Η Airbnb «σήκωσε» 1 δισ. και μένει μακριά από το... ταμπλό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Airbnb «σήκωσε» 1 δισ. και μένει μακριά από το... ταμπλό

Έναν νέο γύρο χρηματοδότησης άνω των 1 δισ. δολαρίων ολοκλήρωσε πρόσφατα η Airbnb, με την αξία της πλέον να υπολογίζεται στα 31 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν για την εταιρεία. Πλέον η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα ενοικίασης ακινήτων είναι η δεύτερη πιο ακριβή startup στις ΗΠΑ, ακολουθώντας μόνο την Uber η αξία της οποίας αποτιμάται στα 70 δισ. δολάρια.

Τον Δεκέμβριο, το Bloomberg είχε αποκαλύψει τα σχέδια της εταιρείας να αυξήσει την χρηματοδότησή της επιτρέποντας την πώληση επιπλέον 153 εκατ. δολαρίων σε μετοχικό κεφάλαιο. Μεταξύ των επενδυτών που συμμετείχαν στην χρηματοδότηση της Airbnb είναι η CapitalG που είναι ο επενδυτικός βραχίονας της μητρικής του Google, Alphabet και η Technology Crossover Ventures.

Από την ίδρυσή της το 2008, η Airbnb έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια και διαθέτει αρκετή ρευστότητα για να γίνει μια εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ταξιδιού. Τον προηγούμενο μήνα η Airbnb προχώρησε στην μεγαλύτερη εξαγορά της, πληρώνοντας περίπου 300 εκατ. δολάρια σε μετρητά και μετοχές για την Luxury Retreats, μια καναδική εταιρεία διαχείρισης πολυτελών τουριστικών κατοικιών.

Η εταιρεία σχεδιάζει επιπλέον και την επέκταση της στις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της εταιρείας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή η εταιρεία αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα σε πολλές αγορές που αντιμετωπίζουν την υπηρεσία της Airbnb ως απειλή για την οικονομική στέγαση. Η Airbnb παρουσίασε κερδοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2016, και αναμένει να συνεχίσει να παρουσιάσει κέρδη προ φόρων και φέτος, αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg.

Σημειώνεται ότι πέρσι, η Airbnb εξασφάλισε δανειοδότηση ύψους 1 δισ. δολαρίων από μια κοινοπραξία τραπεζών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι: JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America και Morgan Stanley. Η εταιρεία χρησιμοποίησε κάποια από τα κεφάλαιά της για να αγοράσει πίσω μετοχές της από την Morgan Stanley.

Σύμφωνα με ένα άτομο κοντά στην εταιρεία, η Airbnb διαθέτει επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισ. δολαρίων, η οποία προέρχεται από τις κρατήσεις των χρηστών της πλατφόρμας της και αυτή γιατί η εταιρεία πληρώνει τους ιδιοκτήτες μόνο αφού ολοκληρωθεί η διαμονή των επισκεπτών τους.

Μακριά ακόμη το χρηματιστήριο

Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης που ολοκλήρωσε η Airbnb δίνει μια επιπλέον «ανάσα»
στην εταιρεία που δέχεται πιέσεις για να μπει στο χρηματιστήριο.

Είναι σημαντικό ότι η Airbnb, σε αντίθεση με άλλους «μονόκερους» (δηλαδή startups με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων) μεταξύ των οποίων και η Uber δεν χάνει λεφτά κάθε χρόνο. Το γεγονός ότι παρουσιάζει κέρδη την καθιστά ως μια από τις πιο ελκυστικές ιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο.

Αυτή η κερδοφορία θα είναι και ο λόγος που σε μια ενδεχόμενη εγγραφή σε χρηματιστήριο το ενδιαφέρον των επενδυτών θα είναι πολύ μεγάλο ακόμα και σε σύγκριση με την Snap που πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή Αρχική Δημόσια Εγγραφή (IPO) την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, πηγή που γνωρίζει τις προθέσεις της εταιρείας αναφέρει πως δεν προβλέπεται αυτή να γίνει δημόσια σύντομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider