«Ζαλίζει» τους καλλιεργητές το κόστος παραγωγής της κάνναβης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ζαλίζει» τους καλλιεργητές το κόστος παραγωγής της κάνναβης

Η αύξηση της προσφοράς κάνναβης – μετά τη νομιμοποίησή της – τείνει να εξελιχθεί σε έναν πολύ μεγάλο «πονοκέφαλο» για τους καλλιεργητές της, καθώς οι τιμές έχουν επιδοθεί σε ελεύθερη πτώση.

Οι τιμές του προϊόντος υποχωρούν διαρκώς, καθώς οι μέχρι πρότινος «παράνομοι» καλλιεργητές βγαίνουν από τα… παρασκήνια στο προσκήνιο, έτοιμοι να επενδύσουν εκατομμύρια δολαρίων στο πολλά υποσχόμενο προϊόν.

Στο Κολοράντο, η μέση τιμή της κάνναβης – στη χονδρική – έχει υποχωρήσει κατά 48% πέριξ των 1.300 δολαρίων από τον Ιανουάριο του 2014, οπότε και νομιμοποιήθηκαν οι πωλήσεις κάνναβης στους ενήλικες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας Cannabase. Η προσφορά αυξάνεται ταχύτατα, καθώς οι καλλιεργητές επεκτείνουν τα σχέδιά τους, εφαρμόζοντας την τελευταία «λέξη» της τεχνολογίας, σε όρους αγροτικής οικονομίας.

«Ο καθένας που επενδύει σε αυτόν τον κλάδο, θα πρέπει να δρα έχοντας πάντα στο μυαλό του ότι η τιμή της κάνναβης μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή», δηλώνει ο Troy Dayton, κορυφαίο στέλεχος της Arcview Group, κοινοπραξία εταιρειών που επενδύει στην κάνναβη.

«Η τεχνολογία στην αγροτική οικονομία έχει πάρει τα πάνω της και πλέον μπορεί να επιφέρει την πολυπόθητη τομή στη βιομηχανία της κάνναβης», προσθέτει.

Η εστίαση στην αποτελεσματικότητα μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής για ορισμένους καλλιεργητές από 300 έως και 1.000 δολάρια, εκτιμά ο John Chandler, αντιπρόεδρος της Urban-Gro. «Εάν επιθυμεί κανείς να γίνει ανταγωνιστικός σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, θα πρέπει να κάνει την καλύτερη δυνατή χρήση της τεχνολογίας», τονίζει.

Πτωτική πορεία ακολουθούν οι τιμές και στη λιανική, όχι όμως με την ίδια ταχύτητα που υποχωρούν οι τιμές στη χονδρική.

Η αγορά της κάνναβης – στις Πολιτείες όπου έχει νομιμοποιηθεί – θα μπορούσε ακόμη και να τριπλασιαστεί σε αξία, ξεπερνώντας ακόμη και τα 20 δισ. δολάρια σε ορίζοντα πενταετίας, από 6,7 δισ. δολάρια φέτος, εκτιμούν οι αναλυτές της Arcview. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα σχέδια του Καναδά για τη νομιμοποίηση της κάνναβης εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να συνεισφέρουν περαιτέρω στην ανάπτυξη της αγοράς.

Η στροφή όμως στην αποτελεσματικότητα δεν είναι φτηνή.

«Εάν επιθυμείς να προσφέρεις κάνναβη στους πολίτες, πρέπει να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα. Διαφορετικά δεν θα καταφέρεις να επιβιώσεις και θα… πεθάνεις», δηλώνει 40χρονος καλλιεργητής κάνναβης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εξίσου σημαντικό να μπορεί ο κάθε καλλιεργητής να περιορίζει το κόστος παραγωγής, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider