Γιατί οι λευκοί είναι πλουσιότεροι από τους μαύρους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι λευκοί είναι πλουσιότεροι από τους μαύρους

Εκτός από την ανισότητα των φύλων, υπάρχει και η ανισότητα των φυλών. Σύμφωνα με νέα έρευνα της αμερικανικής Fed, η ψαλίδα ανάμεσα στα εισοδήματα των λευκών και των μαύρων Αμερικανών καλά κρατεί και, παρά τις προσδοκίες για το αντίθετο, δεν δείχνει σημάδια άμβλυνσης.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για το 2013, για κάθε 13 δολάρια που βγάζει κατά μέσο όρο ένα νοικοκυριό λευκών στις ΗΠΑ, ένα νοικοκυριό μαύρων βγάζει 1 δολάριο μόνο. Λίγο μικρότερο είναι το «χάσμα» ανάμεσα στους λευκούς και τους λατινοαμερικάνους, καθώς διαμορφώνεται στο 10 προς 1.

Η έρευνα «The Asset Value of Whiteness: Understanding the Racial Wealth Gap» καταρρίπτει τις περισσότερες από τις συμβατικές εξηγήσεις για την ψαλίδα μεταξύ των φυλών. Υποστηρίζει ότι ούτε οι πανεπιστημιακές σπουδές, ούτε η απασχόληση πλήρους ωραρίου ούτε η μείωση των δαπανών βοηθούν να κλείσει η ψαλίδα.

«Κατά μία έννοια, η έκθεση καταρρίπτει όλους τους μύθους. Παίρνει τις συνηθέστερες υποθέσεις και τις αμφισβητεί», σχολιάζει η Άμυ Τρομπ που συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεση.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις σπουδές. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση βοηθά, φυσικά, τους Αφροαμερικανούς να αυξήσουν το εισόδημά τους και να συσσωρεύσουν πλούτο, ωστόσο ένας λευκός με πτυχίο έχει 7,2 φορές μεγαλύτερη περιουσία από έναν μαύρο πτυχιούχο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους πλήρους ωραρίου που μεγαλώνουν παιδιά σε οικογένεια δύο γονιών. Ναι μεν οι συνθήκες αυτές βοηθούν την «τσέπη» όσων τις πληρούν, αλλά η διαφορά μεταξύ μαύρων και λευκών παραμένει.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι μαύροι βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική θέση γιατί ξοδεύουν περισσότερο –δηλαδή, αφιερώνουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στην κατανάλωση. Στην πραγματικότητα, όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: ανεξάρτητα από την εισοδηματική κλίμακα, έχει διαπιστωθεί ότι οι λευκοί ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τους μαύρους ως αναλογία του εισοδήματός τους.

Πού οφείλεται λοιπόν το φυλετικό χάσμα στις αποδοχές; Η Τρομπ παραδέχεται ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην άκρη του νήματος». Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι λευκοί έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες από τους μαύρους να λάβουν σημαντικές παροχές και κληρονομιές, γεγονός που συμβάλλει στη συσσώρευση μεγαλύτερης περιουσίας. Επιπλέον, τα περισσότερα χρήματα που έχουν στο ξεκίνημά τους, βοηθούν τους λευκούς –εάν χρησιμοποιηθούν σωστά– να χρηματοδοτήσουν μια επιχειρηματική ιδέα, καλές σπουδές ή την αγορά ενός σπιτιού –που διασφαλίζουν ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Η φυλετική ψαλίδα δεν είναι κάτι καινούργιο –την πραγματικότητα, περνά από γενιά σε γενιά. Το 2012, η αμερικανική τράπεζα Wells Fargo & Co. κατέβαλε 175 εκατ. δολάρια σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με τους χιλιάδες μαύρους και λατινοαμερικάνους δανειολήπτες που κατηγόρησαν την τράπεζα ότι τους παρέσυραν στην αγορά subprime –ενώ λευκοί πελάτες της τράπεζας με αντίστοιχο πιστωτικό προφίλ έλαβαν δάνεια επαρκούς εξασφάλισης (prime). Οι εισαγγελείς, μάλιστα, χαρακτήρισαν την υπόθεση «φυλετικό υπερφόρο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider