Πρωταθλητές στην υγεία οι Ιταλοί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρωταθλητές στην υγεία οι Ιταλοί

Πρωταθλητές της υγείας αναδεικνύονται οι Ιταλοί με το προσδόκιμο ζωής της ζωής στη γείτονα χώρα να αγγίζει τα 85 έτη κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Global Health Index που περιλαμβάνει 163 χώρες.

Όπως αποδεικνύεται, τα οικονομικά δεινά δεν επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού. Μπορεί η ανεργία να χτυπά «κόκκινο» –40% στους νέους, η οικονομία να παραμένει στάσιμη για δεκαετίες και οι Ιταλοί να είναι «πνιγμένοι» στα χρέη, αλλά αυτό φαίνεται πως δεν επηρεάζει την ποιότητα της υγείας και τη μακροζωία τους. Αντιθέτως, βρίσκονται σε καλύτερη φόρμα από τους Αμερικανούς, τους Καναδούς και τους Βρετανούς όπου τα οικονομικά μεγέθη είναι καλύτερα αλλά όχι και οι εξετάσεις τους, με τα επίπεδα της πίεσης και της χοληστερόλης να εμπνέουν ανησυχία στους γιατρούς.

Φαίνεται, μάλιστα, πως οι Ιταλοί έχουν μια «μανία» με τους γιατρούς, αφού υπάρχει «υπερπληθώρα» επαγγελματιών της υγείας στη χώρα, όπως βεβαιώνει ο Τομ Κενγιόν, γιατρός και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Project Hope. Δεν είναι τυχαίο ότι μια από τις πιο πετυχημένες εκπομπές στην ιστορία της ιταλικής τηλεόρασης είναι η σειρά «Ένας γιατρός στην οικογένεια».

Σημαντικό ρόλο στις κορυφαίες «επιδόσεις υγείας» των Ιταλών παίζει, φυσικά, και η μεσογειακή διατροφή. Πλούσια σε λαχανικά, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και ψάρι, παρατείνει το προσδόκιμο ζωής τους, όπως εξηγεί ο Άνταμ Ντρουνόβσκι, διευθυντής του Κέντρου Δημόσιας Υγείας και Διατροφής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Στην κατάταξη με βάση το Bloomberg Global Health Index έχουν ληφθεί υπόψη παράγοντες όπως το προσδόκιμο της ζωής, τα αίτια θανάτου και οι κίνδυνοι για την υγεία –τους οποίους περιλαμβάνονται από την πίεση του αίματος και το ποσοστό των καπνιστών μέχρι την κακή διατροφή και την πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Στην πρώτη πεντάδα των πιο υγιών πληθυσμών, εκτός από την Ιταλία, φιγουράρουν η Ισλανδία, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι πληθυσμοί των ανεπτυγμένων κρατών δεν διατρέχουν κινδύνους για την υγεία τους. Πρώτος και κυριότερος εξ αυτών είναι η παχυσαρκία. Δεν είναι τυχαίο που οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 34η θέση της κατάταξης με «βαθμό υγείας» 73,5/100. Όσον αφορά στην παχυσαρκία, η χώρα παίρνει βαθμό 67,3 και συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών με τους πλέον υπέρβαρους πληθυσμούς.

Οι πλέον υπέρβαροι πληθυσμοί εντοπίζονται στις πιο φτωχές πολιτείες –Λουιζιάνα, Μισισίπι, Αλαμπάμα και Δυτική Βιρτζίνια όπου το 35% των πολιτών θεωρούνται παχύσαρκοι σύμφωνα με τον τοπικό φορέα Centers for Disease Control.

Η Ελλάδα φιγουράρει στην 20ή θέση του δείκτη Υγείας:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider