Νέα δεδομένα μετά τις κάλπες στην Ισπανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα δεδομένα μετά τις κάλπες στην Ισπανία

Σε αχαρτογράφητα πολιτικά νερά μπαίνει η Ισπανία μετά τις εκλογές της Κυριακής καθώς μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων εγκατέλειψε τον δικομματισμό και στράφηκε σε καινούργια κόμματα. Το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Mariano Rajoy βγήκε πρώτο αλλά έχασε σχεδόν το ένα τρίτο των εδρών του και την πλειοψηφία στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και το δεύτερο τμήμα του δικομματισμού, οι Σοσιαλιστές. Κερδισμένοι των ισπανικών εκλογών είναι δύο πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα. Το κατά της λιτότητας Podemos (Μπορούμε) και οι φιλελεύθεροι και υπέρ των αγορών Ciudadanos (Πολίτες). Τα δύο κόμματα αυτά πλέον καταλαμβάνουν τις 109 από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου. Ειδικότερα, το Λαικό Κόμμα (PP) έχει 123 έδρες, οι Σοσιαλιστές 90 έδρες, οι Podemos 69 έδρες, οι Ciudadanos 40 έδρες και 28 έδρες καταλαμβάνουν μικρότερα κόμματα.

Από την στιγμή που κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία πλέον αναμένεται το αν θα σχηματιστούν οι απαραίτητες συμμαχίες για μια κυβέρνηση συνεργασίας. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν θα είναι εύκολο. «Το πεδίο είναι πολύ ανοιχτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pablo Simon, καθηγητής πολιτικής επιστήμης σε πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. «Οδεύουμε προς μακροχρόνιες διαβουλεύσεις καθώς τα δύο μπλοκ είναι ουσιαστικά ισοδύναμα», πρόσθεσε.

Η δημιουργία κυβερνητικού σχηματισμού θα είναι πολύ δύσκολη «δεδομένων των αντιθέσεων μεταξύ των κομμάτων» δήλωσε ο Vincenzo Scarpetta αναλυτής του Open Europe από το Λονδίνο. «Στη καλύτερη περίπτωση η Ισπανία θα καταλήξει με μια αδύναμη κυβέρνηση. Στη χειρότερη θα οδηγηθεί ξανά στις κάλπες».

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία δείχνουν ότι ο μόνος υποψήφιος κυβερνητικός εταίρος του Λαϊκού Κόμματος θα μπορούσε να είναι το κόμμα των Σοσιαλιστών. Ωστόσο κορυφαία στελέχη του κόμματος των Σοσιαλιστών απέρριπταν τις φήμες για δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού των δύο πολιτικών αντιπάλων που εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία 33 χρόνια. Το PP και οι Ciudadanos δεν συγκεντρώνουν ούτε μαζί την απαραίτητη πλειοψηφία. Αντίστοιχα οι Σοσιαλιστές, οι Podemos και ένα μικρότερο κόμμα κατά της λιτότητας το Unidad Popular μαζί έχουν 15 έδρες λιγότερες από τις απαιτούμενες.

«Ο μόνος δρόμος για μια σταθερή κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού στα πρότυπα της Γερμανίας» σχολίασε ο Ramon Pin, καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο IESE Business School της Βαρκελώνης. «Αλλά δεν νομίζω να γίνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider