Στη φυλακή με έναν serial killer κανίβαλο o Mr. Samsung

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη φυλακή με έναν serial killer κανίβαλο o Mr. Samsung

Όσο διαρκεί η διαδικασία της ανάκρισης για το σκάνδαλο δωροδοκίας της Προέδρου της Νότιας Κορέας, ο πρόεδρος του ομίλουSamsung, Τζέι Λι, βρίσκεται κλεισμένος σε μια φυλακή που στεγάζει καταδικασμένους δισεκατομμυριούχους, έναν κανίβαλο serial killer και μία κρεμάλα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι έπαψε να διοικεί την εταιρεία του.

Ο Λι δεν έχει τηλέφωνο ή υπολογιστή και παραμένει στο κελί του σχεδόν όλη τη μέρα, αλλά επιτρέπεται να συναντά δικηγόρους σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο για όσο χρόνο επιθυμεί. Μπορεί να χρησιμοποιεί τους δικηγόρους για να επικοινωνεί με τους υφισταμένους του στον όμιλο της Samsung και να συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων. Πρόκειται για πρακτική συνηθισμένη στη Νότια Κορέα, όπου οι πρόεδροι των εταιρειών είναι και ιδιοκτήτες τους, και μπορούν να διατηρούν τη θέση τους ακόμη και όταν φυλακιστούν.

Ο 48χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας φοράει τη στάνταρ μπλε στολή των κρατούμενων, μπορεί να βγαίνει για περπάτημα και άσκηση μόνο μία ώρα κάθε μέρα, και δεν έχει πρόσβαση στο Internet. Το κελί του διαθέτει τηλεόραση – όχι της Samsung, αλλά της αντιπάλου LG – που προβάλλει μόνο εγκεκριμένα από τη διοίκηση προγράμματα.

Το Κέντρο Κράτησης της Σεούλ (φωτογραφία) βρίσκεται έξω από τη βιομηχανική πόλη Ανιάνγκ, νότια της Σεούλ. Στους συγκρατούμενους του Λι περιλαμβάνεται ο Κιμ Κι-τσουν, πρώην υπεύθυνος προσωπικού της Προέδρου της χώρας, και ο Γιου Γιουνγκ-τσουλ, ένας κανίβαλος που περιμένει την εκτέλεσή του για τον φόνο 20 ανθρώπων. Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν θάλαμο εκτελέσεων, με την κρεμάλα να έχει χρησιμοποιηθεί για τελευταία φορά το 1997.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που επιβλέπει το σωφρονιστικό σύστημα, αρνείται να σχολιάσει τις συνθήκες κράτησης του Λι. Στην ιστοσελίδα του αναφέρεται ότι οι κρατούμενοι λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα, συνολικής διατροφικής αξίας 2.500 θερμίδων. Ειδικό μενού προβλέπεται για τις εθνικές εορτές.

Σύμφωνα με μαρτυρία πρώην κρατούμενου, ο Λι θα τρώει το ίδιο κορεάτικο φαγητό με τους συγκρατούμενούς του. Κάθε γεύμα περιλαμβάνει σούπα, τρία συνοδευτικά πιάτα και ένα μπολ με ρύζι. Ο Λι θα πρέπει να καθαρίζει ο ίδιος τον δίσκο του μετά το γεύμα.

Με την άφιξή του στις εγκαταστάσεις, κάθε κρατούμενος παραλαμβάνει τα ίδια πράγματα: σαπούνι, χαρτί υγείας, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, πετσέτα, πάπλωμα και μαξιλάρι. Σε κάθε κελί υπάρχει ένα στρώμα στο πάτωμα, ένα μικρό γραφείο, τουαλέτα και νιπτήρα. Το σύστημα θέρμανσης είναι κάτω από τα πατώματα, αλλά κάθε πρωί τα κελιά είναι παγωμένα. Ντους επιτρέπεται μία φορά την εβδομάδα.

Σίγουρα πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής του Λι, που διαθέτει ένα σπίτι 1.208 τ.μ. με τρία υπόγεια στην περιοχή Χάναμ της Σεούλ, παρέα με άλλους μεγιστάνες. Όλη του τη ζωή προετοιμαζόταν για να αναλάβει τη Samsung, που ιδρύθηκε από τον παππού του και γιγαντώθηκε από τον πατέρα του, Λι Κουν-Χι. Ο τελευταίος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Νότια Κορέα, με περιουσία 15,7 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider