H Emirates προκαλεί τους Αμερικάνους μέσω… Αθήνας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Emirates προκαλεί τους Αμερικάνους μέσω… Αθήνας

Τις έντονες αντιδράσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προκάλεσε η ανακοίνωση της Emirates ότι θα ξεκινήσει ένα καθημερινό δρομολόγιο από το Ντουμπάι στην Νέα Υόρκη μέσω Αθήνας.

Το νέο δρομολόγιο θα είναι το δεύτερο της Emirates που θα φτάνει στις ΗΠΑ αφού κάνει μια στάση στην Ευρώπη δίνοντας την δυνατότητα στην αεροπορική εταιρεία να μαζέψει επιβάτες χιλιάδες μίλια μακριά από την βάση της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η κίνηση αυτή της Emirates εντείνει την διαμάχη με τους αμερικανούς ανταγωνιστές της, καθώς ο πρόεδρος Donald Trump αναλαμβάνει τα καθήκοντα του υποσχόμενος να προστατέψει τις δουλειές των Αμερικανών. Οι Delta Airlines, American Airlines και United Continental Holdings είχαν ζητήσει από τον πρώην πρόεδρο Obama να ξεκινήσει επίσημες ομιλίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ καταγγέλλοντας ότι οι συγκεκριμένες χώρες δίνουν στις Emirates, Qatar Airways και Etihad Airways άδικες επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Παραβιάζοντας απροκάλυπτα την συμφωνία Ανοιχτών Αιθέρων με τις ΗΠΑ στην αρχή της διακυβέρνησης Trump, η Emirates ρίχνει κάτω το γάντι», σχολίασε η Jill Zuckman εκπρόσωπος της εμπορική συμμαχίας που έχουν δημιουργήσει οι Delta, American και United (Partnership for Open & Fair Skies). «Προσβλέπουμε στο να δουλέψουμε μαζί με τον πρόεδρο Trump και την ομάδα του για να εφαρμόσει αυτές τις συμφωνίες και να προστατέψει τις δουλειές των Αμερικανών, κάτι που η κυβέρνηση Obama απέτυχε να κάνει».

Η Delta είναι η μοναδική αεροπορική που λειτουργεί απευθείας πτήση Αθήνας-Νέας Υόρκης και αυτή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Delta είχε επιχειρήσει να μπλοκάρει και την πτήση της Emirates από το Μιλάνο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της καμπάνιας κατά της επέκτασης των αεροπορικών του Περσικού Κόλπου. Οι United και η American θα προσφέρουν επίσης καλοκαιρινές πτήσεις συνδέοντας την Αθήνα με το Νιούαρκ και τη Φιλαδέλφεια αντίστοιχα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Skyscanner.

Η Emirates ανακοίνωσε ότι υπάρχει μια «δυνατή καταναλωτική ανάγκη» για μια αεροπορική γραμμή που «έχει παραμεληθεί από άλλες εταιρείες». Μάλιστα, η εταιρεία τόνισε ότι στις ΗΠΑ διαμένουν περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Έλληνες και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Οι πτήσεις είναι «εμπορικά και λειτουργικά εφικτές», δήλωσε ο πρόεδρος της Emirates, Tim Clark. «Η ελληνική κυβέρνηση και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προσέγγισαν εδώ και πριν από αρκετό καιρό την Emirates σχετικά με το συγκεκριμένο δρομολόγιο».

Ελεύθερες πτήσεις

Η συμμαχία των Delta, American και United δεν αντιτίθεται στις λεγόμενες πτήσεις της «πέμπτης ελευθερίας» (fifth freedom) κατά τις οποίες οι αεροπορικές σταματάνε σε τρίτες χώρες καθώς ταξιδεύουν από την βάση τους στον τελικό τους προορισμό, δήλωσε η Zuckman. Ωστόσο αντιτίθεται σε αυτό που αποκαλεί κρατικά χρηματοδοτούμενη επέκταση των αεροπορικών του Περσικού Κόλπου. Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν καταγγείλει ότι οι κυβερνήσεις των χωρών του Περσικού έχουν επιδοτήσει με περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια τους ανταγωνιστές τους, δίνοντας τους την δυνατότητα να χτίσουν τεράστιους στόλους από μεγάλα υπερατλαντικά αεροπλάνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider