Αεροπορικές εταιρείες βάζει στο μάτι ο Γουόρεν Μπάφετ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αεροπορικές εταιρείες βάζει στο μάτι ο Γουόρεν Μπάφετ

Οι αερομεταφορές φαίνεται πως κέντρησαν αυτή τη φορά το επενδυτικό ενδιαφέρον ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η απόφαση μάλιστα του Γουόρεν Μπάφετ να αποκτήσει μετοχές στις τέσσερις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελεί το πρώτο βήμα για να γίνει ο μελλοντικός ιδιοκτήτης μιας εξ' αυτών, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, συγκρίνοντας την περίπτωση με το «άνοιγμά» του στην σιδηροδρομική βιομηχανία.

«Θεωρούμε πιθανή την εξολοκλήρου απόκτηση μιας εκ των αεροπορικών εταιρειών από την Berkshire ειδικά αν οι μετοχές καταγράψουν πτώση» αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Ρατζίβ Λαλβανί.

Η Berkshire Hathaway Inc. του Μπάφετ, απόκτησε μετοχές αεροπορικών εταιρειών στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, και μετατράπηκε σε έναν από τους δύο βασικούς μετόχους των Delta Air Lines Inc., United Continental Holdings Inc., American Airlines Group Inc. και Southwest Airlines Co. Παρότι η κίνηση εξέπληξε τους ειδικούς της αγοράς οι οποίοι ήταν εξοικειωμένοι με τον σκεπτικισμό του δισεκατομμυριούχου ως προς την συγκεκριμένη βιομηχανία ο αντιπροέδρος της Berkshire, Τσαρλς Μάνγκερ, παρομοίασε την κίνηση της εταιρείας του με αυτή που είχε κάνει δέκα χρόνια πριν όταν αγόρασε σιδηροδρομικές γραμμές και εταιρείες.

«Ήταν μια άσχημη βιομηχανία για περίπου 80 χρόνια» ανέφερε ο Μάνγκερ σε μια εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα στο Λος Άντζελες. «Αλλά τελικά δημιουργήθηκαν τέσσερις μεγάλες σιδηρόδρομικες εταιρείες και η βιομηχανία εξυγειάνθηκε. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει αυτή τη στιγμή και με τις αεροπορικές».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Berkshire πλήρωσε περισσότερα από 26 δισ. δολάρια για την εξαγορά της Burlington Northern Santa Fe το 2010, αποκτώντας το 77,5% των σιδηροδρομικών της γραμμών. Ο Μπάφετ είχε προηγουμένως αγοράσει μειοψηφικές συμμετοχές στη BNSF, Union Pacific Corp και Norfolk Southern Corp. Μετά τη συμφωνία με την BNSF πούλησε τα μερίδια των αντιπάλων.

Παρά την παρομοίωση βέβαια του, ο Μπάφετ επισημαίνει κάποιες διαφορές. Ο δισεκατομμυριούχος ανέφερε σε μια συνέντευξή του τον περασμένο μήνα ότι θα ήταν σχετικά εύκολο για έναν κάποιον να αγοράσει αεροπλάνα, σε σύγκριση με τα έξοδα που θα αντιμετώπιζε αν αποφάσιζε να βάλει τρένα πάνω σε ράγες χιλιάδων μιλίων. Πέραν αυτού βέβαια η αεροπορική βιομηχανία έχει μια αίγλη η οποία τείνει να προσελκύει «αστέρες» του επιχειρείν ανεξαρτήτως από τα οικονομικά της αποτελέσματα.

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ειδύλλιο με την συγκεκριμένη βιομηχανία» διευκρίνισε ο Μπάφετ παρομοιάζοντας την βιομηχανία με το Χόλιγουντ. «Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπήρξε στο παρελθόν "νεκροταφείο" χρημάτων».

Παρά τα λεγόμενά του βέβαια ο ίδιος έχει παίξει κι άλλα στοιχήματα σχετικά με την συγκεκριμένη βιομηχανία. Πέρυσι θηγατρική της Berkshire με έδρα την Νεμπράσκα που συναγωνίζεται σε μέγεθος την BNSF απέκτησε την Castpartsμ κατασκευάστρια εξαρτημάτων αεροπλάνου.

Οι έξι μεγαλύτερες αερομεταφορείς των ΗΠΑ κατέγραψαν για πέμπτη συνεχή χρονιά κέρδη το 2016, κερδίζοντας περίπου 14 δισ. σε προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Τα κέρδη βέβαια ακολούθησαν μια δεκαετία κατά την οποία παρουσίαζε μόνο ζημιές, οι οποίες ξεπέρασαν τα 50 δισ.

Εκπρόσωποι της Delta, United, American και Southwest αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά.

«Ενώ δεν έχουμε καμία γνώση των πιθανών συναλλαγών, οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν αλλάξει δομικά προς το καλύτερο μετά από την εξυγίανση τους η οποία είναι αποτέλεσμα οικονομικότερης τιμολόγησης, μεγαλύτερης πειθαρχίας στις προσφορές και σωστής εστίασης στα περιθώρια κέρδους και στα μερίδια αγοράς» έγραψε ο Λαλβανί της Morgan Stanley.

Η Berkshire είχε πάνω από 80 δισ. σε μετρητά την 30 Σεπτεμβρίου. Η Kraft Heinz Co., εταιρεία τροφίμων που ελέγχει ο Μπάφετ μέσω της 3G Capital, εγκατέλειψε πρόσφατα τις συζητήσεις για συγχώνευση με την Unilever.

Την πιθανότητα εξαγοράς μιας αεροπορικής εταιρείας ανέφερε και η Cowen & Co. στους επενδυτές της. «Κάθε χρόνο υπάρχει μια έκπληξη στη συγκεκριμένη βιομηχανία», δήλωσε η Ελέν Μπέκερ της Κόουεν σε μια αναφορά της αυτή την εβδομάδα. «Πιστεύουμε ότι φέτος η έκπληξη αυτή θα μπορούσε να είναι η εξαγορά μιας αεροπορικής εταιρείας παό την Berkshire».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider