Τα ρομπότ δεν «αφήνουν» τις γυναίκες να ανέβουν στην ιεραρχία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ρομπότ δεν «αφήνουν» τις γυναίκες να ανέβουν στην ιεραρχία

Η εκπροσώπηση των γυναικών στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) του Νταβός ήταν μεγαλύτερη από πότε, με «λαμπρά» παραδείγματα τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde και την επικεφαλής της IBM Ginni Rometty.

Η πρόοδος που έχουν σημειώσει, όμως, οι γυναίκες στους διάφορους παραγωγικούς κλάδους, κατορθώνοντας να κλείσουν αισθητά την ψαλίδα ανάμεσα στα δύο φύλα, κινδυνεύει να εξανεμιστεί. Η λεγόμενη «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», η οποία ταυτίζεται με τον αυτοματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη, αναμένεται να διαταράξει σημαντικά τις ισορροπίες ιδίως στα επαγγέλματα όπου οι γυναίκες έχουν πιο ισχυρή παρουσία.

Τα τρία βασικά επαγγέλματα όπου η παρουσία των γυναικών «απειλείται» από τα ρομπότ είναι η διοίκηση επιχειρήσεων, η πληροφορική και τα μαθηματικά και η αρχιτεκτονική και μηχανική. «Αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει του CEΟ είναι πώς θα μπορέσουν οι γυναίκες να φτάσουν στις μεσαίες κλίμακες της ιεραρχίας», σχολιάζει η Pat Milligan, κορυφαίο στέλεχος της Mercer. «Υπάρχουν πολλές γυναίκες σε ανώτατα αξιώματα εδώ αλλά δεν νομίζω πως λύνουμε μαζί το πρόβλημα».

Η συνολική εκπροσώπηση των γυναικών στις εταιρείες τεχνολογίας αναμένεται να μειωθεί από το 34% στο 31%, σύμφωνα με έκθεση της Mercer. Για να επιτευχθεί ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα στον τεχνολογικό κλάδο εκτιμάται πλέον ότι θα χρειαστούν 170 χρόνια -52 χρόνια περισσότερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του 2015, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του WEF.

Χάσμα και στις προσλήψεις

«Δεν εκπαιδεύουμε τις γυναίκες για τα επαγγέλματα του μέλλοντος», εξηγεί ο Michael Roth, διευθύνων σύμβουλος της Interpublic Group. «Η ανάπτυξη κώδικα (coding) προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες και είναι λάθος να μην τη συμπεριλαμβάνουμε στο βιογραφικό μας», τονίζει.

Σε αντίθεση με όσους προειδοποιούν ότι τα ρομπότ θα «κλέψουν» τη δουλειά των ανθρώπων, η Rometty από την IBM εκτιμά ότι στην πραγματικότητα η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις απ’ όσες θα καταργήσει.

Όπως επισημαίνει η Virginie Morgon, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής επενδυτικής εταιρείας Eurazeo, οι γυναίκες συχνά βρίσκονται «εγκλωβισμένες» επειδή το ίδιο το σύστημα δεν τις προωθεί στους σωστούς ρόλους. «Στις παραδοσιακές δημοκρατίες, την ηπειρωτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ, οι γυναίκες δεν εκπαιδεύονται ως μηχανικοί», αναφέρει. «Αυτή η νοοτροπία είναι ξεπερασμένη και πρέπει να εκλείψει, καθώς πολλές φορές οι ίδιες οι γυναίκες μπλοκάρουν τον εαυτό τους».

Σύμφωνα με την έρευνα της Mercer, η παρουσία των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στον κλάδο της τεχνολογίας θα εκτιναχθεί στο 40% την επόμενη δεκαετία, από το 18% που είναι σήμερα. «Η παρουσία των γυναικών προσελκύει περισσότερες γυναίκες», δήλωσε στο Νταβός η Mary Boyce, κορυφαίο στέλεχος στον τομέα του engineering.

«Δεν πιστεύω ότι η συζήτηση για το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο φύλων σημειώνει την πρόοδο που θα έπρεπε», προειδοποιεί με τη σειρά της η Barri Rafferty, εταίρος και πρόεδρος της εταιρείας επικοινωνίας Ketchum. «Τα τελευταία 12 χρόνια έχουμε μείνει στάσιμοι, βλέποντας τον αριθμό των γυναικών στη λίστα Fortune 500 να μειώνεται. Οι προκαταλήψεις καλά κρατούν», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider