Η Ryanair εγκαταλείπει το... αμερικανικό όνειρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ryanair εγκαταλείπει το... αμερικανικό όνειρο

Για τουλάχιστον μια δεκαετία, o διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O'Leary ήταν οπαδός του «Αμερικανικού Ονείρου» έχοντας βάλει στόχο να φέρει και στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού ωκεανού τις εξωφρενικά χαμηλές τιμές του ιρλανδικού αερομεταφορέα που σαρώνει τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές.

Ακολουθώντας την τάση που θέλει τις υπερατλαντικές πτήσεις να μπαίνουν στο στόχαστρο των μεγαλύτερων αεροπορικών ο ηγέτης των χαμηλού κόστους αερομεταφορών ανέπτυσσε τις δικές του παγκόσμιες φιλοδοξίες οι οποίες όμως δεν αποδείχτηκαν συμφέρουσες και κατ επέκταση δεν ακολουθήθηκαν ποτέ.

Ως μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, οποιαδήποτε κίνηση της Ryanair σε αυτόν τον κόσμο θα μπορούσε να έχει απειλήσει τους ναύλους του αεροπορικού στερεώματος, αφού θα προσέθεταν επιπλέον χωρητικότητα σε έναν ήδη κορεσμένο χώρο. Μέχρι στιγμής βέβαια, ο O'Leary βρίσκει πολλούς καλούς λόγους για να μην πατήσει την τη συγκεκριμένη σκανδάλη.

«Δεν πιστεύω πως οι μεγάλες αποστάσεις σε χαμηλές τιμές είναι ένα μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει» είχε πει το 2008. «Επειδή θα υπάρχει πάντα ένα 10 με 15% της αγοράς που θα πληρώνει το όποιο κόστος για υπερατλαντικές πτήσεις ώστε να έχει περισσότερη άνεση στη μετακίνηση».

Παρά τις φήμες για νέες πτήσεις στις ΗΠΑ, η Ryanair δεν προχώρησε στην αγορά οποιουδήποτε άλλο μοντέλου αεροσκαφών πέρα από τα Boeing 737 που πετά αποκλειστικά εντός Ευρώπης.

Το 2015 το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο. Η Ryanair απασχόλησε διεθνώς με τις φήμες που ήθελαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να έχουν εγκρίνει τα σχέδια για τις υπερατλαντικές πτήσεις, εξέλιξη που κρίθηκε από πολλούς λογική δεδομένης της σταθερής αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας. Οι φήμες βέβαια οδήγησαν την εταιρεία σε επίσημη διάψευση τους: «υπό το φως των πρόσφατων δημοσιευμάτων του τύπου το διοικητικό συμβούλιο της Ryanair Holdings p.l.c. επιθυμεί να διευκρινίσει ότι δεν έχει εξετάσει ή εγκρίνει κάποια υπερατλαντική πτήση και δεν προτίθεται να το πράξει» είχε αναφέρει τότε η εταιρεία.

Βέβαια πλέον βρισκόμαστε στο 2017, και ίσως είναι πολύ αργά για τέτοιου είδους ανοίγματα για διαφορετικούς πλέον λόγους. Πολλά έχουν αλλάξει πάνω από τον Ατλαντικό τα τελευταία χρόνια μετά την απότομη πτώση της τιμής των καυσίμων.

Η υπερατλαντική αγορά βλέπει τώρα ένα κύμα εταιρειών χαμηλού κόστους με δρομολόγια των Norwegian Air, WOW Air, WestJet Airlines Ltd., αλλά και της χαμηλού κόστους αεροπορικής της Air Canada, Rouge. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τελευταία έχει ενισχύσει τις διεθνείς της πτήσεις πάρα πολύ. Στα τελευταία ονόματα που ακούγονται να διασχίζουν σύντομα τον Ατλαντικό έχει προστεθεί προσφάτως και η JetBlue Airways Corp.

Προς το παρόν, η Ryanair έχει παγώσει τα υπερατλαντικά σχέδιά της ελπίζοντας στην ανάπτυξη με ευκαιρίες πιο κοντά στο «σπίτι» της. Ο αερομεταφορέας του Δουβλίνου, ο οποίος μεταφέρει περί τους 116 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, στρέφει το βλέμμα του στην αύξηση των επιβατών – περίπου 200 εκατομμύρια μέχρι το 2024 – εισάγοντας σχεδόν 400 νέα αεροσκάφη Boeing στο στόλο του.

«Δεδομένου ότι υπάρχει αφθονία ευκαιριών ανάπτυξης για την Ryanair εντός Ευρώπης είμαστε συγκεντρωμένοι αποκλειστικά εκεί προς το παρόν» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ryanair Robin Kiely σε ένα email.

Αποτρεπτικό το κόστος

Για χρόνια, O'Leary αναφέρει την δυσκολία του να αποκτήσει πιο αποδοτικά αεροσκάφη από άποψη καυσίμων για τα δρομολόγια του Ατλαντικού. Η Ryanair ήταν απίθανο να πάρει μια τιμή από τους κατασκευαστές που θα ήθελε, εξήγησε το 2014 σε μια συνέντευξη του στο Bloomberg ο Ο’ Leary κυρίως λόγω της δημοτικότητας των νέων αεροσκαφών όπως το Boeing 787.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος ανέφερε επίσης και την τεράστια ανάπτυξη των τριών μεγάλων αερομεταφορέων της Μέσης Ανατολής Emirates, Qatar Airways και Etihad Airways. Η Emirates πετά στις ΗΠΑ μέσω Ιταλίας ενώ προσφάτως ανακοίνωσε και την νέα διαδρομή της από την Αθήνα στο Newark, N.J. η οποία θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, δύο δρομολόγια που έπληξαν τους αμερικανικούς αερομεταφορείς οι οποίοι μέχρι και σήμερα διαμαρτύρονται πως η μάχη είναι άνιση αφού οι μεταφορείς του Κόλπου λαμβάνουν κρατική στήριξη.

Επιπλέον όμως αξίζει να αναφέρει κανείς πως το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ryanair προέρχεται από τις σύντομες πτήσεις, οι οποίες επιτρέπουν αρκετά δρομολόγια ημερησίως. Για το λόγο αυτό δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν τις ίδιες ανταγωνιστικές τιμές στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Τέλος η Ryanair αποτελεί σήμερα έναν ώριμο παίκτη της αγοράς, με τους επενδυτές της να στηρίζονται στην αναπτυξιακή της πορεία την οποία θα διακινδύνευε ένα τόσο τολμηρό εγχείρημα. Μια αλλαγή πορείας και ο ανταγωνισμός με παγκόσμια μεγαθήρια θα μπορούσε να αποδειχτεί ιδιαιτέρως δαπανηρός για την εταιρεία. Κάπως έτσι η Ryanair μοιάζει να έχει ξεμπερδέψει μια για πάντα με το αμερικανικό όνειρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider