Ο δισεκατομμυριούχος που κέρδισε την Apple στην Κίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο δισεκατομμυριούχος που κέρδισε την Apple στην Κίνα

Ο Ντούαν Γιονγκπίνγκ είναι πεπεισμένος ότι ο Τιμ Κουκ αγνοούσε παντελώς την ύπαρξή του όταν πρωτοσυναντήθηκαν πριν από δύο χρόνια. Το αφεντικό της Apple όμως, τώρα τον έχει μάθει για τα καλά.

Ο Γιονγκπίνγκ είναι ο δισεκατομμυριούχος που ίδρυσε την Oppo και τη Vivo, τα brands κινητών τηλεφώνων που έκλεψαν το μερίδιο της Apple στην Κίνα το 2016. Κάποτε είχαν χαρακτηριστεί φθηνές απομιμήσεις του iPhone, αλλά το κοινό τα αγκάλιασε και πέταξαν την Apple έξω από την πρώτη τριάδα των πωλήσεων.

Ο λόγος που το κατάφεραν είναι ότι ο αμερικανικός κολοσσός ποτέ δεν προσαρμόστηκε στον ντόπιο ανταγωνισμό, δήλωσε ο επιχειρηματίας στο Bloomberg. Η Oppo και η Vivo χρησιμοποίησαν τακτικές που η Apple φοβήθηκε να εφαρμόσει, όπως φθηνότερες συσκευές με hi-end προδιαγραφές, φοβούμενη ότι θα χαλάσει τη συνταγή της επιτυχίας της σε άλλες χώρες.

«Η Apple δεν μπόρεσε να μας νικήσει στην Κίνα γιατί ακόμη και αυτοί έχουν ελαττώματα», σχολίασε ο 56χρονος Γιονγκπίνγκ (φωτογραφία). «Είναι πολύ ξεροκέφαλοι μερικές φορές. Δημιούργησαν κάποια εξαιρετικά πράγματα, όπως το λειτουργικό τους σύστημα, αλλά εμείς τους ξεπερνάμε σε άλλους τομείς». Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι ο Γιονγκπίνγ υποτιμά την Apple. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της και δηλωμένος θαυμαστής του διευθύνοντος συμβούλου της. «Έχω συναντήσει τον Τιμ Κουκ αρκετές φορές. Μπορεί να μη με γνωρίζει, αλλά έχουμε κουβεντιάσει λίγο. Τον συμπαθώ πάρα πολύ».

Ο Γιονγκπίνγκ γράφει συχνά στο μπλογκ του για την Apple και τα προϊόντα της από το 2013, όταν η αξία της εταιρείας ήταν στο μισό της σημερινής. Δεν ξεκαθαρίζει πότε ακριβώς απέκτησε μετοχές της, ωστόσο δηλώνει ότι ένα μεγάλο μέρος του πλούτου του στο εξωτερικό είναι συνδεδεμένο με την αμερικανική εταιρεία. Μέχρι στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια διαμένει, πολύ κοντά στο νέο φουτουριστικό αρχηγείο της Apple στο Κουπερτίνο.

Αν και έχουν τον ίδιο ιδρυτή, η Oppo και η Vivo έχουν έντονο μεταξύ τους ανταγωνισμό. Η Oppo ιδρύθηκε το 2005 και αρχικά κατασκεύαζε ηχοσυστήματα. Στην αγορά των smartphones μπήκε το 2011, Η Vivo ιδρύθηκε το 2009. Στην αρχή καμία από τις δύο εταιρείες δεν έκανε κάποια αίσθηση. Το iPhone γοήτευε το κοινό με τις εφαρμογές του και την ευκολία χρήσης, ενώ το BlackBerry κυριαρχούσε ανάμεσα στους επιχειρηματίες. Σύντομα όμως η τακτική των δύο εταιρειών με τη δημιουργία τεράστιου δικτύου καταστημάτων και τις διαφημίσεις με εγχώριες διασημότητες απέφερε καρπούς. Οι χαμηλές τους τιμές βρήκαν ανταπόκριση στους millennials, ενώ φρόντιζαν να ενισχύουν τις συσκευές τους με προχωρημένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Αυτή τη στιγμή οι συσκευές των Oppo και Vivo ξεπερνούν το iPhone σε ταχύτητα φόρτισης, μνήμη και διάρκεια μπαταρίας.

Οι δύο εταιρείες μαζί πούλησαν το 2016 περισσότερα από 147 εκατ. smartphones στην Κίνα, ξεπερνώντας τα 76,6 εκατ. της Huawei, τα 44,9 εκατ. της Apple και τα 41,5 εκατ. της Xiaomi. Διπλασίασαν τα κέρδη τους σε σχέση με το 2015 και στο τέταρτο τρίμηνο του χρόνου η Oppo ήταν η πρώτη εταιρεία στη χώρα, με τη Vivo τρίτη και τη Huawei ανάμεσά τους. Κερδίζουν όμως και φίλους εκτός Κίνας, καθώς στο ίδιο χρονικό διάστημα ήταν η τέταρτη και η πέμπτη εταιρεία παγκοσμίως, αντίστοιχα.

Το ένα τέταρτο της παραγωγής της Oppo πωλείται σε αγορές όπως η Ινδία, όπου ελπίζει να αποκτήσει μεγάλο μερίδιο αγοράς πριν η Apple αναβαθμίσει την εκεί παρουσία της. Ο Γιονγκπίνγκ διατηρεί μερίδιο και στην Alphabet, της οποίας το λειτουργικό σύστημα Android χρησιμοποιούν τα κινητά των Oppo και Vivo, όπως και η πλειοψηφία των smartphones σε όλο τον κόσμο. «Τα smartphones είναι μία μεγάλη ευκαιρία για εμάς. Προβλέπουμε ότι δεν θα υπάρξει κάτι μεγαλύτερο στα επόμενα 10 ή 20 χρόνια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider