Γιατί τα εστιατόρια του Λονδίνου τρέμουν το 2017

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί τα εστιατόρια του Λονδίνου τρέμουν το 2017

Οι εστιάτορες του Λονδίνου κοιτάζουν μπροστά, και σε πολλούς δεν αρέσει αυτό που βλέπουν. «Ως ιδιοκτήτη εστιατορίου, το 2017 με τρομάζει», δηλώνει ο Ράσελ Νόρμαν της αλυσίδας ιταλικών εστιατορίων Polpo. «Έρχεται καταιγίδα», συμπληρώνει.

Ο χώρος της εστίασης στο Λονδίνο είναι πιο ζωντανός και επιτυχημένος από ποτέ, και το 2016 σημειώθηκε ρεκόρ νέων αφίξεων. Κι ενώ πολλοί σεφ θεωρούν ότι οι δουλειές θα πάνε καλά, βλέπουν πολλά εμπόδια στο δρόμο.

Η απόφαση της Βρετανίας στις 23 του περασμένου Ιουνίου να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σοκ για τους περισσότερους. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων βασίζονται πολύ σε μάγειρες και σερβιτόρους από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και φοβούνται ότι το Brexit θα περιορίσει το δικαίωμά τους να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υποτίμηση της στερλίνας που ακολούθησε, αύξησε την τιμή των εισαγόμενων πρώτων υλών και του κρασιού. Σύμφωνα με τον Ράσελ Νόρμαν, οι τιμές ορισμένων κρασιών έχουν αυξηθεί μέχρι 10% και ορισμένα βασικά υλικά, όπως το ελαιόλαδο, βρίσκονται στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων ετών.

Τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πρόβλημα. Τους υψηλότερους φόρους ακινήτων που θα ισχύσουν από τον Απρίλιο. Το μέγεθος της αύξησης ποικίλλει. Το Cafe Murano (φωτογραφία επάνω) στο Κόνβεντ Γκάρντεν, για παράδειγμα, θα πληρώσει 46% περισσότερα, ήτοι 157.000 στερλίνες. Το Merchant's Tavern στο Χόξτον θα πληρώσει 70.000 στερλίνες, μια αύξηση της τάξης του 27%.

Κάποια εστιατόρια θα αναγκαστούν να επιβαρύνουν τους πελάτες τους, ή να κόψουν έξοδα όπου μπορούν. «Γιατί νομίζετε ότι δεν βλέπουμε πια στολές, καλά τραπεζομάντηλα κλπ στα εστιατόρια;», λέει ο Κρις Γέιτς, διευθυντής της Angela Hartnett Restaurants, που περιλαμβάνει το Cafe Murano και το Merchant's Tavern.

Οι εστιάτορες ανησυχούν πολλοί για το προσωπικό τους, ιδίως μετά τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι στο τέλος του 2016 ο αριθμός των εργαζομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε φτάνοντας στο χαμηλότερο των τελευταίων πέντε ετών. Το εστιατόριο Galvin at Windows, στο ξενοδοχείο Χίλτον της Παρκ Λέιν, απασχολεί περισσότερους από 70 εργαζόμενους, εκ των οποίων μόλις δύο είναι Βρετανοί. Στο Wolseley του Πικαντίλι, το 62% του προσωπικού είναι από άλλες χώρες της Ευρώπης. «Αναρωτιέμαι τι θα συμβεί», λέει ο γαλλικής καταγωγής υπεύθυνος του Galvin at Windows, Φρεντ Σιριέξ. «Δεν μπορώ να βρω Βρετανούς υπαλλήλους. Δεν είναι επάγγελμα που σκέφτονται να κάνουν, το θεωρούν υποδεέστερο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider