θα προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά στο μέλλον δίνοντας την ευκαιρία σε ιδιώτες και οργανισμούς της Ισλανδίας να αγοράσουν μετοχές, ανέφερε.

Η Kaupþing κατέχει το 57,9% της Arion Bank ενώ η συμφωνία προσέφερε σε αγοραστές την ευκαιρία να αγοράσουν ένα επιπλέον 21,9% των μετοχών της Arion σε υψηλότερη τιμή, μια επιλογή την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι πριν από την αρχική δημόσια προσφορά. Ακόμη, το κρατικό Iceland State Financial Investments διατηρεί το 13%.

Η Arion ιδρύθηκε ύστερα από την κατάρρευση της Kaupthing το 2008. Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 21,7 δις. κορώνες πέρυσι, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με τις 49,7 δις. κορώνες το 2015. Η τράπεζα είχε δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 26,5% στο τέλος του 2016.

Η Goldman έκανε την επένδυση μέσω της θυγατρικής της ELQ Investors II, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η Och-Ziff’s εξαγοράστηκε από μια θυγατρική, την Sculptor Investments.

Ο πρωθυπουργός της χώρας επεσήμανε ότι δεν είχε δικαιοδοσία να αξιολογήσει τι είδους σχέδια έχουν τα funds για τις μετοχές τους στις τράπεζες.

«Ωστόσο, είναι τουλάχιστον ξεκάθαρο ότι αυτά τα μέρη είναι τουλάχιστον οικονομικά ισχυρά», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider