Χρυσό για τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς της μαγειρικής (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσό για τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς της μαγειρικής (vid)

Πέρυσι οι ΗΠΑ κέρδισαν 46 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Με ένα ακόμη χρυσό ξεκίνησαν και τη νέα χρονιά: κατέκτησαν την πρώτη θέση στο 15ο Bocuse d' Or, τους Ολυμπιακούς Αγώνες των σεφ που διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια στη Λυών της Γαλλίας.

Για να το καταφέρουν, ο επικεφαλής σεφ Matthew Peters, που εργάζεται στο εστιατόριο French Laundry στην κοιλάδα Νάπα της Καλιφόρνια, και ο βοηθός του Harrison Turone κέρδισαν 23 ομάδες σεφ από όλο τον κόσμο. Το πιάτο που τους χάρισε το χρυσό μετάλλιο ήταν μια παραλλαγή της λυονέζικης σπεσιαλιτέ poulet bresse aux ecrevisses – κοτόπουλο με καραβίδες.

Σαν να ήταν αθλητές, ο Peters και ο Turone πέρασαν έναν χρόνο σκληρής προετοιμασίας για τον διαγωνισμό, δουλεύοντας με κρέατα και ψάρια και τελειοποιώντας τεχνικές και γαρνιτούρες. Τα βασικά υλικά που θα είχαν στη διάθεσή τους τα έμαθαν λίγους μήνες πριν τη διοργάνωση, ενώ προετοιμάζονταν σε μια κουζίνα-ρέπλικα εκείνης που χρησιμοποιείται στο Bocuse d' Or.

Ο διαγωνισμός που εμπνεύστηκε ο θρυλικός σεφ Paul Bocuse διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1987 και οι σεφ μαγειρεύουν μπροστά σε κοινό άνω των χιλίων ατόμων. Από το 1997 και μετά απέκτησε στοιχεία σόου, με την ομάδα του Μεξικού να φέρνει μουσικούς μαριάτσι – φέτος η Ιαπωνία έφερε παραδοσιακούς τυμπανιστές και η Νορβηγία μπάντα με πνευστά. Το κοινό συμμετέχει με φωνές, επευφημίες, κόρνες κλπ.

Από το 2007 ξεκίνησαν οι προκριματικές διοργανώσεις σε διάφορα σημεία του κόσμου, με τους νικητές να ταξιδεύουν στη Λυών. Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν 24 κορυφαίοι σεφ από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Μέλη της στο παρελθόν υπήρξαν οι Ferran Adria, Heston Blumenthal και Wolfgang Puck.

Η Γαλλία έχει κερδίσει επτά φορές, η Νορβηγία πέντε. Οι ΗΠΑ είχαν καταφέρει να κατακτήσουν τη δεύτερη θέση το 2015, με δεύτερη καλύτερη επίδοσή τους την έκτη θέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider