Το μικρότερο χρηματιστήριο του κόσμου είναι «απαγορευμένο»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μικρότερο χρηματιστήριο του κόσμου είναι «απαγορευμένο»

Μπορεί να υπάρξει χρηματιστήριο με μόνο τέσσερις εισηγμένες εταιρείες; Και όμως μπορεί. Είναι το Χρηματιστήριο της Μιανμάρ –γνωστής και ως Βιρμανίας– που μετρά μόλις έναν χρόνο ζωής.

Καμία από τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Γιανγκόν δεν έκαναν νέα αύξηση κεφαλαίων. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται κυρίως από μικρούς επενδυτές με τις μετοχές να ξεκινούν από τα 15 δολάρια. Ενδεικτικά, ο ημερήσιος συναλλακτικός δεν ξεπερνά τα 17.000 τεμάχια –όσος τζίρος γίνεται δηλαδή στο 1/8 του δευτερολέπτου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μετά από 50 χρόνια χούντας, η δημοκρατία αποκαταστάθηκε στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2015. Μόλις πρόσφατα οι κάτοικοι άρχισαν να αγοράζουν αυτοκίνητα και να αποκτούν πρόσβαση στο Internet και τα κοινωνικά μέσα, ενώ μόλις τα 3/4 διαθέτουν smartphone. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι να απορεί κανείς που οι μετοχές τους αφήνουν παγερά αδιάφορους.

Τα δάνεια, οι πιστωτικές κάρτες, τα ομόλογα και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι πρωτόγνωρες έννοιες για τους πολίτες της Μιανμάρ που έχουν ετήσιες απολαβές μόλις 1.270 δολάρια.

Απαγορεύονται οι ξένες επενδύσεις

Ένα άλλο εμπόδιο για την ανάπτυξη του χρηματιστηρίου είναι η τοπική νομοθεσία περί εταιρειών, η οποία δεν επιτρέπει σε ξένες εταιρείες να εξαγοράσουν μερίδιο άνω του 35% σε μια βιρμανική επιχείρηση. Μέχρι να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, η χρηματιστηριακή αγορά δεν πρόκειται να δει φρέσκο χρήμα.

«Δεν τους αφορά»

Η απουσία των μικροεπενδυτών από το Χρηματιστήριο της Γιανγκόν αποτελεί την ουσία του προβλήματος: εάν η χρηματιστηριακή αγορά δεν συνδεθεί με το ευρύ κοινό, θα μοιάζει με τους τεράστιους αυτοκινητόδρομους –20 λωρίδων– που συνδέουν τη νέα πρωτεύουσα Νεπίντο με τα πολυτελή ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα. Οι Βιρμανοί δεν έχουν αυτοκίνητα για να κυκλοφορήσουν σε αυτές.

«Θυμίζει το Χονγκ Κονγκ τη δεκαετία του 1980», θυμάται ο Μάικ Ντιν, κάτοικος Λονδίνου και συνιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων Myanmar Investments.

Ξένοι επενδυτές

Το βιρμανικό χρηματιστήριο θα ξυπνήσει από τη λήθη του αν μπουν σε αυτό ξένοι επενδυτές –τουλάχιστον για να έχουν να ασχολούνται οι χρηματιστές των έξι εταιρειών του κλάδου που λειτουργούν μέχρι τώρα. Παρά τα πρόστιμα, Κινέζοι επενδυτές τοποθετήθηκαν σε κάποιες εταιρείες… υπό «πλήρη μυστικότητα».

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι κυβέρνηση δεν θέλει να συμμετέχουν οι Βιρμανοί στο χρηματιστήριο. Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν επενδυτές, οι χρηματιστηριακές εταιρείες δημιούργησαν εφαρμογές για κινητά αλλά το κράτος αρνήθηκε να δώσει τις σχετικές άδειες.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι πριν μπει στο χρηματιστήριο, το ευρύ κοινό πρέπει να εκπαιδευτεί πρώτα. Σήμερα, για να κάνει κάποιος συναλλαγές θα πρέπει να έρθει σε επαφή με κάποιον χρηματιστή. Οι κινήσεις άνω των 8.000 δολαρίων υποβάλλονται για έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιγοράς, και πολλές απορρίπτονται, αναφέρει Τονγκ Χαν επικεφαλής της CB Securities.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider