Η χώρα που οι γυναίκες ελέγχουν τις τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η χώρα που οι γυναίκες ελέγχουν τις τράπεζες

Την ώρα που οι γυναίκες αγωνίζονται για την πολυπόθητη ισότητα στον εργασιακό τομέα, υπάρχει μια χώρα που το γυναικείο φύλο έχει καταφέρει αν κυριαρχήσει σε έναν τομέα της οικονομίας που μέχρι χθες είχαμε συνηθίσει την γραβάτα. Ο λόγος για την Ταϊλάνδη, χώρα που οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για χρηματοπιστωτικές θέσεις.

Στην Kasikornbank Pcl, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ταϊλάνδης, ένας από τους τέσσερις προέδρους είναι γυναίκα. Η Kattiya Indaravijaya μάλιστα, η οποία παίρνει συνεντεύξεις από υποψηφίους, τονίζει ότι το εντυπωσιακό δεν είναι τα προσόντα τους αλλά το γεγονός πως οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκουν στο γυναικείο φύλλο.

«Αναρωτιέμαι γιατί δεν στέλνουν βιογραφικά οι άντρες» αναφέρει η Kattiya, ετών 51 σε μια συνέντευξή της. «Δεν είναι ότι δεν πετυχαίνουν την διαδικασία είναι ότι δεν καταθέτουν βιογραφικό. Ίσως το ενδιαφέρον των γυναικών να μονοπωλεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Ίσως οι άνδρες έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα» προσθέτει.

Στην Ταϊλάνδη όπου η χρόνια εκπαιδευτική ισότητα έχει συνδυαστεί με ένα επάγγελμα που επιβραβεύει τις μαθηματικές ικανότητες και τα προσόντα, οι γυναίκες αποτελούν το 31% των διοικητικών συμβουλίων και των εκτελεστικών θέσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων – δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως μετά την Νορβηγία και την Σουηδία, σύμφωνα με μια μελέτη της εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman. Το αντίστοιχο ποσοστό στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ανάλογες θέσεις είναι 20% ενώ στην Ιαπωνία φτάνει μετά βίας το 2%.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το γεγονός ο Voravan Tarapoom, πρόεδρος του Συλλόγου Επενδυτικών Εταιρειών Διαχείρισης και πρόεδρος του BBL Asset Management Co σημειώνει πως οι άνδρες ίσως αναζητούν κάτι πιο συναρπαστικό από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπου η εργασία απαιτεί πολύ υπομονή, λεπτομέρεια, προσοχή και συμμόρφωση. Μπορεί να αισθάνονται πως η εργασία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο είναι βαρετή». το φαινόμενο μάλιστα είναι τόσο έντονο που η εταιρεία του, όπως συμπληρώνει ο Tarapoom, θα πρέπει να προσέξει τον αριθμό των ανδρών που προσλαμβάνει, διαφορετικά σε λίγο καιρό θα κυριαρχήσουν οι γυναίκες.

Εικονική ισότητα

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 57% του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης. Ωστόσο, τα δύο τρίτα των ανώτερων διοικητικών θέσεων καταλαμβάνονται από άνδρες, γεγονός που αποδεικνύει πως οι γυναίκες παρότι πολυάριθμες δεν έχουν επιτύχει ουσιαστική ισότητα» ανέφερε ο Joni Simpson, ειδικός για την ισότητα των δύο φύλων και την απαγόρευση των διακρίσεων του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας της Μπανγκόκ.

Ένα ακόμα προσβάσιμο στο γυναικείο φύλο εργασιακό πεδίο της χώρας είναι και η λογιστική. Εκεί μάλιστα όπως υποστηρίζει ο Simpson «οι πιθανότητες οι γυναίκες να προχωρήσουν στα υψηλότερα επίπεδα είναι καλύτερες από ότι στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ωστόσο, στο σύνολο των εργασιακών κλάδων της Ταϊλάνδης οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 10% κατά μέσο όρο, όπερ σημαίνει πως χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα αλλά υπάρχουν πιθανότητες βελτίωσης κυρίως σε κλάδους που σχετίζονται με το mentoring, την φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μεγάλο ποσοστό των γυναικών στον χρηματοπιστωτικό τομέα προέκυψε χωρίς να υπάρχει κάποια νομοθεσία που να το προωθεί, αναφέρει ο Bandid Nijathaworn, διευθύνων σύμβουλος στο Thai Institute of Directors και πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Ταϊλάνδης. Αντιθέτως η Νορβηγία και η Σουηδία, όπως και άλλες χώρες, έχουν θεσπίσει νόμους που απαιτούν οι εταιρείες να στελεχώνονται κατά 30% από γυναίκες.

Η κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης είχε μια γυναίκα διοικητή την περίοδο 2006-2010, και τουλάχιστον το ήμισυ των διευθυντικών στελεχών της είναι γένους θηλυκού. Στο Χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης, ο πρόεδρος είναι γυναίκα, όπως και σχεδόν το 70% των εργαζομένων. Επιπλέον η Ταϊλάνδη είχε και γυναίκα πρωθυπουργό, την Yingluck Shinawatra.

Σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες θέσεις επιχειρήσεων έχει σκαρφαλώσει στο 25% μέσα στο έτος από το 23% που ήταν στις αρχές του 2016, σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την Grant Thornton. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των ασιατικών εταιρειών χωρίς εκπροσώπηση γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις αυξήθηκε στο 36% από 25% που ήταν την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.

Όπως θυμάται η Kattiya, όταν μπήκε στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τριάντα χρόνια πριν, ο εργασιακός χώρος ήταν ανδροκρατούμενος.

Η Kasikornbank δεν είχε σχεδόν καμία γυναίκα υπάλληλο μέχρι περίπου το 1984, σύμφωνα με τον Chatchai Payuhanaveechai, πρώην αντιπρόεδρο της τράπεζας. Αντιθέτως σήμερα όταν ανοίξει μια θέση το 80% των αιτήσεων είναι από γυναίκες, πρόκειται για την νέα τάση στην τραπεζική».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider