Ο Soros σε ρόλο «Dr. Doom»: Έρχεται όλεθρος στις αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Soros σε ρόλο «Dr. Doom»: Έρχεται όλεθρος στις αγορές

Ο Trump θα εξελιχθεί σε δικτάτορας, η ΕΕ αποσυντίθεται, η κυβέρνηση Theresa May δεν θα αντέξει στην εξουσία όσο προχωρά το Brexit και η Κίνα θα καταπιέζει ακόμη περισσότερο τους πολίτες της, είναι μερικές από τις δυσοίωνες προβλέψεις που έκανε ο George Soros στην τηλεόραση του Bloomberg από το Νταβός.

Στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής μίλησε με σκληρά λόγια για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ –τον χαρακτήρισε μάλιστα «απατεώνα», προβλέποντας ότι οι ιδέες του θα αποτύχουν γιατί είναι αλληλοαναιρούμενες, ενώ εκτίμησε ότι οι σύμβουλοί του στον Λευκό Οίκο και οι υπουργοί του θα «αλληλοσπαραχθούν».

Το στοίχημα του Soros που «έπεσε έξω»

Για το ράλι που πυροδότησε η νίκη Trump στη Wall Street, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τον Νοέμβριο, ο Soros προβλέπει ότι θα «φρενάρει», αφού απορρέει κυρίως τις υποσχέσεις του νέου προέδρου για λιγότερη ρύθμιση της αγοράς και περισσότερες δημόσιες δαπάνες.

«Η αβεβαιότητα έχει χτυπήσει κόκκινο και η αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των μακροπρόθεσμων επενδύσεων», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Soros Fund Management, μην αφήνοντας περιθώρια εφησυχασμού. «Δεν πιστεύω ότι οι αγορές θα τα πάνε πολύ καλά. Μπορεί σήμερα να πανηγυρίζουν, αλλά όταν έρθει η ώρα θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα», τόνισε σε δυσοίωνους τόνους.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι την απαισιοδοξία του ο Soros την έχει πληρώσει ακριβά. Από το ράλι της Wall Street μετά τη νίκη Trump, ο κροίσος έχασε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal. Πράγματι, από τις αμερικανικές εκλογές (στις 8 Νοεμβρίου) έως σήμερα, ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει άλμα 5,8%.

Λίγα τα «ψωμιά» της May

Λίγο χρόνο δίνει στην κυβέρνηση της Theresa May στη Βρετανία ο μεγαλοεπενδυτής, κάνοντας λόγο για διχασμένο υπουργικό συμβούλιο και εκλογική βάση, εκτιμώντας ότι οι Βρετανοί «βρίσκονται σε άρνηση» όσον αφορά στις επιπτώσεις του Brexit.

Η ΕΕ αποσυντίθεται

Συνεχίζοντας στον ίδιο –απαισιόδοξο– τόνο, ο Soros προβλέπει σταδιακή αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τα μεγάλα χαστούκια που επιφύλασσε το 2016: το Brexit και το δημοψήφισμα στην Ιταλία. Όπως εξηγεί, η Ένωση έχει γίνει δυσλειτουργική γιατί διέπεται από νόμους που «δεν αρμόζουν στις τρέχουσες συνθήκες» και οι οποίοι δύσκολα αλλάζουν.

«Εάν η Ευρώπη διαλυθεί, οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες» προειδοποιεί ο μεγαλοεπενδυτής. «Δυστυχώς, όμως, δεν μπορώ να δω έναν τρόπο να αποφευχθεί αυτό, κάτι στο οποίοι συμφωνούν πολλοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες. Μπορεί να μην το λένε δημόσια, αλλά ξέρουν ότι το εγχείρημα δεν λειτουργεί».

Δεν βλέπει «φως» ούτε στην Κίνα

Από τις ζοφερές προβλέψεις του Soros δεν… γλιτώνει ούτε η Κίνα καθώς, όπως εξηγεί, η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι όπου πρέπει να αποφασίσει εάν θα ανοίξει τους ορίζοντές της ως κοινωνία ή εάν θα κλείσει ακόμη περισσότερο, καθώς μεταμορφώνεται σε μια οικονομία με μοχλό την κατανάλωση.

«Μέχρι στιγμής η Κίνα δεν έχει κατορθώσει να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο, και πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει ούτε την επόμενη διετία, αφού ο πρόεδρος Xi Jinping επιμένει στη διατήρηση μη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης», αναφέρει σχετικά. Οι προβλέψεις του δισεκατομμυριούχου επενδυτή για την Κίνα, πάντως, δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί. Στο περυσινό Νταβός, ο Soros προέβλεπε «ανώμαλη προσγείωση» για την κινεζική οικονομία –κάτι που δεν έχει συμβεί, για την ώρα τουλάχιστον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider