Η Swatch μπαίνει στα έξυπνα ρολόγια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Swatch μπαίνει στα έξυπνα ρολόγια

O όμιλος Swatch ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει μια εναλλακτική πρόταση για έξυπνα ρολόγια έναντι των λειτουργικών συστημάτων iOS και Android που κυκλοφορούν στην αγορά. Με αυτό τον τρόπο ο μεγαλύτερος όμιλος ωρολογοποιίας της Ελβετίας τα βάζει με την Silicon Valley για το ποιος θα κερδίσει τους καρπούς των καταναλωτών.

Όπως ανακοίνωσε σε μια συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Swatch, Νικ Χάγιεκ, η μάρκα Tissot του ομίλου θα παρουσιάσει ένα μοντέλο έξυπνου ρολογιού που θα χρησιμοποιεί δικό τους λογισμικό στα τέλη του 2018. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η νέα τεχνολογία που αναπτύσσει ο όμιλος θα απαιτεί λιγότερη ενέργεια από μπαταρία και θα προστατεύει καλύτερα τα προσωπικά δεδομένων των χρηστών της.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται καθώς βιομηχανία ωρολογοποιίας της Ελβετίας, που μετράει τουλάχιστον τέσσερις αιώνες, προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού που έθεσε η Apple το 2015 όταν παρουσίασε το Apple Watch. Ο Χάγιεκ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την Google και την Appel που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τους οποιουσδήποτε εν δυνάμει ανταγωνιστές τους στα έξυπνα τηλέφωνα και τα έξυπνα ρολόγια. Η στρατηγική του επικεφαλής της Swatch έρχεται σε αντίθεση με αυτή του επικεφαλής του τομέα ρολογιών της LVMH, Ζαν-Κλοντ Μπιβέρ, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα παρουσίασε ένα αναβαθμισμένο έξυπνο ρολόι TAG Heuer που φτιάχτηκε σε συνεργασία με την Intel και την Google.

Ο ανταγωνισμός από τα έξυπνα ρολόγια έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα, ειδικά στα πιο φθηνά παραδοσιακά ρολόγια. Για αυτό τον λόγο ο Χάγιεκ προσθέτει εδώ και καιρό ηλεκτρονικές εφαρμογές στα ρολόγια των πιο φθηνών σειρών της Swatch όπως η Tissot. Αυτό τον μήνα, η Swatch ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε το πιο μικρό τσιπ Bluetooth του κόσμου με σκοπό να το χρησιμοποιήσει στα ρολόγια και άλλα οικιακά αντικείμενα.

Η προσέγγιση της Swatch θα δουλέψει γιατί προσπαθούμε να «σκεφτόμαστε για μικρά μεγέθη», καθώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των έξυπνων ρολογιών είναι η κατανάλωση μπαταρίας, δήλωσε ο Χαγιεκ από τα κεντρικά γραφεία της Omega, μιας ακόμη μάρκας από τις 18 που ελέγχει o ελβετικός όμιλος.

«Υπάρχει μια πιθανότητα τα έξυπνα ρολόγια να αναπτυχθούν ως προϊόν, αλλά πρέπει να τα μικρύνουμε και να διαθέτουν δικό τους λειτουργικό σύστημα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Swatch.

Η τιμή των μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, αυξήθηκε κατά 1,6% μετά από την συνέντευξη Τύπου του Χάγιεκ το μεσημέρι της Πέμπτης, φθάνοντας την συνολική κεφαλαιοποίηση της Swatch στα 19,4 δισ. ελβετικά φράγκα.

«Δεν έχω πειστεί», σχολιάζει ο Λούκα Σκόλκα, αναλυτής της Exane BNP Paribas που παρακολουθεί την βιομηχανία πολυτελών ειδών. «Ο κόσμος χρησιμοποιεί έξυπνα ρολόγια περιμένοντας ότι θα έχει πρόσβαση στις ίδιες εφαρμογές που έχει και στο κινητό του. Ένα ξεχωριστό λειτουργικό σύστημα για ρολόγια κάνει ακριβώς το αντίθετο», πρόσθεσε.

Η Swatch προτίθεται να προμηθεύσει και τρίτα μέρη με το λειτουργικό της σύστημα, το οποίο έχει αναπτύξει σε συνεργασία με το ελβετικό πανεπιστημιακό ίδρυμα Swiss Center for Electronics and Microtechnology. Σύμφωνα με τον Χάγιεκ η εταιρεία έχει λάβει περίπου 100 αιτήσεις για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το λογισμικό, οι μισές εκ των οποίων προέρχονται από μικρότερες εταιρείες της Silicon Valley που δεν θέλουν να εξαρτώνται από το Android και το iOS.

Πάντως, η Tissot δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να πουλάει το έξυπνο ρολόι Smart Touch σύμφωνα με τον επικεφαλής της μάρκας Φρανσουά Τιμπό. Ο ίδιος είχε δηλώσει πέρσι πως το ρολόι που θα φορτιζόταν από τον ήλιο θα ήταν διαθέσιμο κατά τη διάρκεια του 2016. Είχε ανακοινωθεί ακόμη πω το ρολόι θα μπορούσε να συνδεθεί με κινητά Android και Apple.

Η Swatch αναμένει ανάκαμψη των πωλήσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη φέτος, δηλώνοντας ότι τα έσοδά της μπορούν να αυξηθούν κατά 7% με 9% το 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider