Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για το ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για το ευρώ

Τα δύσκολα πέρασαν, τουλάχιστον για το ευρώ και τον διοικητή της EKT, Mario Draghi, με το Bloomberg να εύχεται… Καλά Χριστούγεννα, δεδομένου ότι ο νομισματικός πόλεμος εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης.

Μετά την απόφαση – ορόσημο του Mario Draghi στις 3 Δεκεμβρίου να ενισχύσει τα μέσα θωράκισης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσω περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων και παράτασης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, οι αναλυτές έβγαλαν την «ετυμηγορία» τους. Για την πλειοψηφία των παραγόντων της αγοράς ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε όλα όσα περνούσαν από το χέρι του προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία αλλά και να αποδυναμώσει το ενιαίο νόμισμα. Ήδη το ευρώ μετρά απώλειες 10% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2015.

Σύμφωνα με τους αναλυτές των HSBC Holdings, Banco Santander και National Australia Bank, η υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος θα συνεχιστεί και το 2016. Τελευταία δημοσκόπηση του Bloomberg κάνει λόγο για πτώση της τάξης του 4% για το ευρώ τη νέα χρονιά.

«Η δουλειά έγινε. Και μάλιστα έγινε αποτελεσματικά», σχολιάζει ο Gavin Friend, στρατηγικός αναλυτής της National Australia Bank. «Το ευρώ συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα ακριβώς γιατί ο Μario Draghi ανέλαβε δράση τον Δεκέμβριο», προσθέτει. Κατά τον ίδιο, το ευρώ αναμένεται να κινηθεί προς τα επίπεδα των 1,07 δολαρίων σε ορίζοντα 12μηνών, ήτοι προς τα τέλη του 2016.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο Mario Draghi ανέλαβε διοικητής της ΕΚΤ τον Νοέμβριο του 2011 και επί της θητείας του το ευρώ ανήλθε στο υψηλό των 1,3993 δολαρίων. Τότε ήταν Μάιος του 2014. Από τότε το ενιαίο νόμισμα έχει χάσει το 22% περίπου της αξίας του.

«Ο κεντρικός τραπεζίτης οδήγησε επιτυχώς σε πτώση το ευρώ, το οποίο κινείται πλέον κοντά στη δίκαιη αξία του (fair value)», εξηγεί ο David Bloom, στρατηγικός αναλυτής της HSBC. Κατά τον ίδιο, το ευρώ θα κινηθεί εκ νέου ανοδικά το 2016, επιστρέφοντας στα επίπεδα των 1,20 δολαρίων. «Ο Draghi μπορεί να κάνει πράγματα, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να κάνει θαύματα», σχολιάζει.

«Το ευρώ θα φτάσει στην απόλυτη ισοτιμία του 1 προς 1 έναντι του δολαρίου το 2016» προβλέπει από την πλευρά του ο Neil Jones, αναλυτής της Mizuho Bank.

Ανοδικά βλέπει, στον αντίποδα, το ευρώ για τη νέα χρονιά και ο Stuart Bennett της Santander, αναμένοντας ισχυροποίησή του στα επίπεδα των 1,18 δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider