Από τα Angry Birds στη... σωματιδιακή φυσική

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από τα Angry Birds στη... σωματιδιακή φυσική

Το πρόβλημα με τα περισσότερα εκπαιδευτικά παιχνίδια είναι ότι η διασκέδαση περνάει σε δεύτερη μοίρα. Τίτλοι όπως Math Blaster και Number Munchers δεν είναι παρά ωραιοποιημένα τεστ γνώσεων, και είναι λογικό τα παιδιά να προτιμούν να παίζουν Candy Crush ή Angry Birds. «Ιδανικά, το στοιχείο της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι αόρατο – τα παιδιά θα πρέπει να μορφώνονται χωρίς να το καταλαβαίνουν», πιστεύει ο Lauri Järvilehto, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Lightneer, μιας startup που ασχολείται με παιχνίδια για smartphones.

O Järvilehto, όπως και τα περισσότερα μέλη της ομάδας του, προέρχεται από τη Rovio Entertainment, δημιουργό του παιχνιδού-φαινόμενο Angry Birds. Αποχώρησαν από τη φινλανδική εταιρεία μετά τη διάλυση του τομέα εκπαιδευτικών παιχνιδιών το 2015, και με υποστήριξη από τη λονδρέζικη Founders Factory δημιούργησαν τη δική τους startup.

Το πρώτο παιχνίδι της Lightneer, το Big Bang Legends, θέλει να γνωρίσει στα παιδιά τις βασικές αρχές τις σωματιδιακής φυσικής, εντάσσοντάς τες απευθείας στη δομή του. Οι παίκτες ελέγχουν μια ακτίνα υψηλών ενεργειών την οποία χρησιμοποιούν για να συλλέγουν κουάρκ, να τα συναρμολογούν δημιουργώντας πρωτόνια και να σχηματίζουν τα άτομα διαφορετικών στοιχείων. Κάθε ένα από τα 10 πρώτα στοιχεία του περιοδικού πίνακα, από το υδρογόνο μέχρι το νέον, αντιπροσωπεύεται από έναν διαφορετικό χαρακτήρα με ξεχωριστή προσωπικότητα, τον οποίο οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δώσουν μάχη με τέρατα φτιαγμένα από αντιύλη.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι ολοκληρώνοντας το παιχνίδι το παιδί τους θα έχει πτυχίο σωματιδιακής φυσικής, αλλά οπωσδήποτε θα έχει αποκτήσει μια εξοικείωση με τους βασικούς της όρους. «Κάτι τέτοιο είναι πολύ χρήσιμο στο κτίσιμο της αυτοπεποίθησης, έτσι ώστε όταν τα παιδιά φτάσουν στο γυμνάσιο και πρέπει να μάθουν φυσική και χημεία να μην τις φοβούνται», σχολιάζει ο Keith Taber, καθηγητής επιστημονικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Ο Peter Vesterbacka, πρώην διευθυντής μάρκετινγκ της Rovio και νυν σύμβουλος της Lightneer είχε διαπραγματευτεί συμφωνίες για εκπαιδευτικές εκδόσεις του Angry Birds με τη NASA και το CERN, το κέντρο πυρηνικών ερευνών στη Γενεύη που διαθέτει τον Μεγάλο Επιταχυντή Ανδρονίων. Οι επιστήμονες του CERN δέχτηκαν να δώσουν τα φώτα τους στην Lightneer για το παιχνίδι της.

Το Big Bang Legends έκανε το ντεμπούτο του στο φινλανδικό Αpp Store της Apple τον Δεκέμβριο και γρήγορα βρέθηκε στην κορυφή των εκπαιδευτικών εφαρμογών. Διατίθεται δωρεάν, με τα έσοδα να έρχονται από διαφημίσεις εντός της εφαρμογής, ενώ από την άνοιξη θα γίνει διαθέσιμο σε περισσότερες χώρες. Αν πετύχει, η Lightneer θα ετοιμάσει παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τη χημεία και τη βιολογία. Πώς ορίζει την επιτυχία ο Järvilehto; «Θέλουμε να βάλουμε το παιχνίδι στα χέρια 100 εκατομμυρίων παιδιών», λέει. Αν το καταφέρει, θα είναι το δεύτερο πιο επιτυχημένο εκπαιδευτικό παιχνίδι όλων των εποχών μετά το Minecraft.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider