Ετοιμάζεται κινεζική «επέλαση» στα smartphones

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ετοιμάζεται κινεζική «επέλαση» στα smartphones

Οι φθηνές συσκευές βοήθησαν τους Κινέζους κατασκευαστές smartphones στο να κυριαρχήσουν στην τοπική τους αγορά. Τώρα ευελπιστούν πως η κορυφαία τεχνολογία που χρησιμοποιούν θα τους κάνει να επικρατήσουν και παγκόσμια.

Θέλοντας να διώξουν από πάνω τους την φήμη περί προϊόντων – «μαϊμού» οι μεγαλύτερες εταιρείες της Κίνας ετοιμάζουν τα νέα τους βήματα σε όλους τους τομείς: Από τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών τους, έως τις διαφημιστικές καμπάνιες. Η Huawei Technologies έχει κηρύξει «πόλεμο» στις Apple και Samsung λέγοντας ότι θα ξεπεράσει τους κορυφαίους της αγοράς μέσα σε μια πενταετία. Η Oppo παρουσίασε στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης την νέα τεχνολογία των καμερών της που θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τα κινητά της εταιρείας. Και τέλος, η Xiaomi, η πιο ακριβή startup της Κίνας, ξεκίνησε να σχεδιάζει τους δικούς της επεξεργαστές.

Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές κινητών της Κίνας έχουν καταφέρει να γίνουν γνωστές για τις φθηνές αλλά αρκετά καλές συσκευές που προσφέρουν. Μέσω αυτή της προσέγγισης στην αγορά οι Oppo, Huawei και Vivo κατάφεραν να κατακτήσουν τις τρεις κορυφαίες θέσεις στην μεγαλύτερη αγορά κινητών του κόσμου, την Κίνα. Η Apple έπεσε στην τέταρτη θέση και η Samsung στην πέμπτη.

Τώρα οι κινέζοι κατασκευαστές θέλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να καινοτομήσουν και να παρουσιάσουν προϊόντα που θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν αυτά των δύο μεγαλύτερων «παιχτών» της αγοράς, της αμερικανικής Apple και της κορεάτικης Samsung. Οι τρεις κινεζικές εταιρείες ετοιμάζουν την επέκτασή τους σε άλλες αγορές από την Νοτιοανατολική Ασία στην Ινδία, όπου οι εταιρείες από την Κίνα κατέλαβαν τις τέσσερις από τις πέντε κορυφαίες θέσεις της αγοράς το 2016.

«Οι κορυφαίοι κινέζοι κατασκευαστές στρέφουν το βλέμμα τους στο εξωτερικό καθώς ο ανταγωνισμός στο εσωτερικό αυξάνεται», σχολιάζει ο Jia Mo, αναλυτής της Canalys. «Κυνηγούν ο ένας τον άλλον για να παρουσιάσουν νέες τεχνολογίες και καινοτόμα προϊόντα γιατί αυτό είναι το κλειδί για την παγκόσμια ανάπτυξη τους».

Οι κινεζικές μάρκες απέχουν ακόμη από το να αποκτήσουν παγκόσμια αποδοχή. Παρότι οι Lenovo, Xiaomi και Oppo είναι πολύ διάσημες σε διάφορα μέρη της Ασίας, είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν κάποιο σοβαρό αντίκτυπο στις ανεπτυγμένες αγορές που κυριαρχούν οι Apple και Samsung. Ωστόσο μέσω μιας σειράς τεχνολογικών παρεμβάσεων τα τελευταία χρόνια, τα κινεζικά smartphones κερδίζουν τους Κινέζους καταναλωτές βγάζοντας από τις πρώτες θέσεις που κατείχαν για χρόνια τα iPhone και τα Samsung Galaxy.

Μάλιστα, η ταχύτητα με την οποία δουλεύουν οι Κινέζοι κατασκευαστές έχει αφήσει άναυδους τους αναλυτές της αγοράς. «Σε όρους τεχνολογίας και καινοτομίας οι Κινέζοι παίχτες είναι πολύ κοντά στους κορυφαίους της αγοράς όπως η Samsung», σχολιάζει η Kitty Fok, διευθύντρια ανάλυσης της IDC China.

Στην κορυφή της κινεζικής επίθεσης βρίσκεται η Guangdong Oppo Electronics η οποία έχει κάνει σε κινητά της στάνταρτ χαρακτηριστικά όπως η ταχεία φόρτιση, που ακόμη δεν έχουν τα iPhone. O τωρινός πρωτοπόρος της κινεζικής αγοράς ρίχνει το βάρος στις φωτογραφίες.

Η Huawei – ο νούμερο τρία κατασκευαστής παγκοσμίως μετά την Samsung και την Apple – στοχεύει επίσης να κάνει την διαφορά παρουσιάζοντας στην Βαρκελώνη τη νέα συσκευή –ναυαρχίδα της P10.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider