Ανήκει στους 400 κροίσους του πλανήτη κι όμως είναι… χαμένος!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανήκει στους 400 κροίσους του πλανήτη κι όμως είναι… χαμένος!

Ανήκει στους 400 πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη κι όμως θεωρείται ο μεγάλος χαμένος! Ο λόγος για τον Μεξικανό μεγιστάνα, Carlos Slim, για τον οποίον το 2015, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν ήταν απλά μια δύσκολη χρονιά, αλλά σίγουρα 12 μήνες που θέλει να ξεχάσει.

Από τη λίστα των 400 κροίσων του πλανήτη, το 2015 έπληξε περισσότερο από όλους τον Carlos Slim. Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του έτους, η περιουσία του μειώθηκε κατά 20 δισ. δολάρια, στα 52,8 δισ. δολάρια, όσο δηλαδή είναι το μέγεθος της οικονομίας της Ονδούρας!

Αιτία; Η «άτακτη» υποχώρηση των μετοχών της America Movil στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008. Πρόκειται για την πρώτη αλλά και πλέον τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Λατινική Αμερική, ιδιοκτησίας του Μεξικανού κροίσου, η οποία βρέθηκε δέσμια αυξημένων πιέσεων λόγω των αλλαγών που σημειώθηκαν στη νομοθεσία του Μεξικού, σε όρους ανταγωνισμού.

Υπό το πρίσμα αυτό, μπαίνει τέλος στη δεκαετή και πλέον κυριαρχία του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού, καθώς η νέα νομοθεσία βάζει «φρένο» στις μονοπωλιακές πρακτικές της America Movil.

H «κατάρρευση» των μετοχών της εταιρείας του Μεξικανού μεγιστάνα δεν αποδίδεται μόνο στην αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου στο οποίο υπάγεται. Υπάρχει και μια σειρά από άλλους παράγοντες, ο συνδυασμός των οποίων ήταν αρκετός για να «συνθλιβεί» η μετοχή της America Movil.

Πρόκειται για:

- Το αδύναμο outlook της οικονομίας της Βραζιλίας (της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς στην οποία η εταιρεία δραστηριοποιείται)

- Τις περιορισμένες ευκαιρίες για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη

Μετά από όλα αυτά, ο Carlos Slim θεωρείται ο πέμπτος πιο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, «χάνοντας» αυτόματα δύο θέσεις, καθώς στις αρχές του 2015 ήταν ο τρίτος στη λίστα των μεγιστάνων του πλανήτη.

Ο Slim κατέχει το 57% της America Movil, ενώ η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού μετρά απώλειες 18% για το 2015.

«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι που να συνδέεται με την εταιρεία και να είναι σε θέση να ενθουσιάσει τους επενδυτές. Αυτή είναι η αλήθεια, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Οι επιδόσεις της εταιρείας στην αγορά του Μεξικού ολοένα και επιδεινώνονται», σχολιάζει ο Kevin Smithen, στρατηγικός αναλυτής της Macquarie Securities. «Η America Movil πρέπει να καταρτίσει – και κατ’ επέκταση να υλοποιήσει – μια αξιόπιστη και συντονισμένη επεκτατική στρατηγική στην Ευρώπη», επισημαίνει ο ίδιος.

«Οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που ορίζει την τηλεπικοινωνιακή αγορά του Μεξικού ήταν καθοριστικές για την εταιρεία. Ο ανταγωνισμός θα γίνει ακόμη πιο σκληρός για την America Movil τα επόμενα χρόνια», προβλέπει από την πλευρά του ο Daniel Federle, αναλυτής της Credit Suisse.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider