Για το 2016 μετατίθεται το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για το 2016 μετατίθεται το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών

Το ράλι των ευρωπαϊκών μετοχών που ανάμεναν το 2015 και δεν πραγματοποιήθηκε θα γίνει πραγματικότητα το 2016 εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι αναλυτές της Commerzbank που έχουν καλό ιστορικό προβλέψεων της πορείας των ευρωπαϊκών αγορών τα τελευταία δύο χρόνια προβλέπει ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx Θα αυξηθεί κατά 18% το 2016, ωθούμενος από την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Περιμένουμε ένα ράλι λόγω της μεγάλης ρευστότητας», σημειώνει από το Λονδίνο ο Peter Dixon, οικονομολόγος της Commerzbank. «Κοιτώντας πίσω, η ποσοτική χαλάρωση έχει θετικές επιπτώσεις στις κεφαλαιαγορές. Την επόμενη χρονιά αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμά της. Αν αυτό γίνει πραγματικότητα θα κερδίσουν όσοι αγοράζουν μετοχές».

Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι αναλυτές, ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι. Η JP Morgan Chase προβλέπει άλμα 10% στον Stoxx 600 την επόμενη χρονιά. Η Citigroup πιο αισιόδοξη βλέπει αύξηση 23%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωναν άνοδο έως και 21% κατά τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς και η απογοητευτικά μικρή επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ οδήγησαν τον Euro Stoxx να σημειώνει κέρδη μόνο 4,2% από την αρχή του 2015. Με αποτίμηση ίση περίπου με 15,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των εταιρειών που τον απαρτίζουν o Euro Stoxx είναι 10 φορές πιο φθηνός από τον Standard & Poor’s 500 της Wall Street.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider