Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την αύξηση των επιτοκίων της Fed

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την αύξηση των επιτοκίων της Fed

Η Janet Yellen και η Fed έβγαλαν επιτέλους την μεγαλύτερη οικονομία της χώρας από την μηχανική υποστήριξη. Μετά από την απόφαση για αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τα ελλείμματα της αμερικανικής κυβέρνησης θα αυξηθούν, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ανακουφιστούν και οι αποταμιευτές –που έχουν περάσει χρόνια με σχεδόν μηδενικά κέρδη- θα συνεχίζουν να ζουν με ψίχουλα.

Η αύξηση του επιτοκίου δεν αποτέλεσε έκπληξη, αλλά δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Οι τραπεζίτες, αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων που φοιτούσαν στα πανεπιστήμια το 2008, όταν ο τότε πρόεδρος της Fed Ben Bernanke ξεκίνησε την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων, είναι τώρα στα 30 τους και έχουν περάσει όλη τους την καριέρα προσαρμοσμένοι σε δεδομένα «μακριά από τα πραγματικά» όπως τα αποκαλεί ο τωρινός αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Ficher.

Σε αυτά τα νέα δεδομένα, όμως, ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την απόφαση της Fed:

Κερδίζουν- Οι άλλες κεντρικές τράπεζες

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Κίνας ρίχνουν περισσότερα λεφτά στις οικονομίες τους. Η απόφαση της Fed θα βάλει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης σε αναβολικά αναφέρει o Carl Riccadonna, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ του Bloomberg Intelligence. Περισσότερο θα κερδίσουν οι χώρες «με χαμηλό πληθωρισμό που εξάγουν στις ΗΠΑ», αναφέρει.

Χάνει- Ο αμερικανικός προϋπολογισμός

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να πληρώσει περίπου 2,9 τρισ. δολάρια σε τόκους την επόμενη δεκαετία αν αυξηθούν τα επιτόκια σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου και του Dean Baker, συνδιευθύνοντα του Center for Economic and Policy Research στην Ουάσινγκτον.

Έτσι και Έτσι- Οι αποταμιευτές

Τα επιτόκια των καταθετικών λογαριασμών πιθανότατα θα βελτιωθούν αυξάνοντας την απόδοση των χρημάτων που «παρκάρουν» οι αποταμιευτές στις αμερικανικές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, τα επιτόκια θα μείνουν ιδιαίτερα χαμηλά σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις. Στα funds χρηματαγορών που αποτελούν παραδοσιακά καταφύγιο επενδυτών που αναζητούν σταθερά εισοδήματα όπως οι συνταξιούχοι οι αποδόσεις έχουν πέσει κοντά στο μηδέν από 4,79% που ήταν πριν από το κρίση.

Οι αποταμιευτές πιθανότατα θα είναι οι τελευταίοι που θα έχουν όφελος από τα υψηλότερα επιτόκια.

Κερδίζουν- Τα κυβερνητικά και εταιρικά ομόλογα μακράς διάρκειας

Οι διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων ανέμεναν την αύξηση των επιτοκίων για να αγοράσουν ομόλογα καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις εξασφαλίζουν πιο εύκολα τη διατήρηση του εισοδήματος τους βάσει των στόχων που έχουν για να πληρώνουν τις συντάξεις, σύμφωνα με τον Anthony Gould, επικεφαλής των λύσεων συνταξιοδότησης της JP Morgan Asset Management.

Έτσι και Έτσι- Οι τράπεζες

Με τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της Fed οι τράπεζες είχαν αναγκαστεί να περιορίσουν τα επιτόκια των δανείων τους. Τα επιτόκια χρηματοδότησης είχαν πέσει σημαντικά συμπιέζοντας ταυτόχρονα και την κερδοφορία τους. Πλέον οι τράπεζες μπορούν να χρεώνουν περισσότερα για τα δάνεια.

Όμως τα αυξημένα επιτόκια θα έχουν και αρνητικές επιπτώσεις στα κέρδη των τραπεζών αν τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν με χαμηλότερους ρυθμούς από τα επιτόκια αποταμίευσης. Στα χαρτιά τα αυξημένα επιτόκια βοηθούν τις τράπεζες, ωστόσο ιστορικά παραδείγματα δείχνουν πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά αναφέρει ο John McDonald, αναλυτής της Sanford C. Bernstein & Co.

Κερδίζουν- Οι ασφαλιστικές εταιρείες

Οι ασφαλιστικές εταιρείες αναγκάζονται να επενδύουν τα χρήματα τους σε επενδύσεις καθορισμένου επιτοκίου όπως οι προθεσμιακές καταθέσεις. Οι εταιρείες ασφάλισης ζημιών στις ΗΠΑ είχαν ετήσια κέρδη της τάξης του 3,1% στις επενδύσεις τους, πρόκειται για τη χαμηλότερη απόφαση τον τελευταίο αιώνα. Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει αλλά με αργούς ρυθμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider