Τα social media τρελαίνουν τους Αμερικανούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα social media τρελαίνουν τους Αμερικανούς

Αν έχετε πάρει μόλις στο χέρι το τηλέφωνό σας για να ελέγξετε τα τελευταία tweets ενώ περιμένετε το φανάρι να ανάψει πράσινο, ή αν διαβάζετε τα email σας ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας, τότε ίσως ανήκετε στην κατηγορία που οι Αμερικανοί ψυχολόγοι ονομάζουν «constant checker», (αδιάκοποι ελεγκτές ή αλλιώς εμμονικοί με το κινητό τους ανά πάσα ώρα και στιγμή). Σε αυτή ακριβώς την περίπτωση όμως θα πρέπει να γνωρίζετε πως το πιο πιθανό είναι «το κινητό σας να βλάπτει σοβαρά την ψυχική σας υγεία».

Την προηγούμενη εβδομάδα, το APA κυκλοφόρησε μια μελέτη η οποία διαπίστωνε πως οι Αμερικανοί βιώνουν την πρώτη στατιστικά σημαντική αύξηση στρες της τελευταίας δεκαετίας και σημαντικότερη αιτία αυτού είναι τα social media.

Τον Ιανουάριο, το 57% των ερωτηθέντων όλων των πολιτικών αποχρώσεων ανέφερε πως μια πολύ σημαντική πηγή στρες αποτέλεσε το πολιτικό κλίμα της χώρας σε σχέση με το 52% που είχε δηλώσει το ίδιο πράγμα πέντε μήνες νωρίτερα, τον Αύγουστο.

Σύμφωνα βέβαια με το δεύτερο μέρος της έρευνας «Το άγχος στην Αμερική: Αντιμέτωποι με την Αλλαγή», το οποίο κυκλοφόρησε την Πέμπτη και εξετάζει την επίδραση της τεχνολογίας και το ρόλο των social media στα αμερικανικά επίπεδα στρες υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει εκτιναχθεί στα ύψη φτάνοντας το 65% το 2015 από το 7% που ήταν δέκα χρόνια πριν, το 2005. Για ηλικίες από 18 έως 29 ετών μάλιστα, η αύξηση είναι μεγαλύτερη και φτάνει το 90% το 2015 από το 12% που ήταν το 2005.

Παρόλα αυτά όμως δεν είναι τόσο η συγκεκριμένη αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα social media που εντυπωσιάζει αλλά ο αριθμός εκείνων που αδυνατούν να ξεκολλήσουν από την οθόνη των smartphones τους αποχωριζόμενοι έστω και για λίγο τις εξελίξεις του newsfeed των κοινωνικών τους δικτύων.

Σήμερα, το 43% των Αμερικανών παραδέχονται ότι ελέγχουν τους λογαριασμούς e-mails και μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνεχώς. Και τα επίπεδα του άγχους τους πληρώνουν ακριβά την συγκεκριμένη συνήθεια: Όσοι ελέγχουν ασταμάτητα το προφίλ τους το επίπεδο του stress τους φτάνει το 5,3 σε κλίμακα του δέκα. Για τους υπόλοιπους Αμερικανούς, το μέσο επίπεδο είναι 4,4.

Τα υψηλότερα επίπεδα άγχους μάλιστα παρουσιάζουν όσοι ελέγχουν συνεχώς το e-mail της εργασίας τους κατά την διάρκεια του ρεπό τους. Το μέσο επίπεδο άγχους τους κυμαίνεται στο 6. Έτσι, όσοι από εσάς πιστεύουν ότι είναι ευχάριστη η εργασία από το σπίτι ένα κάποιο απόγευμα του Σαββάτου, μάλλον κάνουν λάθος.

Επιπλέον, περίπου το 42% όσων κοιτούν ασταμάτητα τα κινητά τους επισημαίνει ότι αυτό που το γεμίζει άγχος είναι οι ειδήσεις σχετικές με την πολιτική και η παρακολούθηση των κοινωνικοπολιτικών συζητήσεων που προκαλούν άγχος. Οι επιπτώσεις στην κοινωνική τους ζωή μάλιστα είναι μεγάλες αφού το 35% υπογραμμίζει πως εξαιτίας της εμμονής τους περνούν λιγότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Αν και η παραδοχή είναι το πρώτο βήμα της αντιμετώπισης, παρόλα αυτά το πρόβλημα παραμένει. Περίπου το 65% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η «αποσύνδεση» ή μια «ψηφιακή αποτοξίνωση» είναι σημαντική, αλλά από το να εντοπίζεις μέχρι να εφαρμόζεις τη λύση του υπάρχει διαφορά: μόνο το 28% των Αμερικανών δηλώνουν ότι λαμβάνουν κάποια μέτρα για να απεξαρτηθούν.

Για όσους επιθυμούν να διαχειριστούν την χρήση των κοινωνικών πολυμέσων τους, ο Anthony L. Rostain, καθηγητής ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και συγγραφέας του «The Adult ADHD Kit Tool: Χρησιμοποιώντας CBT για να διευκολύνετε την αντιμετώπιση» έχει μερικές προτάσεις.

Πρέπει να βάλετε όριο στις κοινωνικές σας ώρες. Καλό θα ήταν να βεβαιωθείται ότι έχετε ολοκληρώσει τις εργασίες που χρειάζεται να κάνετε, πριν καταναλώσετε τον χρόνο στα social media. Πάρτε έναν υπνάκο, όταν τον έχετε ανάγκη, αντί να μένετε κολλημένοι σε μια οθόνη. Όταν η ημέρα φτάσει στο τέλος της, αξιολογήστε τον εαυτό σας: «Τα πήγα καλά; Πού μπορώ να βελτιωθώ, να τα κάνω καλύτερα αύριο;». Τα προηγούμενα είναι σημαντικά ερωτήματα τα οποία πρέπει να θέτετε στον εαυτό σας στο τέλος της ημέρας, αναφέρει ο Rostain. Και προσθέτει ένα τελευταίο, καίριο ζήτημα: «Μην ξαπλώνετε όλη την ώρα στο κρεβάτι με μια οθόνη κολλημένη στο πρόσωπό σας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider