Dubai: Η τιμή του πετρελαίου συμπαρασύρει τα ακίνητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Dubai: Η τιμή του πετρελαίου συμπαρασύρει τα ακίνητα

Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου δεν έχει επηρεάσει μόνο την αγορά της ενέργειας και τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και τον ισχυρό κλάδο των κατασκευών και του real estate στο Ντουμπάι.

Μετά από τον κίνδυνο κατάρρευσης που επέφερε η κρίση στην αγορά ακινήτων το 2008, η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ και η κυβέρνηση προσπάθησαν μέσω της αυστηροποίησης των προδιαγραφών χορήγησης δανείων και του διπλασιασμού του φόρου μεταβίβασης να «θωρακίσουν» την αγορά έναντι μιας ενδεχόμενης νέας κρίσης. Σαφώς και τα μέτρα αυτά συγκράτησαν με κάποιο τρόπο την αγορά ακινήτων αλλά το 2015 δεν ξεκίνησε καλά λόγω της υπερπροσφοράς και της υποχώρησης των ισοτιμιών σε Ευρώπη και Ρωσία. Και όπως όλα δείχνουν ούτε θα τελειώσει καλά…

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου συμπαρασύρει και την αξία των κατοικιών ενώ αρνητική επίδραση ασκεί το νομικό πλαίσιο και όπως προβλέπουν μεσιτικοί κύκλοι οι τιμές θα σημειώσουν επιπλέον πτώση της τάξεως του 10% το 2016.

Πλέον, η αγορά ακινήτων στο μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο των ΗΑΕ δείχνει να βασίζεται περισσότερο στις ενοικιάσεις παρά στις πωλήσεις. Οι ξένοι που εργάζονται στο Ντουμπάι αποτελούν μία από τις βασικότερες κατηγορίες πελατών που αναζητούν ακίνητα για ενοικίαση.

Σύμφωνα με το δίκτυο CBRE, οι κατασκευαστές διέκοψαν φέτος τη διαδικασία της πώλησης στο 25% των ακινήτων που ήταν σε φάση ολοκλήρωσης της διαδικασίας της αγοραπωλησίας.

Αυτό έγινε επειδή κάποιοι κατασκευαστές θέλησαν να πρόθεση να καθυστερήσουν τη συναλλαγή με τον πελάτη ενώ μερικά projects δεν τελεσφόρησαν εξαιτίας τα αδυναμίας πληρωμής από την πλευρά των πελατών ή λόγω απόρριψης δανείων ή άλλων εγκρίσεων. Όπως αναφέρει ο Nick Maclean, στέλεχος του δικτύου CBRE «όσοι κατασκευαστές είναι ευέλικτη και έχουν κάποια αντοχή θα περιμένουν ή θα καθυστερήσουν την παράδοση μέχρι να εξασφαλίσουν ότι τα ακίνητα αυτά θα έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση».

Η ενοικίαση των διαμερισμάτων βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα ενώ οι τιμές έχουν πέσει τουλάχιστον κατά 16%.

Οι τιμές των ενοικίων στις μονοκατοικίες έχουν πέσει κατά 4% ενώ η αξία των ακινήτων κατά 14%, όπως σημειώνει ο Mathew Green, επικεφαλής έρευνας της εταιρείας CBR. Από τα 20.000 σπίτια που ήταν έτοιμα να πουληθούν, τελικά τα 14.000 διατέθηκαν στην αγορά. Στον αντίποδα, η αυξανόμενη ζήτηση για ενοικίαση δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των τιμών ενοικίασης και της αξίας του ακινήτου.

«Οι επιπτώσεις στην αγορά ενοικίων είναι πολύ μικρότερες απ’ ότι στην κεφαλαιαγορά και αυτό οφείλεται κατά ένα μέρος στην μείωση της προσφοράς, η οποία με το πέρασμα των χρόνων μπορεί να οδηγήσει ε μεγαλύτερη πτώση στην τιμή των ενοικίων και στην αξία των ακινήτων», επισημαίνει ο κ. Green. Παράλληλα, εκτιμά ότι μέχρι το 2018 θα διατεθούν 48.000 σπίτια (ενώ μόνο φέτος διατέθηκαν 20.000).

Ωστόσο, το Dubai φιλοξενεί αρκετούς εργαζόμενους από το εξωτερικό και αυτό μπορεί να συντελέσει στην ενοικίαση 20.000 ακινήτων που διατίθενται στην αγορά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορέσει και πάλι να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί στην αγορά.

Η αξία των συναλλαγών στο Ντουμπάι έπεσε κατά 33% φέτος στα 5.02 δισ. δολάρια, αναφέρει το δίκτυο CBRE.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider