Ζητούν το κεφάλι του Ισπανού βαρώνου των media

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζητούν το κεφάλι του Ισπανού βαρώνου των media

Οι μέτοχοι του ισπανικού μιντιακού ομίλου Prisa, βλέποντας την αξία του να έχει σχεδόν εκμηδενιστεί από το 2000 που μπήκε στο χρηματιστήριο, ζητούν τώρα το κεφάλι του προέδρου Χουάν Λουίς Θεμπριάν (φωτογραφία), ενός από τους ισχυρότερους άνδρες στη χώρα.

Επενδυτές όπως η Telefonica SA, η CaixaBank SA και το hedge fund Amber Capital UK επιθυμούν την αντικατάσταση του Θεμπριάν και του διευθύνοντα συμβούλου Χοσέ Λουίς Σάινθ Ντίαθ μέχρι τα μέσα του χρόνου, σύμφωνα με πηγές μέσα από τον όμιλο.

Μία τέτοια αλλαγή στην ηγεσία του ομίλου Prisa, παρά τη χαμηλή χρηματιστηριακή του αξία, θα ταρακουνούσε συθέμελα το πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο στην Ισπανία. Ο 72χρονος Θεμπριάν είναι ένας θεσμός: ιδρυτής και πρώην διευθυντής της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, El Pais, είχε λόγο σε κάθε σημαντική πολιτική απόφαση από τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία, στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Η ισχύς του να ανεβάζει και να ρίχνει πρωθυπουργούς, και ισχυροί φίλοι όπως ο πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλεθ, τον προφύλαξαν από την πτωτική πορεία του Prisa. Και ενώ σε όλο τον κόσμο οι εκδοτικές επιχειρήσεις πασχίζουν να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή, ο όμιλος Prisa αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα από όλες: από το 2000 που μπήκε στο χρηματιστήριο, η μετοχή έχασε το 99,6% της αξίας της, η χειρότερη επίδοση από όλους τους ευρωπαϊκούς μιντιακούς ομίλους με αξία τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, μεγάλες επιχειρήσεις της Ισπανίας παραμένουν μέτοχοί της, όπως η Telefonica που κάποτε διατηρούσε το μονοπώλιο στην τηλεφωνία, η CaixaBank και η Banco Santander, η μεγαλύτερη της χώρας.

Με τον Θεμπριάν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από το 1988 έως το 2012, ο όμιλος συσσώρευσε χρέη επεκτεινόμενος σε τομείς όπως η τηλεόραση – αγόρασε το συνδρομητικό κανάλι Sogecable και το πούλησε με απώλειες το 2014. Τον τελευταίο καιρό δέχεται έντονη κριτική από μετόχους όπως την Amber Capital, που έχει μερίδιο 19,3% στον όμιλο. Στη συνέλευση του ΔΣ τον Φεβρουάριο, ο εκπρόσωπός της καταψήφισε το πακέτο αμοιβής 1,76 εκατ. ευρώ του Θεμπριάν και τέσσερα μέλη απείχαν της διαδικασίας. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που η αμοιβή του Θεμπριάν δεν εγκρίθηκε ομοφώνως.

Τους επενδυτές δυσαρεστεί επίσης η ετήσια αμοιβή των 5,75 εκατ. ευρώ για το 17μελές Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου. Ο ίδιος ο Θεμπριάν από το 2011 και μετά έχει λάβει 18 εκατ. ευρώ σε μετρητά και μετοχές, συμπεριλαμβανόμενης αποζημίωσης 3,6 εκατ. ευρώ όταν άφησε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Στην πρωτοβουλία απομάκρυνσης του Θεμπριάν πρωτοστατεί ο Θέσαρ Αλιέρτα, πρώην πρόεδρος της Telefonica που εξακολουθεί να διαχειρίζεται τη σχέση της με τον όμιλο Prisa. Ενώ η Telefonica και η Prisa δεν εκπροσωπούνται στο ΔΣ, έχουν συμμαχήσει με την Amber και μαζί με άλλους μετόχους που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, όπως η Banco Santader, ελέγχουν τουλάχιστον το 40% των μετοχών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν κινηθεί επίσημα εναντίον του Θεμπριάν. Οι βασικοί υποστηρικτές του Θεμπριάν, από την άλλη πλευρά, είναι η οικογένεια Πολάνκο, ιδρυτές του ομίλου που σήμερα διατηρούν το 18% των μετοχών.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό με αφορμή το χρέος 1,49 δισ. ευρώ του ομίλου, που περιλαμβάνει μεγάλα δάνεια που πρέπει να αποπληρωθούν το 2018 και το 2019. Τον περασμένο Νοέμβριο ο Prisa ανακοίνωσε ότι μελετά την ολική ή μερική πώληση του εκδοτικού οίκου Santillana, που αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων του (βλ. πίνακα). Ωστόσο με το ποσό των 2 δισ. ευρώ που ζητάει δεν βρίσκει αγοραστές, ενώ ο Θεμπριάν και οι Πολάνκο αντιστέκονται στις πιέσεις των μετόχων να μειώσουν την τιμή.

Οι «αντάρτες» στον όμιλο αναζητούν συμμάχους με σκοπό να ανατρέψουν τον Θεμπριάν στην ετήσια Γενική Συνέλευση που συνήθως πραγματοποιείται τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider