Σχέδια εξόδου από τη Βρετανία καταρτίζουν οι τραπεζίτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδια εξόδου από τη Βρετανία καταρτίζουν οι τραπεζίτες

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και επισήμως πλέον οι τραπεζίτες στη Μεγάλη Βρετανία. Οι ισχυρότεροι οικονομικοί managers ετοιμάζονται για τα χειρότερα σε ό,τι αφορά το Brexit, από τη στιγμή που η πρωθυπουργός, Theresa May, ανακοίνωσε ότι η χώρα σχεδιάζει την εγκατάλειψη της Ενιαίας Αγοράς.

«Εάν δεν ξέρεις που πηγαίνεις, τότε θα πρέπει να προετοιμαστείς για τα χειρότερα και να δράσεις γρήγορα», δήλωσε ο πρόεδρος της HSBC Holdings, Douglas Flint, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. «Δεν πρόκειται για πυρηνική φυσική. Οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν. Ποια είναι η φιλοδοξία; Και πως θα γίνει η συμφωνία για το νέο, μεταβατικό στάδιο;», διερωτάται.

Οι τράπεζες, από τη στιγμή που χάνουν το δικαίωμα να κάνουν «μπίζνες» ελεύθερα στην ευρωπαϊκή αγορά από το Λονδίνο, είναι έτοιμες να βάλουν μπροστά τη διαδικασία μεταφοράς της έδρας τους και των δραστηριοτήτων τους από τη βρετανική πρωτεύουσα σε κάποια πόλη της Ευρωζώνης. Τα σχέδια αυτά θα αρχίσουν να υλοποιούνται όταν και η βρετανική κυβέρνηση θα εκκινήσει επισήμως τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, κάτι το οποίο προγραμματίζεται να λάβει χώρα ως τα τέλη Μαρτίου.

«Η βασική ιδέα δεν χρήζει αμφιβολιών. Οι τράπεζες θα χάσουν την πρόσβαση στην Ενιαία Αγορά», τόνισε ο πρόεδρος της UBS, Axel Weber, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Είναι πολύ σημαντικό, στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, να υπάρχει δυνατότητα επιλογής. Θα πρέπει να δούμε όμως ποια θα είναι η τελική συμφωνία», τονίζει.

«Πλέον ήρθε η ώρα για τις τράπεζες να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο Δουβλίνο, το Παρίσι ή την Φρανκφούρτη», σχολιάζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aberdeen Asset Management, Martin Gilbert. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο και ταυτόχρονα να ελπίζουμε για το καλύτερο», εξηγεί.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

Οι επικεφαλής των ισχυρότερων τραπεζών διεθνώς έχουν από καιρό προειδοποιήσει τη Μay πως σύντομα θα αρχίσουν να μεταφέρουν την έδρα τους μακριά από τη Μεγάλη Βρετανία, εκτός εάν εκείνη δεσμευόταν πως θα «προστάτευε» την πρόσβασή τους στην Ενιαία Αγορά.

«Είναι εξαιρετικά πρώιμο να λάβουμε αποφάσεις για το Brexit», δήλωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο πρόεδρος της Bank of America, Brian Moynihan. «Το Λονδίνο θα παραμείνει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εταιρείας μας, ό,τι κι αν συμβεί. Τώρα θα πρέπει απλά να περιμένουμε τα νέα δεδομένα», προσθέτει.

Η Standard Chartered έχει ήδη προσεγγίσει συμβούλους σε Ιρλανδία και Γερμανία, ζητώντας να ενημερωθεί για τα νομικά τους «καθεστώτα», αφού εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταφέρει την έδρα της στο Δουβλίνο ή την Φρανκφούρτη.

Την πιθανότητα μεταφοράς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της στην Φρανκφούρτη εξετάζει και η Citigroup, όπως είχε αποκαλύψει το Bloomberg ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider