Αυτά είναι τα καλύτερα κρεατικά του κόσμου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτά είναι τα καλύτερα κρεατικά του κόσμου

Για να γευτεί κανείς ένας εξαιρετικό δείπνο είναι σίγουρο πως πληρώνει αδρά για ανώτατης ποιότητας προϊόντα. Αν θέλει όμως πέρα από τη γεύση να γνωρίζει τι ακριβώς πληρώνει καλό είναι να ρίξει μια ματιά στις προδιαγραφές εκτροφής ορισμένων ζώων τα οποία όταν μεγαλώσουν προορίζονται να μετατραπούν σε πολυτελή υλικά για εξέχοντα εδέσματα ανά τον κόσμο.

Βοδινό Matsuzaka





Στην Ιαπωνία, το βόειο κρέας βαθμολογείται σε μια κλίμακα 12 βαθμίδων (όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός τόσο περισσότερα τα στρώματα λίπους του κρέατος). Κι ενώ το πασίγνωστο Kobe beef βαθμολογείται με 6, το βοδινό από την περιοχή Ματσουζάκα της Ιαπωνίας, γνωστό κι ως Wagyu Beef, φτάνει το 10 κι ανά περιπτώσεις το 12. Κάπως έτσι το συγκεκριμένο βόειο κρέας είναι το καλύτερο ανά τον κόσμο. Οι αγελάδες Matsuzaka παραμένουν παρθένες κατά τη διάρκεια του χρόνου σε έναν απομακρυσμένο νομό, γεγονός που σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους τους επηρεάζει καθοριστικά την γεύση τους. Επίσης, τρέφονται με μπύρα για να ανοίξει η όρεξή τους ενώ, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χαίρουν υπηρεσιών μασάζ με μια ειδική βούρτσα, ώστε να διανεμηθεί ομοιόμορφα το λίπος τους και διάφορες άλλες φροντίδες κατά τα τρία χρόνια της ζωής τους (ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια ζωής για τις αγελάδες). Αποτέλεσμα όλης αυτής της φροντίδας είναι το βόειο κρέας τους να είναι τόσο πλούσιο στη γεύση ώστε να λιώνει στην κυριολεξία στο στόμα. Όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί της γεύσης θα πρέπει να είναι κανείς πολύ άτυχος ώστε να πετύχει ένα σκληρό κομμάτι γι ατό και η τιμή χονδρικής του ξεπερνά τα 200 δολάρια για 454 γραμμάρια.



Αρνί από το Sisteron





Τα φημισμένα αυτά αρνάκια βόσκουν σε αυτή την πλούσια γωνιά της Προβηγκίας, στους πρόποδες των γαλλικών Άλπεων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης εκτρέφονται σύμφωνα με παραδοσιακές μεθόδους και κατά την διάρκεια της ζωής τους περιφέρονται ελεύθερα και μασουλάνε αγριόχορτα και βότανα της περιοχής, όπως δεντρολίβανο και θυμάρι. Στην περιοχή επιτρέπεται η αναπαραγωγή σε τρία τοπικά είδη προβάτων (στα αρνιά Mérinos d'Arles, τα Préalpes του Νότου και τα Mourérous). Τα συγκεκριμένα αρνιά μεγαλώνουν με το γάλα της μητέρας τους μέχρι να γίνουν δύο μηνών και κανένα αρνί της περιοχής δεν θα δοκιμάσει κατά την εξάμηνη ζωή τους ζωοτροφή. Τα συγκεκριμένα αρνιά φέρουν πάνω τους την ειδική σφραγίδα που αποδεικνύει ότι εκτράφηκαν στο Σιστερόν καθώς κι ένα barecode μέσω του οποίου βρίσκει κανείς το αγρόκτημα που μεγάλωσαν. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται πως καθώς γεύεστε ένα τέτοιο αρνί δοκιμάζετε μαζί και τα βότανα της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αρνάκαι αυτα έχουν βραβευτεί για την απαλή γλυκιά γεύση και την ρόδινη απόχρωση τους.

Αχινοί από την Ιαπωνία





Οι αχινοί είναι άγρια ​​ζώα. Μπορεί να μην ανατρέφονται με την συμβατική έννοια αλλά η διαδικασία της συγκομιδής τους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την γλυκιά, υφάλμυρη γεύση που θα δώσουν στο σούσι σας. Στην παρθένα χερσόνησο της Σακοτάν στα ανοικτά της δυτικής ακτής της βόρειας νήσου Χοκάιντο της Ιαπωνίας, οι ψαράδες ξυπνούν πριν την αυγή για να αξιολογήσουν τον καιρό. Αν είναι καλός βγαίνουν στη θάλασσα και περνούν ώρες ακουμπισμένοι στην κουπαστή της βάρκας τους μαζεύοντας αχινούς με ένα ειδικό μακρύ εργαλείο που μοιάζει με κατσαβίδι (οι «συλλέκτες» αχινών στην Καλιφόρνια καταδύονται στα 6 ή και 9 μέτρα για να ξεκολλήσουν τους αχινούς με το χέρι). Η ταλαιπωρία τους βέβαια μπορεί να πληρωθεί πολύ καλά : από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, όταν οι αχινοί της περιοχής θεωρούνται φρεσκότατοι ένας σχολαστικά συσκευασμένος δίσκος μπορεί να πιάσει περισσότερα από 250 δολάρια στην φημισμένη αγορά Tsukiji του Τόκιο, την υψηλότερη δηλαδή τιμή αχινών παγκοσμίως.



Κοτόπουλο Poulet Rouge





Το Poulet Rouge γνωστό για την τιμή του (215 δολάρια) εκτρέφεται με χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση προγράμματα και με αυστηρά πρότυπα εκτροφής και αναπαραγωγής για την διατήρηση της ποιότητας του. Τα συγκεκριμένα κοτόπουλα, άλλωστε, είναι γνωστά για το λεπτό δέρμα τους, το άπαχο κρέας τους και φυσικά την πλούσια γεύση τους. Ο πιο γνωστός παραγωγός των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται στην Βόρεια Καρολίνα και τα κοτόπουλα, τα οποία κοστίζουν 15 με 20 δολάρια το καθένα, εκτρέφονται σχεδόν την διπλάσια περίοδο από τα συνηθισμένα και τρέφονται αποκλειστικά με δημητριακά, ενώ τους δίνονται γυαλιστερά παιχνίδια για να παίζουν και κατά την διάρκεια της ημέρας ακούν κλασσική μουσική…



Ιβηρικό Χαμόν από βελανίδια μπεγιότα





Πρόκειται ίσως για το πιο καλοαναθρεμένο είδος των χοιρινών προϊόντων. Οι μαύροι Ιβηρικοί χοίροι ζουν την απόλυτη πολυτέλεια πριν θυσιαστούν (όπως περιγράφουν οι ντόπιοι το σφάξιμό τους). Από αυτούς προέρχεται το περίφημο ομώνυμο ισπανικό χαμόν. Οι χοίροι περιφέρονται ελεύθερα στα μερικώς δασικά αγροκτήματα που φτάνουν και τα 2.000 στρέμματα για σχεδόν δύο χρόνια μέχρι να φτάσουν τα 360 κιλά. Μασουλάνε χόρτα και βότανα καθώς και την αγαπημένη τους λιχουδιά, βελανίδια μπεγιότα, τα οποία είναι πλούσια σε ελαϊκό οξύ που προσδίδει εκτός από γεύση και πλούσιο άρωμα στο τελικό προϊόν. Η ισπανική κυβέρνηση ελέγχει αυστηρά όλόκληρη την διαδικασία παραγωγής και διατηρεί φυσικά και ξεχωριστό σύστημα σήμανσης: τον «καλύτερο» παίρνει το Ιβηρικό Χαμόν de Bellota το οποίο προέρχεται από καθαρόαιμους χοίρους της φυλής Ibérico οι οποίοι έχουν αποκτήσει τουλάχιστον το ένα τρίτο του βάρους τους μόνο από βελανίδια και χόρτα ενώ είναι τουλάχιστον τριών ετών. Γι' αυτό και κοστίζει περίπου 100 δολάρια τα 450 γραμμάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider